Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Kรผresel piyasalar ABD’nin istihdam verilerine odaklandฤฑ

Kรผresel piyasalar, ABD'de dรผn aรงฤฑklanan veriler sonrasฤฑ enflasyon baskฤฑsฤฑnฤฑn yavaลŸlayabileceฤŸi beklentisiyle pozitif seyrederken, bugรผn gรถzler ABD'nin istihdam raporu ve yurt iรงinde aรงฤฑklanacak TรœFE baลŸta olmak รผzere yoฤŸun veri gรผndemine odaklandฤฑ.
Kรผresel piyasalar ABD'nin istihdam verilerine odaklandฤฑ Borsatek

Kรผresel piyasalar, ABD’de dรผn aรงฤฑklanan veriler sonrasฤฑ enflasyon baskฤฑsฤฑnฤฑn yavaลŸlayabileceฤŸi beklentisiyle pozitif seyrederken, bugรผn gรถzler ABD’nin istihdam raporu ve yurt iรงinde aรงฤฑklanacak Tรผketici Fiyat Endeksi (TรœFE) baลŸta olmak รผzere yoฤŸun veri gรผndemine รงevrildi.

Dรผn aรงฤฑklanan makroekonomik verilere gรถre, ABD’de รถzel sektรถr istihdamฤฑ mayฤฑsta 128 bin artarak yeni tip koronavirรผs (Kovid-19) salgฤฑnฤฑnฤฑn yoฤŸun ลŸekilde etkili olduฤŸu 2020’den bu yana en dรผลŸรผk artฤฑลŸฤฑ kaydetti.

Analistler, iลŸ gรผcรผ piyasasฤฑndaki yavaลŸlamanฤฑn ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) enflasyonla mรผcadelesine olumlu katkฤฑ sunacaฤŸฤฑ beklentisiyle piyasalarda risk iลŸtahฤฑnฤฑn arttฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi.

Bugรผn aรงฤฑklanacak istihdam raporundaki verilerin de iลŸ gรผcรผ piyasasฤฑnda yavaลŸlamaya iลŸaret etmesinin beklendiฤŸini aktaran analistler, รถzellikle tarฤฑm dฤฑลŸฤฑ istihdam verisinin yakฤฑndan takip edileceฤŸini bildirdi.

ร–te yandan, Fed yetkilileri aรงฤฑklamalarฤฑnda ลŸahin tonu korurken, Fed BaลŸkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Lael Brainard, Fed’in faiz artฤฑrฤฑmlarฤฑna ara vermesinin yakฤฑn zamanda pek olasฤฑ olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi. Brainard, enflasyonu yรผzde 2 hedefine indirmek iรงin daha yapacak รงok iลŸleri olduฤŸunu vurguladฤฑ.

Cleveland Fed BaลŸkanฤฑ Loretta Mester da enflasyonun henรผz zirveye ulaลŸmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ, birkaรง ay devam eden aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ okumalarฤฑn gรถrรผlmesi gerektiฤŸini belirtti. Mester, Fed’in gelecek iki toplantฤฑsฤฑnฤฑn her birinde faiz oranlarฤฑnฤฑn yarฤฑm puan artฤฑrฤฑlmasฤฑ gerektiฤŸini ifade etti.

Suudi Arabistan liderliฤŸindeki 13 รผyeli Petrol ฤฐhraรง Eden รœlkeler ร–rgรผtรผ (OPEC) ile Rusya รถnderliฤŸindeki OPEC dฤฑลŸฤฑ bazฤฑ รผretici รผlkelerden oluลŸan OPEC+ grubu petrol รผreticisi 10 รผlke petrol รผretimini temmuzda gรผnlรผk yaklaลŸฤฑk 648 bin varil artฤฑrma kararฤฑ aldฤฑ.

