Kรผresel piyasalar, bugรผn ABD’de aรงฤฑklanacak enflasyon verileri รถncesinde artan belirsizliklerle negatif seyrediyor.
ABD’de devam eden enflasyon ve resesyon ikilemi varlฤฑk fiyatlarฤฑ รผzerinde etkili olmayฤฑ sรผrdรผrรผyor.
ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) ultra ลahin duruลunu ne kadar daha sรผrdรผreceฤine iliลkin belirsizlikler risk iลtahฤฑnฤฑ tรถrpรผlerken, รผlkede bugรผn aรงฤฑklanacak Tรผketici Fiyat Endeksi’nin (TรFE) Fed‘in politika adฤฑmlarฤฑna yรถnelik yatฤฑrฤฑmcฤฑ beklentilerini ลekillendireceฤi รถngรถrรผlรผyor.
Geรงen hafta aรงฤฑklanan iล gรผcรผ piyasasฤฑ verilerinin beklentilerin oldukรงa รผzerinde gerรงekleลmesi, Fed’in enflasyonla mรผcadelede gรผรงlรผ adฤฑmlar atmaya devam edebileceฤi beklentisini รถne รงฤฑkarฤฑrken, bugรผnkรผ enflasyon verilerinin ardฤฑndan Fed’in olasฤฑ politika adฤฑmlarฤฑna iliลkin belirsizliklerin azalmasฤฑ bekleniyor.
รte yandan, ABD tahvil piyasalarฤฑnda terse dรถnen getiri eฤrisi belirginleลmeye devam ederken, รผlkenin resesyona gireceฤine yรถnelik fiyatlamalar da gรผรงleniyor.
Buna gรถre, ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi ile 3 aylฤฑk hazine bonosunun getirisi arasฤฑndaki fark 23 baz puanda seyrederken, ABD’nin 2 yฤฑllฤฑk tahvil faizi ile 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi arasฤฑndaki fark 47 baz puanla son 22 yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyesinde bulunuyor.
Para piyasalarฤฑnda sรถz konusu enflasyon verisi รถncesinde Fed’in politika adฤฑmlarฤฑna yรถnelik beklentilerde deฤiลiklik gรถzlenmezken, bankanฤฑn eylรผl toplantฤฑsฤฑnda yรผzde 68 ihtimalle 75 baz puan faiz artฤฑrmasฤฑ bekleniyor.
Sรถz konusu geliลmelerle dรผn New York borsasฤฑnda S&P 500 endeksi yรผzde 0,42, Nasdaq endeksi yรผzde 1,19 ve Dow Jones endeksi yรผzde 0,18 geriledi. ABD’de endeks vadeli iลlem kontratlarฤฑ yeni gรผne ise yatay seyirle baลladฤฑ.
Avrupa tarafฤฑnda dรผn pay piyasalarฤฑ karฤฑลฤฑk bir seyir izlerken, Avrupa Birliฤi (AB) รผlkelerinin, Rusya’dan akฤฑลฤฑn kesintiye uฤramasฤฑ ihtimaline karลฤฑ hazฤฑrladฤฑklarฤฑ doฤal gaz tรผketimini yรผzde 15 azaltma planฤฑ yรผrรผrlรผฤe girdi.
Enerji arz krizi bรถlgeye iliลkin risklerin baลฤฑnda gelmeye devam ederken, bugรผnden itibaren bรถlge รผlkelerinin aรงฤฑklamaya baลlayacaฤฤฑ enflasyon verileriyle birlikte piyasalarda oynaklฤฑฤฤฑn artmasฤฑ bekleniyor.
Dรผn, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 0,08 deฤer kazanฤฑrken, Almanya’da DAX 40 endeksi yรผzde 1,12, Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 0,53 ve ฤฐtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yรผzde 1,05 deฤer kaybetti. Avrupa’da endeks vadeli iลlem kontratlarฤฑ yeni gรผne de dรผลรผลle baลladฤฑ.
Asya borsalarฤฑ, ABD ile รin arasฤฑndaki gerilimin artabileceฤine iliลkin endiลelerle yeni gรผne satฤฑcฤฑlฤฑ baลlarken, teknoloji hisselerindeki sert dรผลรผลler dikkati รงekiyor.
Bugรผn aรงฤฑklanan verilere gรถre, รin’de temmuz ayฤฑnda yฤฑllฤฑk enflasyon yรผzde 2,7 ile beklentilerin altฤฑnda kalsa da son 2 yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyesine รงฤฑktฤฑ, รretici Fiyat Endeksi (รFE) ise yรผzde 4,2 artฤฑล kaydetti. Japonya’da ise รFE, temmuzda yรผzde 8,6 artarak tahminleri aลtฤฑ.
Bu geliลmelerle, kapanฤฑลa yakฤฑn Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 0,72, รin’de ลanghay bileลik endeksi yรผzde 0,55, Gรผney Kore’de Kospi endeksi yรผzde 0,90 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yรผzde 2,40 deฤer kaybetti.
Yurt iรงinde, dรผn gรถrdรผฤรผ en yรผksek seviye rekorunu 2.807,21 puana geliลtiren BIST 100 endeksi, bu seviyeden gelen satฤฑลlarla dรผลรผลe geรงerek, gรผnรผ รถnceki kapanฤฑลฤฑnฤฑn yรผzde 0,35 altฤฑnda, 2.785,16 puandan tamamladฤฑ.
Dolar/TL ise dรผn yรผzde 0,22 azalฤฑลla 17,9018’den kapanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลฤฑnda 17,9150 seviyesinde iลlem gรถrรผyor.
Analistler, bugรผn yurt iรงinde iลsizlik, yurt dฤฑลฤฑnda ise Almanya ve ABD’de enflasyon verileri ile ABD’de ayrฤฑca toptan eลya stoklarฤฑ verilerinin takip edileceฤini belirterek, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 2.800 ve 2.820 seviyelerinin direnรง, 2.750 ve 2.720 puanฤฑn destek konumunda olduฤunu sรถyledi.
Piyasalarda bugรผn takip edilecek veriler ลรถyle:
09.00 Almanya, temmuz ayฤฑ TรFE
10.00 Tรผrkiye, haziran ayฤฑ iลsizlik
15.30 ABD, temmuz ayฤฑ TรFE
17.00 ABD, haziran ayฤฑ toptan eลya stoklarฤฑ







