Moody's'ten uyarı

Moody's'ten uyarı

Moody's: TL'deki düşüş yerel bankaların kredi profilini etkiliyor

A+A-


Moody's tarafından yayınlanan raporda Türk Lirasının son dönemde yaşadığı düşüşün, varlık kalitesinde bozulma anlamına geldiği ve risk ağırlıklı varlıkların büyümesine neden olduğu ve bunun Türk finans kurumları açısından bir baskı noktası haline geleceği ifade edildi.

Moody's raporunu şöyle sürdürdü:

"Lira'da yaşanan düşüş Türk bankalarının varlık kalitesini  etkileyecek. Sistem genelindeki kredilerin yaklaşık yüzde 30'u yabancı para cinsinden kredilerden oluşuyor. Dolayısıyla yerel paranın değer kaybetmesi bu kredilerin geri ödemesinde daha yüksek maliyetlere neden oluyor. Buna bağlı olarak, ise temerütlerlı varlıklardaki artışın sermaye
yapıları üzerinde de baskı oluşturacağını öngördü. Örneğin, liraya eş değer risk ağırlıklı yabancı para kredilerin çoğunlukla
TL cinsinden tutulan Çekirdek Tier 1 sermaye üzerinde baskı  oluşturacağı ifade edildi. Bu bağlamda lira'nın dolar karşısında yüzde 5 oranında değer kaybetmesinin sermaye oranları üzerinde  ortalama 15 baz puan olumsuz etki yapacağı ve bunun bankaya göre 5 ila 25 puan arasında değişeceği ifade edildi.

Moody's buna bağlı olarak Türk bankalarının dış borçlanmalarda ödeyeceği risk priminin önümüzdeki 12 ila 18 aylık dönemde artış göstereceğini anck bazı önde gelen bankaların yüksek likidite kaynakları sayesinde daha dirençi olabileceğini belirtti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.