Moody’s'in notu borsayı, doları ve altını nasıl etkileyecek

Moody’s'in notu borsayı, doları ve altını nasıl etkileyecek

Bugün piyasaların gözü kulağı Moody's'te olacak. Borsa, dolar, altın fiyatları buna göre şekillenecek.

A+A-

Yapı Kredi Bankası 15 Aralık 2023 bültenine göre bugün piyasaları Moody’s gelecek haber şekillendirecek. Olası bir not artırımının piyasaları olumlu etkileyeceği belirtilen bültende '' Bugün Moody’s’in gözden geçirme notunu açıklaması bekleniyor. Genel beklenti görünümün değişeceği şeklinde. Yalnız, ‘not artımı olabilir’ de speküle ediliyor bu olasılığı da yok saymıyoruz. Gelebilecek not artırımı lokal varlıklar için pozitif bir katalizör etkisi yaratabilir. Türkiye'nin 5 yıllık risk primi (CDS) neredeyse 3 yılın ardından 300 baz puanın altına indi (293)'' değerlendirmesinde bulunuldu.

İşte Yapı Kredi Bankası'nın piyasa beklentileri

USD /TL: FED son toplantısında sıkılaşma sürecinde zirve noktayı işaret etti. 2024 yılı için beklentilerden daha fazla faiz indirimi olma ihtimali Dolar talebeni azaltıyor. Piyasa fiyatlamaları USD aleyhine olmaya devam ediyor. Dün ECB ve BOE’nin beklenenden biraz daha şahin kalmaları, Usd üzerinde baskı yapan bir başka faktör. Lokal tarafta, Moody’s’in not güncellemesi yapması bekleniyor. Ana beklenti not görünümünde değişiklik olması. Ancak not artırımı da olabilir tahminleri söz konusu. Not artımı ile lokal varlıklar belirgin olumlu fiyatlanabilir. Diğer taraftan yurt dışında merkez bankalarının sıkılaştırma sürecini sonlandırıp faiz indirimi dönemine yaklaşması 2024 yılında dış finansman anlamında ‘işlerin kolaylaşmasını’ sağlayabilir. Ana çerçevede ise para ve maliye politikalarındaki değişim devam ediyor. Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz. Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29,0 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,50 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: TCMB sıkılaşmada sona yaklaşması, yabancı yatırımcı ilgisinin artması kısa taraf tahvil faizinde 40% seviyesinin hemen üzerinde alıcılar ile karşılaşılmasına sebep oluyor. Ekonomi yönetiminin mevcut yaklaşımını koruması, tahvile olan iştahı artırabilir. TCMB’nin Ocak ayında politika faizini 42,5-45% civarına taşımasını bekliyoruz. 2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz. Globalde, FED kararları piyasalarda tahvil alışını destekledi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4% seviyesinin altına indi. Faizlerin düşüş yönünü korumasını bekliyoruz. Fed kararları ve yıl sonu etkisi ile ABD 10 yıllık tahvil faizleri dün yüzde 3’e yakın düşüş sergileyerek risk iştahını destekledi. 2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 32 baz puan azalarak %38,38 ve 38 baz puan azalarak %26,23 seviyesinden tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Kısa vadeli teknik yapı içerisinde kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 8,100/150 hedef bölgesinin son dönemde oluşturduğu satış baskısının, dün 7,500 desteğine geri çekilmelerde tepki yükselişi oluşturduğunu gözlemliyoruz. Perşembe gününü %3.77 oranında değer artışıyla 7,813 puandan tamamlayan piyasada, seans içerisinde 7,750 seviyesinde bulunan ilk önemli direnç noktasının yukarı geçildiğini gözlemliyoruz. Böylece son dönemde oluşan aşağı hareket içerisinde gerçekleşen zayıf tepki alımlarının ardından ilk defa olası bir taban oluşumuna yönelik önemli bir sinyalin oluştuğunu düşünüyoruz. Haftanın son işlem gününde 7,750 seviyesini seans içi ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 7,750 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketler ise piyasada ilk etapta 7,950 olmak üzere 8,100/8,150 ana direnç bandını hedefleyecek bir yükseliş oluşturabilir. Seans içerisinde 7,750 altına gerileyecek olası hareketlerin ise piyasada yeniden zayıflama sinyali yarabileceği unutulmamalıdır. Böyle bir gelişmenin ise piyasada önce 7,500 ardından ise 7,400 ana desteğini baskı altına alabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.

Eur/Usd: Dün Avrupa Merkez Bankası toplantısı sonuçlandı. Piyasa beklentilerine paralel politika faizinde değişikliğe gidilmedi. Karar metninde ‘politika faiz oranlarının gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyelerde belirlenmesini sağlayacaktır. Kısıtlamanın uygun seviyesini ve süresini belirlemek için verilere bağlı bir yaklaşım izlemeye devam edilecek’ ifadeleri yer aldı. Avrupa Merkez Bankası FED’e göre daha ‘şahin’ tonda açıklamalarda bulundu. ECB temkinli duruşuna devam etmek istese de piyasa fiyatlarında majör etken FED. Son FED toplantısı güvercin tarafa yakın olduğu için Dolar talebi azalıyor. Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz. Bu sabah 1,099 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,09 seviyeleri gün içi destek; 1,1050 ve 1,11 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

Gbp/Usd: Dün İngiltere Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel politika faizinde değişikliğe gitmedi. Başkan Bailey faizleri düşürmek için çok erken olduğunu ve piyasalara kıyasla daha ihtiyatlı olduklarını belirtti. Majör etken FED, önceki gün dengeli duruşunu hafif güvercin tarafa esnetti. Bu görüş değişikliği fiyatlamalarda etkili olmaya devam ediyor. 2024 yılında faiz indirim süreçlerinin başlayacağını ve ekonomik görünümlerin faiz indirimlerinin hızı yönünde belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik olarak Dolar Endeksi, teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskı görmeye devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz. Bu sabah 1,276 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,256 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,29 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

Altın: FED toplantısı ve projeksiyonlarında 2024 yılının gevşeme yılı olacağı açıklandı. Reel getirilerde oluşacak gevşeme değerli metaller üzerinde pozitif etki yaratabilir. Fiyatların tekrar 2.000 USD üzerine oturmasını kıymetli buluyoruz. Kıymetli madenleri baskılayan Dolar Endeksi 103 seviyesinin altına, ABD 10 yıllık faizi ise 4% seviyesinin altına inmiş durumda. Her iki gösterge de aşağı yöne işaret ediyor. Kıymetli madenler için olumlu ortam oluşuyor. Bu sabah 2.034 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.050 ve 2.060 USD seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

Eurobond: Sıkılaşma döngüsü geride kalıyor. ABD tahvil faizleri enflasyon verilerinde yaşanan düşüş ve FED toplantısı sonunda yüzde 4 seviyelerinin altında fiyatlamalar geçti. Tabi bu durum risk algısını destekleyici bir görüntüye yol açıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi, yön değiştirici seviye olarak gördüğümüz yüzde 4,40 seviyesine ulaşmadan aşağıya döndü. Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflığıyla beraber ABD tahvil faizlerine paralel hareket devam ediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. Yıl sonuna doğru hacimlerde azalma ve dar bant fiyat hareketleri devam ediyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz. CDS 293 ile günü tamamladı. Eurobondlar belirgin pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 50-52 cent; orta vadelilerde 274-327 cent; uzunlarda 398-406 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,75%, 7,23% ve 7,76% oldu.

İlgili Haberler