Enflasyon ve dรถvizdeki dalgalanmalar ile birlikte yurttaลlar, astronomik artฤฑล gรถsteren kira ve konut fiyatlarฤฑ karลฤฑsฤฑnda ezilmeye baลladฤฑ.
Merkez Bankasฤฑโnฤฑn da politika faiz artฤฑrฤฑmฤฑ, sadeleลme ve miktarsal sฤฑkฤฑlaลtฤฑrma adฤฑmlarฤฑ konut kredi faizlerini zirveye รงฤฑkardฤฑ.
Konut kredi faizleri 2 Haziran’da yรผzde 18,05 iken 4 Aฤustos itibariyle yรผzde 35,1’e kadar รงฤฑktฤฑ.
ฤฐktidara yakฤฑn Sabah Gazetesi’nin haberine gรถre, yeni konut kredisi geliyor.
Merkez Bankasฤฑ ve Bankacฤฑlฤฑk Dรผzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yeni konut kredisi hakkฤฑnda kampanya yรผrรผttรผฤรผ belirtildi. Buna gรถre, ilk kez konut alacaklara devlet desteฤi verileceฤi aktarฤฑldฤฑ.
ฤฐlk kez ev sahibi olacaklarฤฑ teลvik edici mekanizmalar รผzerinde durulacaฤฤฑ sรถylenirken kamu bankalarฤฑ nezdinde 180 ay vade ve yรผzde 1,20 faiz seviyelerinde yapฤฑlacak bir dรผzenleme รผzerinde durulduฤu kaydedildi.
Sฤฑfฤฑr ve ikinci el konutlar iรงin de geรงerli olmasฤฑ beklenen kampanyada ayrฤฑntฤฑlarฤฑn ilerleyen gรผnlerde belli olmasฤฑ bekleniyor.
Cumhurbaลkanฤฑ Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Cevdet Yฤฑlmaz, geรงtiฤimiz gรผnlerde finans dรผnyasฤฑ ile yaptฤฑฤฤฑ buluลmasฤฑ kapsamฤฑnda dรผzenlemenin ipuรงlarฤฑnฤฑ vererek ลunlarฤฑ kaydetti:
“Birinci konut edinimini รถzellikle daha gรผรงlรผ bir ลekilde teลvik edecek mekanizmalar รผzerinde durduk. Bu konuda Merkez Bankamฤฑzฤฑn da BDDK ile birlikte รงalฤฑลmalarฤฑ var. รnรผmรผzdeki dรถnemde inลallah bu konularda da daha yeni adฤฑmlar bekliyoruz. Konut arzฤฑnฤฑ arttฤฑrmak, konut maliyetlerini dรผลรผrmek ve konut edinimini arttฤฑrmak durumundayฤฑz. Geรงmiลte Devlet Planlama Teลkilatฤฑ ve Dรผnya Bankasฤฑ ortak bir รงalฤฑลma yapmฤฑลtฤฑk. Orada da rakamsal olarak ลu tespit edilmiลti. ฤฐlk konut edinimi hem sosyal refahฤฑ hem de makro dรผzeyde istikrarฤฑ รงok daha destekleyici bir hadise. Tasarruf oranlarฤฑnฤฑ arttฤฑrฤฑyor ve sosyal refahฤฑ artฤฑrฤฑyor. Dolayฤฑsฤฑyla kamu olarak biz bu ilk konut edinimini destekleyici bir รงerรงeve iรงinde hareket edeceฤiz.”







