Hรผkรผmetin hazฤฑrladฤฑฤฤฑ โKamu Mali Yรถnetim ve Kontrol Kanunu ile Bazฤฑ Kanunlarda Deฤiลiklik Yapฤฑlmasฤฑ Hakkฤฑnda Kanun Tasarฤฑsฤฑโ Meclisโe gรถnderildi.
Tasarฤฑda en dikkat รงekici madde, otomobillere yรถnelik รTV dรผzenlemesi oldu. Tasarฤฑ, Bakanlar Kuruluโna tanฤฑnan taลฤฑtlarฤฑn รTV oranlarฤฑnฤฑ bir katฤฑna kadar artฤฑrฤฑp sฤฑfฤฑra kadar indirme yetkisini รงeลitlendirmeyi ve bu yolla vergi gelirlerinin artฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ รถngรถrรผyor.
Peki, taslak bu ลekliyle kanunlaลฤฑrsa ne deฤiลecek? Bugรผn motor hacimlerine gรถre รTV alฤฑnan sฤฑfฤฑr otomobiller fatura deฤerlerine, aฤฤฑrlฤฑklarฤฑna hatta kullanฤฑm amaรงlarฤฑna gรถre vergiye tabi olabilecek. Baลka bir deyiลle, sadece motor hacmi gรถz รถnรผne alฤฑnmadan her tip otomobilden ayrฤฑ รTV alฤฑnmasฤฑnฤฑn รถnรผ aรงฤฑlฤฑyor.
MOTOR HACMฤฐ KรรรK DE OLSA LรKS ARACIN VERGฤฐSฤฐ ARTABฤฐLฤฐR
Tasarฤฑya gรถre Bakanlar Kurulu, binek otomobillerle 3.5 tonun altฤฑnda yรผk taลฤฑyan panelvanlar ve 9 kiลiye kadar yolcu taลฤฑyan minibรผsler iรงin โรTV matrahฤฑnฤฑ esas alarak fiyat gruplarฤฑ oluลturmaya, bu fiyat gruplarฤฑ ve mallarฤฑn cinsi, sฤฑnฤฑfฤฑ, รผst yapฤฑ gรถvde tanฤฑmฤฑ, istiap haddi ile yolcu ve yรผk taลฤฑma kapasitesi itibarฤฑyla farklฤฑ oranlar belirlemeyeโ yetkili olacak.
Buna gรถre, araรงlarฤฑn รTV oranlarฤฑnฤฑ sadece motor hacmine gรถre deฤil, aynฤฑ zamanda satฤฑล fiyatฤฑna, tipine, sฤฑnฤฑfฤฑna, kapasitesine, cinsine, kasa yapฤฑsฤฑna gรถre ayrฤฑ ayrฤฑ belirleyebilecek.
Bรถylece รถrneฤin her ikisi de 1600cc olmasฤฑna raฤmen vergisiz fiyatฤฑ 20 bin TL olan otomobille 100 bin TLโyi aลan otomobilden farklฤฑ oranlarda รTV tahsil edilebilecek. Bu iki araรงtan birine yรผzde 45, diฤerine yรผzde 90 รTV uygulanabilecek.
PAZARIN YรZDE 12โSฤฐ KรรรK MOTORLU LรKS OTOMOBฤฐLDE
2015 yฤฑlฤฑnda otomobil pazarฤฑ motor hacmine gรถre incelendiฤinde, en yรผksek paya % 95.93 oranฤฑyla yine 1600cc altฤฑndaki otomobiller 696 bin 76 adet ile sahip oldu.
Ardฤฑndan % 3.18 pay ile 1600-2000cc aralฤฑฤฤฑndaki otomobiller ve % 0.87 pay ile 2000cc รผstรผ otomobiller yer aldฤฑ. 2014 yฤฑlฤฑna gรถre 1600cc altฤฑndaki otomobil satฤฑลlarฤฑnda % 24.52, 1600-2000cc aralฤฑฤฤฑnda motor hacmine sahip otomobil satฤฑลlarฤฑnda % 2.54 ve 2000cc รผstรผ otomobillerde % 9.37artฤฑล yaลandฤฑ.
2015 yฤฑlฤฑnda 85kW altฤฑ 38 adet, 121kW รผstรผ ise 82 adet elektrikli otomobil satฤฑลฤฑ gerรงekleลti. 2015 yฤฑlฤฑ satฤฑล rakamlarฤฑna gรถre C ve D segmentindeki otomobillerini dรผลรผk hacimli ama turbo beslemeli motorlarla satan BMW, Mercedes, Audi ve Volvo gibi markalarฤฑn binek araรงlarฤฑnฤฑn, satฤฑล toplamฤฑ 90 bin adetle pazardaki paylarฤฑ yรผzde 12โye yaklaลtฤฑ.
Bu markalarฤฑn da pazara paralel olarak araรงlarฤฑnฤฑn yรผzde 95.1โini 1.6 litre ve altฤฑ motor hacminde sattฤฑklarฤฑ varsayฤฑldฤฑฤฤฑnda geรงen yฤฑl yaklaลฤฑk 85 bin adet โlรผks araรงโฤฑn en dรผลรผk รTV oranฤฑnฤฑ รถdeyerek trafiฤe girmiล olduklarฤฑ sรถylenebilir.
KรรรK MOTORLU LรKSLERฤฐN FฤฐYATLARINI ARTIRACAK KARAR
Tรผrkiyeโde son yฤฑllarda kรผรงรผk 1.6 litre ve altฤฑnda motor hacmi olan lรผks modellerin satฤฑลฤฑnda patlama oldu.
Yeni tasarฤฑ bu ลekliyle hayata geรงerse 1.6 litrelik dizel ya da benzinli motorlarฤฑ olan BMW, Mercedes, Audi gibi lรผks markalarฤฑn en รงok satan modelleri รTV artฤฑลฤฑyla pahalanaca ya da lรผks markalar fatura fiyatlarฤฑnฤฑvergi limitleri iรงinde kalacak ลekilde aลaฤฤฑya รงekmek zorunda kalacak.(Bloomberg)







