Tรผrk moda endรผstrisini dรผnyaya tanฤฑtmayฤฑ amaรงlayan Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul (MBFWI) sektรถr temsilcileri ve modacฤฑlarฤฑn katฤฑlฤฑmฤฑyla Beyoฤlu Grand Pera’da baลladฤฑ. ฤฐstanbul Hazฤฑrgiyim ve Konfeksiyon ฤฐhracatรงฤฑlarฤฑ Birliฤi (ฤฐHKฤฐB) Baลkanฤฑ Hikmet Tanrฤฑverdi, etkinliฤin basฤฑn toplantฤฑsฤฑndaki konuลmasฤฑnda, 10 yฤฑl รถnce ฤฐstanbulโu bรถlgenin moda merkezi yapma stratejisiyle gรถreve baลladฤฑklarฤฑnฤฑ hatฤฑrlatarak, MBFWIโyฤฑ bu anlayฤฑลla dizayn ettiklerini sรถyledi.
Etkinlik iรงin bugรผne kadar รงok ciddi yatฤฑrฤฑm yaptฤฑklarฤฑnฤฑ ve kรผresel hazฤฑr giyim devlerinin gรถzรผnรผn bir hafta boyunca Tรผrkiyeโnin รผzerinde olacaฤฤฑnฤฑ bildiren Tanrฤฑverdi, โHazฤฑr giyim ve konfeksiyon รผretimde, istihdamda, ihracatta, katma deฤerde yฤฑllardฤฑr รผlke ekonomimizin gurur kaynaฤฤฑ olmaya devam ediyor. Sektรถrde sadece รผretim tarafฤฑnda 500 bine yakฤฑn istihdamฤฑmฤฑz, yฤฑllฤฑk 17 milyar dolara ulaลan ihracatฤฑmฤฑz var. Bu rakamฤฑn yรผzde 15โini, yani 2,5 milyar dolarฤฑn รผzerinde markalฤฑ รผrรผnรผ ihraรง ediyoruz.โ diye konuลtu.
Tanrฤฑverdi, dรผnyanฤฑn yedinci bรผyรผk hazฤฑr giyim tedarikรงisi olarak hem toplam ihracatฤฑ hem de markalฤฑ รผrรผnlerin payฤฑnฤฑ yeterli gรถrmediklerini belirterek, hedefi tutturabilmek iรงin markalฤฑ รผrรผn ihracatฤฑnฤฑ en az 2 katฤฑna รงฤฑkarmalarฤฑ gerektiฤini vurguladฤฑ.
Sektรถrde ihracatฤฑ artฤฑrmanฤฑn yolunun tasarฤฑma odaklanmaktan ve katma deฤerli รผretimi artฤฑrmaktan geรงtiฤini belirten Tanrฤฑverdi, “Avrupaโdaki en bรผyรผk rakibimiz ฤฐtalya bir kilogram hazฤฑr giyim ihracatฤฑna karลฤฑlฤฑk 50 dolarฤฑn รผzerinde gelir elde ederken biz henรผz 20 dolarlardayฤฑz. รrneฤin bizim kilogramฤฑnฤฑ 26 avroya sattฤฑฤฤฑmฤฑz kadฤฑn giyimi Fransa 41, ฤฐtalya ise 71 avroya pazarlฤฑyor. Tรผrkiyeโnin kilogramฤฑnฤฑ 29 avroya ihraรง ettiฤi erkek giyimde ise Fransa 40, ฤฐtalya 59 avrolarฤฑ yakalฤฑyor. Katma deฤer yaratmada henรผz istediฤimiz dรผzeyde olmasak da hazฤฑr giyim รผretiminde dรผnyanฤฑn kabul ettiฤi bir marka รผlkeyiz.” ลeklinde konuลtu.
Hedefimiz 30 milyar dolar
Tanrฤฑverdi, ลunlarฤฑ kaydetti: “Halen 17 milyar dolar olan ihracatฤฑmฤฑzฤฑ orta vadede 30 milyar dolarฤฑn รผzerine รงฤฑkarmak istiyoruz. Hedefimize ulaลmak iรงin MBFWIโyฤฑ kaldฤฑraรง olarak kullanacaฤฤฑz. Tasarฤฑma odaklanarak, diฤer sektรถrlerin ulaลamayacaฤฤฑ bir hฤฑzda kg baลฤฑna ihracatฤฑmฤฑzฤฑ yรผzde 100 artฤฑrฤฑp 40 dolarlara รงฤฑkarabiliriz. Bunun iรงin ellerimizde bรผyรผyen MBFWI รงok รถnemli bir misyon รผstlenmiล durumda. Katma deฤerli รผretimde bizi Fransa ve ฤฐtalya seviyesine รงฤฑkaracak sihirli kelime tasarฤฑmdฤฑr. Tasarฤฑmcฤฑlarฤฑmฤฑzฤฑn birbirinden iddialฤฑ koleksiyonlarฤฑnฤฑ gรถrรผcรผye รงฤฑkardฤฑklarฤฑ MBFWI bu sรผreรงte sektรถrรผmรผze kaldฤฑraรง gรถrevi gรถrecek.”
