Lula, vaat edilen 100 milyar doları istedi

Lula, vaat edilen 100 milyar doları istedi

Brezilya Devlet Başkanı Lula'ya göre, Kopenhag'da yapılan 2009 COP'dan bu yana zengin ülkelerin vaat ettiği yıllık 100 milyar dolarlık iklim finansmanı hiçbir zaman yerine getirilmedi.

A+A-

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, Hindistan'daki G20 Zirvesi’nde 2009 yılında Kopenhag'da zengin ülkeler tarafından iklim değişikliği için vaat edilen yıllık 100 milyar dolarının hala verilmediğini belirterek, zirveye katılanlardan bu vaadin yerine getirilmesini istedi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, G20 Zirvesi'nde iklim değişikliğiyle mücadele için yıllık 100 milyar doları talep etti. Lula, en zengin ülkelerin küresel ısınmanın en fazla sorumlusu olduğunu ve bu nedenle maliyetlerin büyük ölçüde onlara ait olması gerektiğini belirtti. Lula, konuşmasında Rio Grande do Sul eyaletinde meydana gelen bir kasırga ile iklim değişikliğinin etkileri arasındaki bağlantıyı vurguladı ve iklim değişikliğinin en çok yoksullar, kadınlar, yerliler, yaşlılar, çocuklar, gençler ve göçmenler gibi hassas grupları etkilediğine dikkat çekti.

Lula'ya göre, Kopenhag'da yapılan 2009 COP'dan bu yana zengin ülkelerin vaat ettiği yıllık 100 milyar dolarlık iklim finansmanı hiçbir zaman yerine getirilmedi. Bu nedenle küresel çevreyle ilgili kararlılık eksikliğinin eşi benzeri görülmemiş bir iklim acil durumuna neden olduğunu söyledi. Başkan, iklim değişikliğinin yağış düzenini değiştirdiği, deniz seviyelerini yükselttiği, kuraklıkların, sellerin, fırtınaların ve yangınların daha sık hale geldiği ve gıda ve enerji güvenliğini tehdit ettiği konusunda uyarıda bulundu. Lula ayrıca en zengin ülkelerin sorumluluğunun sürekli olarak güney yarımküredeki ülkelere devredilemeyeceğini belirtti.

Daha fazla karbon emisyonu azaltımıyla övünen zengin ülkelerin, bu sorumlulukları yerine getirmeden gelecekteki COP toplantılarına katılmalarının bir anlamı olmadığını vurguladı. Başkan, silah harcamalarına harcanan paranın sürdürülebilir kalkınma ve iklim eylemleri için kullanılabileceğine inandığını da ekledi.

Brezilya Devlet Başkanı, ülkesinin ormanları koruma ve Amazon'un sürdürülebilir kalkınması konularına öncelik verdiğini ve bu konuda çalışmalar yaptığını ifade etti. Lula, bu yılın ilk sekiz ayında ormanların yok olma hızını %48 oranında azalttıklarını söyledi. Ayrıca Brezilya'nın G20 başkanlığı döneminde "İklim Değişikliğine Karşı Küresel Seferberlik Görev Gücü" başlatacağını ve 2025'teki COP 30'a sürdürülebilirlik, finansman, azaltım ve uyum konularında bir iklim gündemiyle gelmeyi hedeflediğini belirtti

İlgili Haberler