Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB) ลubat ayฤฑnda tรผketici fiyatlarฤฑndaki yรผkseliลe en belirgin katkฤฑnฤฑn gฤฑda ve temel mal gruplarฤฑndan geldiฤine dikkat รงekti. Olumsuz gรถrรผnรผmรผ biraz sฤฑnฤฑrlandฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ belirttiฤi temel gฤฑda รผrรผnlerindeki KDV indiriminin etkisinin bir kฤฑsmฤฑnฤฑn mart ayฤฑna sarkacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrdรผ.
Sรถzcรผ’nรผn haberine gรถre TCMB, ลubat ayฤฑnda yรผzde 4,81 oranฤฑnda artmฤฑล, yฤฑllฤฑk enflasyon 5,75 puan yรผkseliลle yรผzde 54,44 olarak gerรงekleลen enflasyona iliลkin aylฤฑk deฤerlendirmesini yayฤฑmladฤฑ.
Raporda ลu ifadeler yer aldฤฑ:
Tรผketici yฤฑllฤฑk enflasyonundaki artฤฑล alt gruplar geneline yayฤฑlฤฑrken, bu geliลmeye en belirgin katkฤฑ gฤฑda ve temel mal gruplarฤฑndan gelmiลtir. Emtia fiyatlarฤฑnda Ocak ayฤฑndan itibaren gรถzlenen artฤฑล eฤilimi son dรถnemde jeopolitik geliลmelerle hฤฑzlanmฤฑล ve baฤlantฤฑlฤฑ kalemlerde etkileri hissedilmiลtir.
Gฤฑda yฤฑllฤฑk enflasyonundaki yรผkseliล alt gruplar genelinde devam ederken, son aylarda yรผksek seyreden taze meyve ve sebze enflasyonundaki artฤฑล bu dรถnemde hฤฑzlanmaya devam etmiลtir.
Diฤer taraftan temel gฤฑda รผrรผnlerindeki KDV indirimi daha olumsuz bir gรถrรผnรผmรผ sฤฑnฤฑrlamฤฑลtฤฑr. Temel mal fiyatlarฤฑndaki artฤฑล eฤilimi ลubat ayฤฑnda yavaลlamakla birlikte yฤฑllฤฑk enflasyon tรผm alt gruplarda yรผkselmiลtir. Uluslararasฤฑ enerji fiyatlarฤฑndaki artฤฑลฤฑn etkileri yurt iรงi enerji fiyatlarฤฑna yansฤฑmฤฑลtฤฑr.
Hizmet grubunda yฤฑllฤฑk enflasyon tรผm alt gruplarda artarken, enerji ve gฤฑda gรถrรผnรผmรผne de baฤlฤฑ olarak ulaลtฤฑrma ve lokanta-otel รถne รงฤฑkan alt gruplar olmuลtur. Baลta enerji olmak รผzere uluslararasฤฑ emtia fiyatlarฤฑnda sektรถrler geneline yayฤฑlan yรผkseliลler ile tedarik zincirlerindeki aksamalar neticesinde รผretici fiyatlarฤฑndaki artฤฑลlar sรผrmรผลtรผr. Bu gรถrรผnรผm altฤฑnda, B ve C gรถstergelerinin yฤฑllฤฑk enflasyonlarฤฑndaki yรผkseliล devam etmiลtir.โ







