Küresel piyasalar bankacılık sektöründeki gelişmelere odaklandı

Küresel piyasalar bankacılık sektöründeki gelişmelere odaklandı

Fed ve beş büyük merkez bankası bankacılık krizinin yol açtığı dolar likiditesi sorununa karşı adım açıkladı. Bu adım döviz piyasalarının sakin seyretmesini sağlarken Asya banka hisseleri HSBC öncülüğünde düşüşte.

A+A-

Küresel finansal sistemde yaşanan gelişmeler neredeyse tüm varlık sınıflarını etkiliyor. Fed ve küresel merkez bankalarının likidite hamlesi ABD ve Avrupa hisse senetleri vadelilerini yükseltirken seans ilerledikçe kazançların bir kısmı geri verildi.

ABD vadelilerinde ilk işlemler pozitif olurken bir ara yüzde 1 yükselen Euro Stoxx 50 vadelileri yatay seyre döndü.

UBS-Credit Suisse anlaşması sonrası AT1 tahvillerinin silinmesi Asya banka hisselerini kötü etkilerken Hong Kong Hang Seng ekside işlem gördü. HSBC hisseleri Asya’da yüzde 5 kayıp yaşadı. Bazı Asya bankalarının AT1 tahvilleri Pazartesi sabahı rekor seviyede düşüş gösterdi.

Kur piyasası da merkez bankalarının likidite hamlesiyle sakin bir seyir izliyor. Yaşanan gelişmeler İsviçre frangının güvenli liman statüsünü sorgulatırken Japon yeni risk iştahı için önemli bir barometre haline geldi.

Yenin dolar karşısında sabah saatlerinde yüzde 0,2 değer kaybı yaşanması kur piyasasına henüz bir paniğin yansımadığını gösteriyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,3 geriledi.

Politika faizine duyarlı ABD 2 yıllık tahvil getirisi Cuma günü 30 baz puandan fazla düşüş yaşamıştı. Söz konusu getiri Pazartesi sabahı bu düşüşün yarısını telafi ederek bir ara yüzde 4’ün üzerine çıksa da tekrar yüzde 3,84’e geri çekildi. ABD 10 yıllık getiri ise yüzde 3,423 seviyesinde yatay seyrediyor. 

İsviçre’deki dev anlaşma krizi hafifletse de ABD merkezli bankalarda sorunun devam etmesi karşısında küresel merkez bankaları koordineli adımlar atmaya devam ediyor.

Fed ve beş merkez bankası pazar günü dolar swap anlaşmaları aracılığıyla likiditeyi artırmaya karar verdiklerini açıkladı. Fed, AMB, BOE, BOJ, SNB ve Kanada Merkez Bankası ortak açıklamasında 7 gün vadeli operasyonların haftalık yerine günlük yapılacağını bildirdi. Fed, küresel finansal sistemin tehdit altında olduğu dönemlerde dolara erişimi kolaylaştırmak için bu kanalı geçmişte kullanmıştı. Açıklanan yeni operasyon bugün başlayacak ve nisan sonuna kadar sürecek.

Natixis Asya Pasifik Ekonomisti Alicia Garcia Herrero, başta AMB ve SNB olmak üzere likidite enjeksiyonuna oldukça ihtiyaç olduğunu belirtti.

İlgili Haberler