Muharrem İnce'nin oyu sanılandan daha yüksek

Muharrem İnce'nin oyu sanılandan daha yüksek

Yöneylem’den seçim anketi: İnce’nin ilk tura etkisi ne, ikinci tur senaryosunda kim önde?

A+A-

Yöneylem Anketi, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerine yönelik gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını paylaştı.

Ankete göre, ilk turda Millet İttifakı’nın adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı yüzde 46,6; Cumhur İttifakı’nın adayı AKP lideri Erdoğan’ın oy oranı yüzde 41,6 oldu. Muharrem İnce ise yüzde yüzde 9,1 oranında oy aldı. Ankette ilk turda İnce’ye oy verecek seçmenin yüzde 60,7’si ikinci turda Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini söyledi. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun ikinci tura kaldığı senaryoda ise CHP lideri yüzde 55,1; Erdoğan yüzde 44,9 oranında oy alıyor.

Ankette Türkiye nasıl yönetilmekte?” sorusu yöneltildi. Yüzde 56,6 “kötü yönetiliyor” dedi, yüzde 33,6 “iyi yönetiliyor” yanıtını verdi. “Ne iyi ne kötü yönetiliyor” diyenlerin oranı yüzde 9 oldu.

Ankette ayrıca Erdoğan’ın oy potansiyeli de soruldu. Erdoğan’a asla oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı 54.7, “Kesinlikle oy veririm” diyenlerin oranı yüzde 37.9 oldu.

Yöneylem, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuna ilişkin katılımcılara, “14 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda aşağıdaki adaylardan hangisine oy verirsiniz?” diye sordu. Katılımcıların yüzde 46,4’ü Kemal Kılıçdaroğlu; yüzde 41,6’sı Recep Tayyip Erdoğan; yüzde 9,1’i Muharrem İnce; yüzde 2,9’u Sinan Oğan yanıtını verdi.

Ankette, seçimin ikinci turuna Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun kalması durumunda ortaya çıkan sonuç da şöyle: Kılıçdaroğlu yüzde 55,1; Erdoğan yüzde 44,9. 

Genel seçmene, “Muharrem İnce ikinci tura kalabilir mi” sorusu da soruldu; yüzde 75.7’lik bir kitle “kalamaz”, 18.4 ise “Kalabilir” dedi.

Ankette Muharrem İnce’nin seçime etkisi de soruldu. Yüzde 30.4 “Seçimlerin ikinci tura kalmasına yol açar, Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk turda kazanmasını engeller” yanıtını verdi. Yüzde 50’den fazla seçmen de çeşitli nedenlerle “hiçbir etkisi olmaz” dedi.

Ankette birinci turda İnce’ye oy vereceklerin ikinci turda ne yapacağı da soruldu. Ankete göre bu seçmenin yüzde 60.7’si ikinci turda Kılıçdaroğlu’na oy verecek. Yüzde 17,4’ü Erdoğan’ı destekleyecek. Geriye kalan seçmen ise sandığa gitmeyeceğini ifade etti.

Söz konusu ankette meclis seçimleri de soruldu. Buna göre kararsızlar dağıtıldıktan sonraki sonuçlar şöyle: AKP yüzde 35, CHP 27.6, İYİ Parti 9.5, HDP 9.3, MHP’nin 6.3, Memleket Partisi 4.5, TİP 3.3, Refah 1.1., Zafer 1, DEVA 0.9.
 

İlgili Haberler