Gelecek parlak
ฤฐHKฤฐB Baลkanฤฑ Hikmet Tanrฤฑverdi, tรผm รงabalara karลฤฑn kรผresel pazarlardaki daralmanฤฑn da etkisiyle ilk iki aylฤฑk ihracatฤฑn geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 7 dรผลรผลle 2 milyar 540 milyon dolarda kaldฤฑฤฤฑnฤฑ bildirdi.
Avrupalฤฑ alฤฑcฤฑlarฤฑn yeniden Tรผrkiye’ye gelmeye baลladฤฑklarฤฑnฤฑ dile getiren Tanrฤฑverdi, “MBFWIโnฤฑn da yaratacaฤฤฑ sinerji ile ikinci รงeyrekten itibaren ihracatฤฑn toparlanmaya baลlayacaฤฤฑna ve artฤฑya geรงeceฤimize inanฤฑyorum. Eฤer bรผyรผk bir aksilik olmaz ise bu yฤฑl ihracatฤฑmฤฑzฤฑ yeniden 18 milyar dolarฤฑn รผzerine รงฤฑkaracaฤฤฑz.” dedi.
Dรผnya deฤiลiyor
Beyoฤlu Belediye Baลkanฤฑ Ahmet Misbah Demircan da gรถreve geldiฤinde Beyoฤluโnda urizmi ve ticareti geliลtirmek iรงin hedef koyduฤunu belirterek, bugรผn Beyoฤluโnda 45 bin yatak kapasitesi, 19 bin esnaf ve 200 bin รงalฤฑลan olduฤunu kaydetti.
Eski ฤฐstanbulโda Beyoฤluโa elbise diktirmeye gelindiฤini hatฤฑrlatan Demircan, โBeyoฤluโnun eskiden terzileri meลhurdu. Hala kumaล dรผkkanlarฤฑ, gรถmlekรงiler ve รงok gรผzel terziler vardฤฑr. O zaman adฤฑ terzilikti, ลimdi ise modacฤฑ . Endรผstri devrimiyle baลka bir yere gelindi.โ ifadelerini kullandฤฑ.
Demircan, โAkฤฑl terinin รผzerine moda ve tasarฤฑmฤฑ koyarak daha fazla kazanabiliriz. Farkฤฑmฤฑzฤฑ ortaya koymak, bizi dรผnyada var edecek. O fark Beyoฤlu gibi yerlerde. Beyoฤluโnda farklฤฑ dinler ve kรผltรผrler var. Kiลi inovasyonu ve yaratฤฑcฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ farklฤฑlฤฑklarฤฑ bir arada bulduฤu ลehirde ortaya koyabilir.โ deฤerlendirmesinde bulundu.
“ฤฐstanbul artฤฑk moda ve markalar aรงฤฑsฤฑndan รถnemli bir merkez”
Birleลmiล Markalar Derneฤi (BMD) Baลkanฤฑ Sinan รncel ise bรผyรผk bรถlรผmรผ hazฤฑr giyim olmak รผzere 99 Tรผrk markasฤฑnฤฑn 110 รผlkede yaklaลฤฑk 2 bin 500 maฤazasฤฑ ve 12 bin satฤฑล noktasฤฑnฤฑn bulunduฤunu hatฤฑrlattฤฑ.
Son 10 yฤฑlda Tรผrk markalarฤฑnฤฑn kendini dรผnya pazarlarฤฑna kabul ettirmesinde tasarฤฑma verilen รถnemin bรผyรผk payฤฑnฤฑn olduฤunu vurgulayan รncel, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Bilindiฤi gibi markalarฤฑmฤฑzฤฑn yurt dฤฑลฤฑnda bรผyรผmeleri, โTรผrk Malฤฑโ yerine โTรผrk Markasฤฑโ kavramฤฑnฤฑn yaygฤฑnlaลmasฤฑ ve global dรผzeyde baลarฤฑsฤฑ BMD vizyonunun temel taลlarฤฑndan birini oluลturuyor. Aslฤฑnda bu hedefler hazฤฑr giyim stratejisinin de รถnemli bir parรงasฤฑ. Bu stratejiyle, global markalarฤฑn fason รผreticisi kimliฤini รผzerinden atan Tรผrkiye, markalฤฑ ekonomiye yรถneliyor. ฤฐstanbul ise artฤฑk moda ve markalar aรงฤฑsฤฑndan รถnemli bir merkez olarak algฤฑlanฤฑyor. BMD olarak geรงmiลte olduฤu gibi รถnรผmรผzdeki dรถnemde de moda tasarฤฑmฤฑna รถzel รถnem vereceฤiz. Amacฤฑmฤฑz, markalarฤฑmฤฑzฤฑ tasarฤฑmcฤฑlarฤฑmฤฑzla daha fazla bir araya getirebilmek, bu iล birliฤinden ekonomimiz iรงin bir sinerji yaratmak. Tรผrkiye gibi Tรผrk markalarฤฑ da bรผyรผk dรผลรผnรผyor, rekabetรงi yapฤฑlarฤฑyla รผlke dฤฑลฤฑnda bรผyรผyor.”







