Küresel faiz artırım döngüsü sona mı eriyor?

Küresel faiz artırım döngüsü sona mı eriyor?

Şimdiye kadar, dokuz gelişmiş ekonomi bu döngüde faiz oranlarını toplam 3,965 baz puan (bps) artırdı

A+A-

ABD Merkez Bankası, enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarının bu yıl tekrar artabileceğini söylese de, İsviçre Merkez Bankası beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını sabit tuttu ve İngiltere Merkez Bankası da son verilerin enflasyon baskılarının hafiflediğine işaret etmesiyle faiz oranlarını değiştirmemeyi tercih etti.

Şimdiye kadar, dokuz gelişmiş ekonomi bu döngüde faiz oranlarını toplam 3,965 baz puan (bps) artırdı. Japonya ise güvercin pozisyonunu koruyor. İşte büyük merkez bankalarında son durum

1) ABD

ABD Merkez Bankası Çarşamba günü faiz oranlarını %5,25-%5,50 seviyesinde sabit tuttu ancak enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarının bu yıl tekrar artabileceğini söyledi.

Piyasalar bu kadar emin değil, vadeli işlemler yılsonuna kadar çeyrek puanlık bir artış olasılığını yaklaşık %50 olarak fiyatlıyor. Birçok ekonomist, Fed şimdilik şahin tutumunu sürdürse bile faiz artırım döngüsünün sona erdiğinden şüpheleniyor.

2) Yeni Zelanda

Yeni Zelanda Merkez Bankası Mayıs ayında nakit faiz oranını son 14 yılın en yüksek seviyesi olan %5,5'e yükseltti ve o tarihten bu yana da bu seviyede tutuyor.

Pandemi dönemi teşviklerinin geri çekilmesinde öncü olan RBNZ, borçlanma maliyetlerini düşürmeye başlamayı beklediği zamanı 2025'e erteledi.

3) İngiltere

İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü ekonominin yavaşladığına dair artan işaretlere atıfta bulunarak faiz oranlarını %5,25'te tuttu, ancak daha fazla artışa açık kapı bıraktı.

Sterlin bu hamlenin ardından keskin bir düşüş yaşadı ve faiz oranı vadeli işlemleri, yatırımcıların BoE'nin Kasım ayında faiz oranlarını değiştirmeme ihtimalinin %70 olduğunu gösterdi.

4) Kanada

Kanada Merkez Bankası Başkanı Tiff Macklem 7 Eylül'de yaptığı açıklamada para politikasının hedefe dönmek için yeterince sıkı olmayabileceğini söyledi.

Macklem'in şahin tonlu açıklamaları, Kanada Merkez Bankası'nın temel faiz oranını %5'te tutması, ancak fiyat baskılarının devam etmesi halinde tekrar artırabileceğini söylemesinden bir gün sonra geldi. Enflasyon 27 aydır bankanın %2'lik hedefinin üzerinde seyrediyor.

5) Avro Bölgesi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) 14 Eylül'de faiz oranını %4'e yükselterek Euro para biriminin 1999'da piyasaya sürülmesinden bu yana en yüksek seviyeye çıkardı, ancak bunun enflasyonla bir yıldan uzun süredir devam eden mücadelede son hamlesi olabileceğinin sinyalini verdi.

Reuters anketine katılan ekonomistler ECB'nin faiz artırımını tamamladığını ve en az Temmuz 2024'e kadar beklemede kalacağını düşünüyor.

6) Norveç

Norveç Merkez Bankası Perşembe günü temel faiz oranını 25 baz puan artırarak %4,25'e yükseltti, ancak sürpriz bir hamleyle Aralık ayında bir artış daha yapılabileceğini işaret etti.

Çekirdek enflasyonun Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde %6,3'e gerilemesi, Perşembe günkü artışın Norveç'in son artışı olacağı yönündeki beklentileri artırmıştı. Ancak temel fiyat artışı hala bankanın %2'lik hedefinin oldukça üzerinde ve Norges Bank'ın daha önce beklediğinden daha yüksek olarak gelecek yıl %4,7 olarak görülüyor.

7) İsveç

İsveç Merkez Bankası, beklendiği gibi Perşembe günü temel politika faizini 25 baz puan artırarak %4'e yükseltti ve enflasyonu %2'ye geri getirmek için daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulabileceğini söyledi.

8)  Avustralya

 Avustralya Merkez Bankası Eylül ayı toplantı tutanakları, merkez bankasının 25 bp'lik bir artırımı değerlendirdiğini ancak eski Başkan Philip Lowe yönetimindeki son toplantıda faizleri üst üste üçüncü kez %4,1'de sabit tutmayı tercih ettiğini gösterdi.

9) İsviçre

İsviçre Merkez Bankası, enflasyonun üç ay üst üste %0 ila %2 hedef aralığında seyretmesinin ardından Perşembe günü beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını %1,75 seviyesinde tuttu.

10) Japonya

Japonya Merkez Bankası, dünyanın en güvercin merkez bankası olan Japonya Merkez Bankası Cuma günü son kararını açıklayacak.

İlgili Haberler