รelik, Mercedes-Benz Tรผrk Kamyon Fabrikasฤฑ yeni Ar-Ge Merkezi temel atma tรถreninde, Tรผrkiye’nin dรผnyanฤฑn 10 bรผyรผk ekonomisi olma yolunda hฤฑzla ilerlediฤini sรถyledi.
รlkelerin kalkฤฑnma iรงin gerekeli ivmeyi, araลtฤฑrma geliลtirme alanlarฤฑnda yakalayabildiklerini ifade eden รelik, Ar-Ge merkezlerinin ulusal hedefleri yakalama doฤrultusunda ekonomiye รถnemli katkฤฑlarฤฑnฤฑn olduฤunu aktardฤฑ.
“ฤฐNOVASYONLA รLKEMฤฐZ GELECEฤE KOลACAK”
รelik, yarฤฑnฤฑn gรผรงlรผ Tรผrkiye’sinin ortaya รงฤฑkmasฤฑ iรงin bรผyรผk gรถrevi Ar-Ge merkezlerinin รผstleneceฤini dile getirerek, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Bu merkezlerde yapฤฑlan inovasyonla รผlkemiz geleceฤe koลacaktฤฑr. Ar-Ge merkezleri ile sanayinin dรถnรผลรผmรผ en รผst seviyede saฤlanacaktฤฑr. Bugรผn Ar-Ge merkezlerinin kuruluลundaki kolaylaลtฤฑrmalarฤฑ da yaptฤฑk. ลu an Ar-Ge merkezlerimizin sayฤฑsฤฑ 470’e ulaลmฤฑล durumdadฤฑr. Bunlarฤฑn sayฤฑsฤฑnฤฑn รงok daha artacaฤฤฑna inanฤฑyoruz. Bu konuda her tรผrlรผ katkฤฑyฤฑ vermeye de hazฤฑrฤฑz. Bugรผn 533 kiลinin Ar-Ge merkezlerinde istihdam edildiฤini gรถrmekteyiz. Saฤlanan destekler sebebiyle bugรผn merkezlerimiz iyi ลeyler ortaya รงฤฑkarฤฑyor. Hem patent baลvurusu, hem baลvurudan sonraki prototip ve prototipten sonra bir malฤฑn ticaretleลtirilmesine yรถnelik adฤฑmlar, markalaลtฤฑrmaya yรถnelik giriลimlerin daha fazla olmasฤฑnฤฑ arzu ediyoruz.”
Hรผkรผmet olarak Ar-Ge รงalฤฑลmalarฤฑna ciddi destekler verdiklerini anlatan รelik, iลletmelerin, Ar-Ge ve tasarฤฑm merkezleri proje faaliyetleri kapsamฤฑnda yaptฤฑklarฤฑ harcamalarฤฑn yรผzde 100’รผnรผ kurumlar vergisi matrahฤฑndan indirebildiฤini sรถyledi.
รelik, verimlilik konusunda daha fazla hamle yapฤฑlmasฤฑ gerektiฤini vurgulayarak, ลรถyle devam etti:
“Ar-Ge merkezleri ve รผniversitelerimizde yapฤฑlan bรผtรผn รงalฤฑลmalarda, รผlkemizin Ar-Ge’ye ayฤฑrdฤฑฤฤฑ payda, girdi ile รงฤฑktฤฑ arasฤฑnda somut, gรผรงlรผ bir baฤฤฑn olmasฤฑnฤฑ istiyoruz. Yani รงalฤฑลฤฑyor olmak, arฤฑyor olmak, geliลtiriyor olmak gibi deฤil, gerรงekten bunun somut sonuรงlarฤฑnฤฑ gรถrmek hem firmalara hem รผlkemize daha bรผyรผk katkฤฑ sunmalarฤฑ eleลtirisinde bulunuyoruz. Dolayฤฑsฤฑyla bu harcamalarฤฑn daha fazla hayata dokunmasฤฑ insanฤฑmฤฑza bir ลeyler katmasฤฑnฤฑ arzu ediyoruz.”
“MERCEDES BENZ TรRK OLARAK YATIRIMLARIMIZA ARA VERMฤฐYORUZ”
Mercedes-Benz Tรผrk Direktรถrler Kurulu Baลkanฤฑ Sรผer Sรผlรผn ise ลirketin 50. yฤฑlฤฑnฤฑ kutladฤฑklarฤฑnฤฑ anฤฑmsattฤฑ.
Bu sรผre iรงerisinde 1 milyar avroyu aลan yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑn olduฤunu dile getiren Sรผlรผn, ลรถyle konuลtu:
“Tรผrkiyeโde รผretilen her 2 otobรผsten 1’ini ve her 3 kamyondan 2’sini Mercedes Benz Tรผrk olarak biz รผretiyoruz. Bundan da gerรงekten gurur duyuyoruz. Slogan olarak da ‘Tรผrkiye’nin yรผkรผnรผ biz taลฤฑyoruz’ diyoruz. Ayrฤฑca sanayi sektรถrรผnde en fazla kurumlar vergisi veren ลirketlerin arasฤฑndayฤฑz. Sadece istihdam ve ihracat deฤil, aynฤฑ zamanda katma deฤer yaratฤฑyoruz. ฤฐstihdama gelince 6 bin 300’รผ bizim bordromuzda, 4 bin 500’รผ markamฤฑzฤฑ temsil eden bayilik teลkilatฤฑmฤฑzda olmak รผzere toplam 10 bini aลkฤฑn direk istihdamฤฑmฤฑz var. Mercedes Benz Tรผrk olarak hiรงbir zaman yatฤฑrฤฑmlarฤฑmฤฑza ara vermiyoruz, devam ediyoruz. Her ลartta da operasyonlarฤฑmฤฑzฤฑ maksimize ve optimize etmek istiyoruz. Bugรผn temelini attฤฑฤฤฑmฤฑz yatฤฑrฤฑm, 40 bin metrekare alan รผzerinde 8.5 milyon avroluk bir yatฤฑrฤฑm. Toplam 215 kiลi istihdam edilecek. Bunu ลirket olarak, รผlke olarak รงok รถnemsiyoruz. Aksaray’dan bรผtรผn dรผnyaya mรผhendislik ihracatฤฑ yapacaฤฤฑz.”
Konuลmalarฤฑn ardฤฑndan, protokol รผyeleri, butona basarak merkezin temeline ilk harcฤฑ attฤฑ. Bakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ รelik, fabrika yetkililerinden bilgi aldฤฑ.
Tรถrene, Aksaray Valisi Aykut Pekmez, ฤฐl Jandarma Komutanฤฑ Albay Gazi Demir, ฤฐl Emniyet Mรผdรผr Ali Karabaฤ ile รงok sayฤฑda davetli katฤฑldฤฑ.







