Maymun çiçeği salgını 10 kat büyüyebilir

Maymun çiçeği salgını 10 kat büyüyebilir

İngiliz bilim insanları, maymun çiçeği salgınının 10 kat büyüyebileceğini açıkladı.

A+A-

İngiltere’de yapılan yeni bir çalışma, maymun çiçeği salgının 10 kat büyüyeceği konusunda uyardı. Çalışma, corona virüs (Covid-19) salgını sırasında, İngiltere’de hükümete danışmanlık yapan SAGE üyeleri arasında yer alan London School of Hygiene & Tropical Medicine’nde epidemiyolog olan Prof. Dr. John Edmunds tarafından yürütüldü. 

Edmunds ve ekibi, her on yılda bir yapılan 45 bin  kişiden oluşan bir anketten toplanan İngiltere’deki cinsel birliktelik verilerini inceledi. 

31 Mayıs'ta yapılan modelleme sırasında, dünya çapında 25'ten fazla ülkede 728 doğrulanmış ve şüpheli vaka bildirildi. O zamandan beri, dünya çapında yaklaşık 2 bin enfeksiyon kaydedildi.

Araştırmanın sonuçları, cinsel davranışta müdahaleler veya değişiklikler olmadan, erkeklerle seks yapan erkekler arasında 'büyük bir salgın' görülmesinin 'büyük bir olasılık' olduğunu gösterdi. Büyük bir salgın, halihazırda tespit edilenlerin yanı sıra en az 10 bin vaka daha kaydedilmesi olarak tanımlandı.

Diğer taraftan bilim insanları bulgularının, "orantısız derecede fazla" cinsel partneri olan bireylerden oluşan küçük bir grup aracılığıyla  maymun çiçeğinin vakalarının sürekli artmasını açıkladığını vurguladı. 

Çalışmanın yazarları, “Maymun çiçeği virüsü her zaman bu topluluk arasında 'önemli bir bulaşma potansiyeli' riskine sahipti. Ancak, son birkaç on yılda Afrika dışında çok az vaka kaydedildiği için başlayamadı Ancak, bu grubun birçoğu enfekte olursa (erkekler ile cinsel ilişki yaşayan erkekler), diğer gruplar arasında da sayısı 10 bine varan ekstra vaka tespit edilebilir” değerlendirmesinde bulundu. 

Araştırmacılar, “Maymun çiçeği hastalığının R kat sayısı (enfekte olmuş bir kişinin virüsü bulaştırdığı insan sayısı) birden önemli ölçüde daha büyük olabilir. Bu da salgını kontrol altına almayı zorlaştırabilir” dedi.

Bilim insanlarının uyarısının ardından, İngiltere’deki sağlık yetkilileri  maymun çiçeği hastalığına karşı  'yüksek risk' altında olan gay ve biseksüel erkeklere enfeksiyona karşı korunmak için bir aşı teklif edileceğini duyurdu.

İlgili Haberler