Mağaza sahipleri Adidas’ı neden protesto ediyor?

Mağaza sahipleri Adidas’ı neden protesto ediyor?

Güney Kore'deki Adidas mağazası sahipleri, şirketin franchise modellerini kötüye kullanması ve haksız iş uygulamaları nedeniyle şirketi protesto etmeye başladı.

A+A-

The Korea Herald haberine göre, ülke genelindeki 100 kadar Adidas Kore franchise'ından 76'sını bünyesinde barındıran Adidas Franchisee Derneği yaptığı açıklamada Adidas Kore'yi haksız iş uygulamaları iddiasıyla ikinci kez Federal Ticaret Komisyonu'na şikayet ettiğini duyurdu. Franchise sahipleri, yıllar boyunca şirketin kötü muamelesine maruz kaldıklarını ve kişisel zarara uğradıklarını belirtiyorlar. Franchise sahipleri, Adidas Kore'nin taleplerini yerine getirmek için krediler alındığını bu nedenle sözleşmelerin feshedilmesi durumunda iflas riskiyle karşı karşıya olduğunu söylüyorlar.

Protestoların başlıca nedenlerinden biri, Adidas Kore'nin franchise sahiplerine ürün alma zorunluluğu koyması ve bu alımları satamazlarsa mali sorumluluğu franchise sahiplerine yüklemesi. İddiaya göre Adidas Korea, franchise sahiplerini ek alımlar yapmaya zorlarken Adidas Kore yetkilileri ise sözleşme iptallerinin şirketin iş yapısını pazar eğilimlerine uygun olarak düzenlemek amacıyla yapıldığını belirtiyorlar.

Şirket, üç yıllık bir süre tanıyarak karşı önlemler bulmaları için franchise sahiplerine zaman verdiğini ifade ediyor. Ayrıca, bazı mağaza sahiplerinin tek taraflı olarak ek alımlara zorlandığı iddialarını yalanlayarak, alımların karşılıklı anlaşmalara dayandığını ve franchise sahiplerinin zararlarını kanıtlayabilecekleri takdirde şirketin yanıt vermeye hazır olduğunu dile getiriyorlar.

2023 Mayıs ayında 62 Adidas Korea bayisi Adidas Korea'nın adil olmayan iş uygulamaları nedeniyle FTC'ye şikayette bulundu.

Ancak rapor Temmuz ayında FTC tarafından Adidas Korea ve franchisee'leri arasındaki iş yapısının Kore Franchise İş Yasası tarafından öngörülen bir franchise işinin ana hatlarını karşılamadığı gerekçesiyle reddedildi.

İlgili Haberler