Buna karลŸฤฑn petrol fiyatlarฤฑ dรผn, sรถz konusu รผretim artฤฑลŸฤฑnฤฑn kรผresel talep karลŸฤฑsฤฑnda yetersiz kalabileceฤŸi endiลŸesiyle yรผkselerek 117 dolar seviyesine รงฤฑktฤฑ.

Bu geliลŸmelerle dรผn New York borsasฤฑnda S&P 500 endeksi yรผzde 1,84, Nasdaq endeksi yรผzde 2,69 ve Dow Jones endeksi yรผzde 1,33 deฤŸer kazandฤฑ. ABD’de endeks vadeli iลŸlem kontratlarฤฑ yeni gรผne ise yatay seyirle baลŸladฤฑ.

Avrupa’da da ABD piyasalarฤฑna paralel kapanฤฑลŸa yakฤฑn gรผรงlenen alฤฑmlarla borsalar pozitif bir seyir izlerken, tahvil piyasalarฤฑnda Avrupa Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (ECB) gelecek iki toplantฤฑda 25 baz puan faiz artฤฑrabileceฤŸi fiyatlanฤฑyor.

Analistler, ECB yetkililerinin bรถlgede rekor seviyeye รงฤฑkan enflasyonun ardฤฑndan tonlarฤฑnฤฑ ลŸahinleลŸtirdiฤŸini ancak, ECB BaลŸkanฤฑ Christine Lagarde’ฤฑn yรถnlendirmelerinin piyasadaki fiyatlamalarda daha aฤŸฤฑr bastฤฑฤŸฤฑnฤฑ kaydederek, รผรงรผncรผ รงeyrek sonunda politika faizinin yรผzde 0 seviyesine รงekilmesinin beklendiฤŸini aktardฤฑ.

ร–te yandan, Ukrayna Merkez Bankasฤฑ, รผlkedeki savaลŸฤฑn baลŸlamasฤฑndan bu yana politika faiz oranฤฑnฤฑ ilk defa artฤฑrarak yรผzde 10โ€™dan yรผzde 25โ€™e รงฤฑkardฤฑฤŸฤฑnฤฑ duyurdu.

Rusya ise รงip รผretiminde kullanฤฑlan soy gazlarฤฑn ihracatฤฑna kฤฑsฤฑtlama getirirken, sรถz konusu adฤฑmฤฑn dรผnya genelinde enflasyon baskฤฑsฤฑnฤฑ artฤฑrmasฤฑndan endiลŸe ediliyor.

Kรผresel enflasyonu olumsuz etkileyen bir diฤŸer konu olan Ukrayna’nฤฑn tahฤฑl ihracatฤฑnฤฑ deฤŸerlendirmek รผzere Rusya Savunma Bakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Aleksandr Fomin ile BirleลŸmiลŸ Milletler (BM) ฤฐnsani ฤฐลŸlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Martin Griffiths, arasฤฑnda dรผn bir gรถrรผลŸme gerรงekleลŸtirildi.

Rusya Savunma BakanlฤฑฤŸฤฑndan yapฤฑlan yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada, Fomin’in Griffiths’e Rusya’nฤฑn, Ukrayna’nฤฑn Karadeniz’deki limanlarฤฑnฤฑ engellemediฤŸini ancak Karadeniz’deki limanlarฤฑ mayฤฑndan temizleme sorumluluฤŸunun Ukrayna’ya ait olduฤŸunu aktardฤฑฤŸฤฑ bildirildi.

Dรผn, Almanya’da DAX 30 endeksi yรผzde 1,01, Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 1,27 ve ฤฐtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yรผzde 0,59 deฤŸer kazandฤฑ. Avrupa’da endeks vadeli iลŸlem kontratlarฤฑ yeni gรผne de yรผkseliลŸle baลŸladฤฑ.

ABD pay piyasalarฤฑnda dรผnkรผ alฤฑลŸ aฤŸฤฑrlฤฑklฤฑ seyir yeni gรผnde Asya piyasalarฤฑna da taลŸฤฑnฤฑrken, ร‡in ve Hong Kong borsalarฤฑnda tatil nedeniyle iลŸlem gerรงekleลŸmiyor.

