Dรผnya genelinde ekonomik aktiviteye ve enflasyon problemine iliลkin endiลeler varlฤฑk fiyatlarฤฑ รผzerindeki baskฤฑyฤฑ sรผrdรผrmeye, ลirketlerin bilanรงolarฤฑna iliลkin karฤฑลฤฑk sonuรงlar da pay piyasalarฤฑnฤฑ etkilemeye devam ediyor.
รzellikle cuma gรผnรผ aรงฤฑklanacak istihdam raporunda yer alan tarฤฑm dฤฑลฤฑ istihdam verisinin iล gรผcรผ piyasasฤฑna iliลkin vereceฤi sinyaller yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odaฤฤฑnda yer alฤฑrken, bugรผn aรงฤฑklanacak ADP รถzel sektรถr istihdam verileri de yakฤฑndan takip ediliyor.
รte yandan uluslararasฤฑ kredi derecelendirme kuruluลu Fitch Ratings‘in, ABD’nin kredi notunu dรผลรผrmesi de pay piyasalarฤฑ รผzerindeki baskฤฑyฤฑ artฤฑrdฤฑ.
Fitch Ratings, ABD’nin uzun vadeli kredi notunu “AAA”dan “AA+”ya dรผลรผrรผrken gรถrรผnรผmรผ negatif izlemeden duraฤana รงevirdi.
Fitch’ten yapฤฑlan aรงฤฑklamada, ABD’nin notunun dรผลรผrรผlmesinin gelecek 3 yฤฑl iรงinde beklenen mali bozulmayฤฑ, yรผksek ve bรผyรผyen genel hรผkรปmet borรง yรผkรผnรผ ve tekrarlanan borรง limiti aรงmazlarฤฑyla son dakika kararlarฤฑnda kendini gรถsteren benzer nottaki emsallerine gรถre yรถnetiลim erozyonunu yansฤฑttฤฑฤฤฑ kaydedildi.
Makroekonomik veri tarafฤฑnda, ABD’de JOLTS Aรงฤฑk ฤฐล Sayฤฑsฤฑ, haziranda 9 milyon 582 bin ile Nisan 2021’den bu yana en dรผลรผk seviyesini kaydetti.
ABD’de Tedarik Yรถnetim Enstitรผsรผ (ISM) imalat endeksi, temmuzda 46,4 ile piyasa beklentilerinin altฤฑnda gerรงekleลirken, imalat sanayisinde daralmanฤฑn sรผrdรผฤรผnรผ gรถsterdi. S&P Global tarafฤฑndan aรงฤฑklanan imalat sektรถrรผ Satฤฑnalma Yรถneticileri Endeksi (PMI) verisi ise beklentiler dahilinde 49 oldu.
Atlanta Fed Baลkanฤฑ Raphael Bostic, eylรผlde faiz artฤฑrฤฑmฤฑna gerek olacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnmediฤini, enflasyon dรผลtรผkรงe iลsizliฤin artmasฤฑnฤฑ beklediฤini ancak bu artฤฑลฤฑn sฤฑnฤฑrlฤฑ olacaฤฤฑnฤฑ kaydetti.
Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ yรผzde 0,2 azalarak 85,5 dolara gerilerken, altฤฑnฤฑn ons fiyatฤฑ yรผzde 0,2 artฤฑลla 1.947 dolar seviyesinden iลlem gรถrรผyor.
Dรผn New York borsasฤฑnda Dow Jones endeksi yรผzde 0,2 artarken, S&P 500 endeksi yรผzde 0,3, Nasdaq endeksi yรผzde 0,4 azalฤฑล kaydetti. ABD’de endeks vadeli kontratlar, yeni gรผne de hafif dรผลรผลle baลladฤฑ.
Avrupa borsalarฤฑnda da imalat sektรถrรผndeki daralmanฤฑn ekonomilerdeki resesyon endiลelerini artฤฑrmasฤฑyla satฤฑล aฤฤฑrlฤฑklฤฑ bir seyir izlendi.
Dรผn temmuz ayฤฑna iliลkin imalat sanayi PMI, Avro Bรถlgesi’nde 42,7’ye, Almanya’da 38,8’e, ฤฐngiltere’de 45,3’e geriledi.
Avro Bรถlgesi’nde iลsizlik oranฤฑ, haziran ayฤฑnda deฤiลmeyerek yรผzde 6,4 seviyesinde kaldฤฑ. ฤฐngiliz enerji ลirketi bp’nin ikinci รงeyrek karฤฑ geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 70 dรผลรผลle 2,6 milyar dolar oldu.
Dรผn ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 0,4, Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 1,2, ฤฐtalya’da MIB 30 endeksi yรผzde 1, Almanya’da DAX 40 yรผzde 1,3 deฤer kaybetti.
Asya piyasalarฤฑnda da negatif bir seyir izleniyor.
Analistler, รin’de hรผkรผmetin ekonominin farklฤฑ alanlarฤฑnฤฑ destekleme kararฤฑ almasฤฑna karลฤฑn, ekonomik aktivitedeki yavaลlamanฤฑn รถnรผne geรงilememesinin risk algฤฑsฤฑnฤฑ desteklediฤini kaydetti.
Japonya Merkez Bankasฤฑ tutanaklarฤฑnda Japon ekonomisinin 2023 mali yฤฑlฤฑnฤฑn ortalarฤฑna doฤru ฤฑlฤฑmlฤฑ bir toparlanma kaydedebileceฤi belirtildi.
Japonya Merkez Bankasฤฑ (BoJ) Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Shinichi Uchida da ekonomi ve fiyat koลullarฤฑ รถnemli รถlรงรผde deฤiลmezse, faiz oranlarฤฑnda hฤฑzlฤฑ artฤฑล beklenilmemesi gerektiฤini sรถyledi.
Kapanฤฑลa yakฤฑn Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 2,1, Gรผney Kore’de Kospi endeksi yรผzde 1,9, Hong Kong Hang Seng endeksi yรผzde 2 ve รin’de ลanghay bileลik endeksi yรผzde 0,8 geriledi.
Yurt iรงinde dรผn dalgalฤฑ bir seyir izleyen Borsa ฤฐstanbul’da BIST 100 endeksi, yรผzde 0,67 deฤer kaybederek gรผnรผ 7.168,51 puandan tamamlarken, gรถrdรผฤรผ en yรผksek seviyeyi 7.296,57 puana รงฤฑkardฤฑ.
Dolar/TL, dรผn รถnceki kapanฤฑลฤฑn yรผzde 0,1 รผstรผnde 26,9670’ten gรผnรผ tamamlamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลฤฑnda 26,9680 seviyesinden iลlem gรถrรผyor.
Analistler, resesyon endiลelerinin artmasฤฑyla kรผresel piyasalarda negatif bir seyir izlendiฤini, yurt iรงinde de bilanรงo sezonundan dolayฤฑ hisse ve sektรถr bazlฤฑ oynaklฤฑklarฤฑn gรถrรผlebileceฤini belirtti.
Bugรผn yurt iรงinde veri gรผndeminin sakin olacaฤฤฑnฤฑ, yurt dฤฑลฤฑnda ise ABD’de ADP รถzel sektรถr istihdamฤฑnฤฑn takip edileceฤini dile getiren analistler, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 7.250 ve 7.350 seviyelerinin direnรง, 7.000 ve 6.900 puanฤฑn destek konumunda olduฤunu kaydetti.







