Kur korumalı mevduatta rekor

Kur korumalı mevduatta rekor

Kur korumalı mevduatların büyüklüğü ilk kez 100 milyar doların üzerine çıktı

A+A-

Kur korumalı mevduatlardaki büyüme hızı geçen hafta da sürdü ve dolar bazında ilk kez 100 milyar doların üzerine çıktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerine göre, kur korumalı mevduatlar 21 Nisan haftasında 89,2 milyar TL artarak 1,98 trilyon TL'ye ulaştı ve yeni bir rekor kırdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kurlarıyla yapılan hesaplamada, dolar cinsinden kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü 102,2 milyar dolar olarak gerçekleşti ve ilk kez 100 milyar dolar seviyesinin üzerine çıktı.

Kur korumalı mevduatlarla ilgili düzenlemeler son dönemde de devam etti.

31 Mart 2023'e kadar süre uzatıldı

Nisan ayı başında Türk lirasına geçiş için sağlanacak desteğin devam etmesi adına, döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının 31 Aralık'a kadar açılması koşulu 31 Mart 2023'e kadar uzatıldı. Bu kapsamda ilgili hesapların vade belirleme maddesi de revize edildi.

Öte yandan Ekonomi yönetimi, kur korumalı mevduatların (KKM) kademeli bir çıkışla sona ereceğine dair sinyaller verdi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, "TL tasarrufları artırma hedefimiz var. Kur korumalı mevduat kademeli olarak sona erecek, ani bir şekilde değil" diyerek kademeli bir süreç öngörüldüğünü ifade etti.

İlgili Haberler