Meksika'ya işçi dövizi yağdı peso gücüne güç kattı

Meksika'ya işçi dövizi yağdı peso gücüne güç kattı

Pazartesi günü açıklanan merkez bankası verilerine göre Meksika Mayıs ayında 5,7 milyar dolara yakın işçi dövizi getirdi, peso dolar karşısında güçlendi.

A+A-

Goldman Sachs analisti Alberto Ramos, Meksika'nın işçi dövizlerini dolar olarak kaydetmesine rağmen, fonların çoğu ABD'den geldiği için "güçlü bir peso işçi dövizlerine zarar veriyor" dedi.

Meksika'nın "süper pesosu" Mayıs 2022'den geçtiğimiz Mayıs ayına kadar ABD doları karşısında %13'ten fazla değer kazanarak bu yılın en iyi performans gösteren para birimleri arasında yer aldı.

Daha güçlü bir yerel para birimiyle, yurtdışından fon alanlar, kendilerine gönderilen dolarları sattıklarında daha az peso alırlar.

Ramos, pesonun dolar karşısında değer kazanması nedeniyle, yerel para birimi cinsinden ölçüldüğünde, işçi dövizlerinin bir önceki yıla göre %2,2 oranında azaldığını söyledi.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, büyük ölçüde ABD'den gelen işçi dövizlerinin ülkeye getirdiği ekonomik canlılığı övdü.

Geçen yıl Meksika'ya yurtdışından gelen havaleler 58,5 milyar dolarla rekor seviyeye ulaşarak Meksika'yı Hindistan'ın hemen ardından 2 numaralı havale alan ülke haline getirdi.

"Süper peso "dan gelen darbeye rağmen, Mayıs ayında gönderilen havalelerin dolar miktarı bir önceki yıla göre neredeyse %11 arttı.

Mayıs ayı verileri bir önceki aya göre yaklaşık %14'lük bir artış göstererek bu yıl toplanan toplam fon miktarını 24,67 milyar dolara çıkardı.

Meksikalı aracı kurum Monex'in analistlerine göre bu miktar, petrol ve tarım ihracatının toplamının aynı dönemde ülkeye kazandırdığı miktardan daha fazla.

Monex ve BBVA analistleri, Mayıs ayındaki artışın kısmen Anneler Günü tatiline atfedilebileceğini söyledi.

BBVA analistleri bir notta, "İşlemlerdeki artışın yaklaşık %10'unun anma töreni ile açıklanabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Mayıs ayındaki işlem sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %7 artarak 14,56 milyona ulaşırken, ortalama tutar %3 artarak 391$ oldu.

Goldman Sachs'tan Ramos, "İşçi dövizlerinin gücü, çok sağlam bir ABD işgücü piyasasını ve Meksika vatandaşlarının orantısız bir şekilde temsil edildiği faaliyetlerde ve beceri düzeylerinde gözle görülür ücret artışlarını yansıtıyor" dedi.

İlgili Haberler