Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu'ndan stokçuluk açıklaması

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu'ndan stokçuluk açıklaması

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) geçtiğimiz günlerde 50 ilde eşzamanlı olarak yapılan operasyonla gündeme gelen stokçuluk konusuyla ilgili bir basın açıklaması yayınlarak iddialara cevap verdi.

A+A-

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) tarafından yapılan açıklamada, "Mesleki etik kurallara uyarak çalışan, kayıtlı, vergisini ödeyen motorlu araç satıcıları stok yapacak kadar büyük sermayesi olan firmalar olmamakla birlikte sıfır araç satan bayilerden de araç alamamaktadırlar. Zira bayilerin satış yapması durumunda bayilik sözleşmelerinin tek taraflı iptal edilmesi söz konusudur. Bunun kamuoyunca bilinmesini isteriz" ifadelerine yer verildi.

Toplu alım yapıp AVM otoparklarında bekletiyorlar

Üyelerinin Ticaret Bakanlığı tarafından sürekli denetlendiğini ve 2020 yılında el değiştiren 9 milyon araçtan sadece 1 milyon 600 binini kendileri aracılığıyla gerçekleştiğini belirten MASFED, piyasada yaşanan araç kıtlığı ve fahiş fiyatlarla ilgili ise kayıtdışı satıcıları ve yurt dışı kaynaklı şirketleri adres gösterdi. MASFED kayıt dışı kişilerin bayilerden sıfır araç satın alıp araç satış sitelerinde ilan vererek satmaya çalıştığını, yurtdışı kaynaklı büyük sermaye şirketlerinin ise toplu alım yaparak bu araçları kiraladıkları AVM otoparklarında sakladıklarını iddia etti.

50 ilde eşzamanlı operasyon yapılmıştı

Geçtiğimiz günlerde Karabük merkezli 50 ilde yapılan operasyonda 226 kişi ifadeye çağrılmış 51 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti. Karabük Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada,

"Son zamanlarda ülkemiz genelinde gerek yazılı medyada gerek görsel medyada 'sıfır km' otomobillerin bayilerde bulunamadığı, bayilerde olması gereken otomobillerin galericiler ve gayri resmi otomobil alım satımı yapan kişiler tarafından bayilerden toplanarak stoklandığı ve 'sıfır km' otomobil piyasasında tekel oluşturulduğu, ardından tekel oluşturulan piyasada bayilerden toplanarak stoklanan 'sıfır km' otomobillerin bayi liste fiyatlarının çok üzerinde manipülasyon yapılarak fahiş fiyatlarla ilan sitelerinde satışa sunulmak suretiyle haksız kazanç elde edilmeye çalışıldığı ve vatandaşların mağdur edildiği haberlerinin yer alması üzerine Karabük Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından TCK'nin 237. maddesi uyarınca 'fiyatları etkileme' suçu kapsamında eylemlerin değerlendirilmesi amacıyla 1 Aralık tarihinde resen soruşturma başlatılmıştır" ifadelerine yer verilmişti.