Londra'nın malikaneleri kapış kapış satılıyor! Alıcılar kim?

Londra'nın malikaneleri kapış kapış satılıyor! Alıcılar kim?

Londra'daki süper prime emlak piyasası patlama yaşıyor. ABD, Suudi Arabistan, BAE ve Çin'den gelen alıcılar, metrekare başına ortalama 4.306 Sterlin'e ulaşan rekor fiyatlarla malikaneleri satın alıyor.

A+A-

Londra'daki süper prime emlak piyasası son yıllarda büyük bir patlama yaşıyor. Başkentteki malikaneler, giderek daha uluslararası bir alıcı kitlesine daha yüksek fiyatlara satılıyor.

Beauchamp Estates'e göre, 2023 yılında Londra'da süper lüks yeni inşa edilmiş dairelerin satışları %137 artarak metrekare başına ortalama 4.306 £'a yükseldi. Lüks ev arzı da Londra'nın önde gelen bölgelerindeki üst düzey imar akınıyla arttı.

Rusya'ya uygulanan yaptırımlar sonucunda bazı Rus alıcılar piyasadan çekilse de, Orta Doğu'dan gelen artan talep bu açığı kapatıyor. 2023'teki lüks anlaşmaların %60'ı ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin'den alıcılarla yapıldı. Hintli, İsrailli ve Nijeryalı alıcılar da önemli bir alıcı grubu.

Lüks evlerin nakit satın alınması (ipoteksiz) da daha yaygın hale geliyor. 2023'te satışların %70'i nakit alımlardan oluştu.

Yüksek faiz oranları ve banka kredilerindeki daralma, ipotek kullanımını azaltıyor. Damga vergisi de milyarderleri kiralamaya teşvik ediyor. İşçi Partisi'nin yurt dışından konut alıcılarına yönelik ek ücreti artırma sözü de piyasayı etkileyebilir.

Ancak talebin yüksek kalması ve arzın yakın zamanda sıkılaşması bekleniyor. Bu da fiyatların yükselmeye devam edeceği anlamına geliyor.

İlgili Haberler