Kรผresel piyasalar, ABD’de aรงฤฑklanmaya baลlayan ลirket karlarฤฑna iliลkin zayฤฑf beklentiler ve ticaret savaลฤฑ endiลeleri ile negatif seyrediyor
ABD Baลkanฤฑ Donald Trump’ฤฑn รin ile ticaret konusunda yeni yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ devreye sokabileceฤini aรงฤฑklamasฤฑ ve mรผzakerelerin รinli teknoloji devi Huawei nedeniyle tฤฑkandฤฑฤฤฑna iliลkin yorumlar, piyasalarda ticaret savaลฤฑ endiลelerini arttฤฑrdฤฑ. Bununla birlikte aรงฤฑklanmaya baลlayan ikinci รงeyrek ลirket bilanรงolarฤฑna iliลkin tedirginlikler de yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn pay piyasalarฤฑnda satฤฑล tarafฤฑnda yer almalarฤฑna neden oldu.
Sรถz konusu geliลmeler, ABD’de dรผn aรงฤฑklanan konut baลlangฤฑรงlarฤฑ ve inลaat izinleri verilerinin beklentilerin altฤฑnda kalmasฤฑ sonrasฤฑ Dow Jones endeksi yรผzde 0,42, S&P 500 endeksi yรผzde 0,65 ve Nasdaq endeksi yรผzde 0,46 deฤer kaybetti. Dolar endeksi sฤฑnฤฑrlฤฑ da olsa dรผลรผล eฤiliminde hareket ederken, ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizleri yรผzde 2,04’e geriledi.
Avrupa tarafฤฑnda, dรผn tahminlerden iyi gelen haziran ayฤฑ enflasyonuna karลฤฑn borsada dรผลรผลler gรถrรผlรผrken, avro/dolar paritesi 1,12 sฤฑnฤฑrฤฑndan 1,1244’e รงฤฑktฤฑ. Almanya’da DAX endeksi yรผzde 0,72, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 0,55 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 0,76 deฤer kaybetti.
ABD Merkez Bankasฤฑna (Fed) iliลkin faiz indirim beklentileri devam ederken, geliลmekte olan รผlke merkez bankalarฤฑ da adฤฑmlar atmaya baลladฤฑ. Gรผney Kore Merkez Bankasฤฑ, 3 yฤฑl aradan sonra bugรผn faizlerde indirime giderek politika faizini 25 baz puan dรผลรผลle yรผzde 1,5’e รงekti. Karar sonrasฤฑ dolar/Gรผney Kore wonu paritesi yรผzde 0,3 azalฤฑลla 1.177 seviyesine geriledi.
Japonya’da ลirket karlฤฑlฤฑklarฤฑna iliลkin yayฤฑmlanan raporlarla artan endiลeler, pay piyasalarฤฑnda satฤฑลlarฤฑn gรผรงlenmesine neden oldu. Kapanฤฑลa yakฤฑn Nikkei 225 endeksi yรผzde 2,2, รin’de ลanghay bileลik endeksi yรผzde 0,8 deฤer kaybetti.