Bu geliลŸmelerle, kapanฤฑลŸa yakฤฑn Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 1,2 ve Gรผney Kore’de Kospi endeksi yรผzde 0,40 deฤŸer kazandฤฑ.

Yurt iรงinde, dรผn 2.603,34 puanla tรผm zamanlarฤฑn en yรผksek seviyesini gรถren BIST 100 endeksi, รถnceki gรผne kฤฑyasla yรผzde 1,28 deฤŸer kazanarak kapanฤฑลŸ rekorunu da 2.601,56 puana taลŸฤฑdฤฑ.

Dolar/TL ise dรผn yรผzde 0,5 artฤฑลŸla 16,4673’ten kapanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลŸฤฑnda 16,4840 seviyesinde iลŸlem gรถrรผyor.

Bugรผn yurt iรงinde gรถzler aรงฤฑklanacak enflasyon verilerine รงevrilirken, AA Finans’ฤฑn beklenti anketine katฤฑlan ekonomistler mayฤฑsta TรœFE’nin aylฤฑk yรผzde 5,49, yฤฑllฤฑk ise yรผzde 77,72 artmasฤฑnฤฑ bekliyor.

Analistler, bugรผn ayrฤฑca dรผnya genelinde hizmet sektรถrรผ ve bileลŸik Satฤฑnalma Yรถneticileri Endeksi (PMI) ile Almanya’da dฤฑลŸ ticaret, Avro Bรถlgesi’nde perakende satฤฑลŸlar ve ABD’de istihdam raporundaki verilerin takip edileceฤŸini ifade ederek, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 2.620 ve 2.650 seviyelerinin direnรง, 2.560 puanฤฑn destek olarak รถne รงฤฑktฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi.

Piyasalarda bugรผn takip edilecek veriler ลŸรถyle:

09.00 Almanya, nisan ayฤฑ dฤฑลŸ ticaret verileri

10.00 Tรผrkiye, mayฤฑs ayฤฑ TรœFE ve Yurt iรงi รœFE

10.55 Almanya, mayฤฑs ayฤฑ hizmet sektรถrรผ ve bileลŸik PMI

11.00 Avro Bรถlgesi, mayฤฑs ayฤฑ hizmet sektรถrรผ ve bileลŸik PMI

12.00 Avro Bรถlgesi, nisan ayฤฑ perakende satฤฑลŸlar

15.30 ABD, mayฤฑs ayฤฑ istihdam raporu

16.45 ABD, mayฤฑs ayฤฑ hizmet sektรถrรผ ve bileลŸik PMI

17.00 ABD, ISM imalat dฤฑลŸฤฑ PMI

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.408446.4792-0.02%
EURO 53.25153.35520.15%
JAPON YENฤฐ 3.4623.477-0.17%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.490657.6227-0.3%
STERLฤฐN 61.425661.59680.32%
ร‡ฤฐN YUANI 6.83846.8528-0.11%
RUS RUBLESฤฐ 0.63270.63420.01%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4155.83-1.28%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6205.50-1.3%
GRAM ALTIN SERBEST P.6309.65-1.48%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)96.80-1.39%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)135100.000.3%
HAS ALTIN GRAM (TL)6174.47-1.3%
SPOT ALTIN KG (TL)132945.00-1.28%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42415.000.31%
GรœMรœลž/ONS ($)64.83-1.35%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63900.68 0.6816%
Ethereum 1724.30 0.0694%
Tether USDt 1.00 -0.0295%
BNB 587.81 0.3631%
Solana 73.25 2.8001%
USDC 1.00 -0.0036%
XRP 1.14 -0.3281%
Dogecoin 0.08 -1.1885%
Toncoin 1.67 4.6162%
Cardano 0.16 -1.3843%
Shiba Inu 0.00 -0.98%
Avalanche 6.28 1.4493%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam