Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de görüldü mü?

Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de görüldü mü?

Bakan Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından Maymun çiçeği hastalığına ilişkin açıklama yaptı.

A+A-

İlk kez 7 Mayıs'ta İngiltere'de görülen maymun çiçeği virüsü, 2 haftada 12 ülkeye yayıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kamuoyuna maymun çiçeği hastalığı konusunda müsterih olunması çağrısında bulundu.

Bakan Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından maymun çiçeği hastalığına ilişkin yaptığı açıklama şöyle:

Açıklamada, "Maymun çiçeği hastalığı konusunda kamuoyu müsterih olmalı. Hayvan kaynaklı olan, bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir Pandemiye yol açmaz. Semptomların genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir. Afrika’da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır" ifadeleri yer aldı.

Bakanlık da açıklama yaptı

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, bugüne kadar Türkiye'de maymun çiçeği virüsü vakasına rastlanmadığını duyurdu. 

Genel Müdürlüğün internet sayfasından yapılan açıklamada, maymun çiçeğinin (monkeypox) kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan kaynaklanan ve bazen insanlara bulaşan zoonotik bir hastalık olduğu, "ortopoksvirüs" ailesine ait olan maymun çiçeği virüsünden kaynaklandığı ifade edildi.

'Ülkemizde bugüne kadar vaka görülmemiştir'

İnsan vakalarının çoğunun, hastalığın endemik olduğu Orta ve Batı Afrika'da görüldüğü, hastalığın, temas ve solunan büyük damlacıklar yoluyla, damlacık maruziyeti ile bulaşabildiği söylenilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Hastalık genellikle kendi kendini sınırlar, ve semptomlar genellikle 14 ila 21 gün içinde kendiliğinden düzelir. Monkeypox hastalığı ile ilgili gelişmeler, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi bildirimleri ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü kapsamında, diğer ülkelerin uluslararası odak noktaları ile bilgi alışverişinde bulunularak, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Dairesi Başkanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Ülkemizde bugüne kadar vaka görülmemiştir."