Musk 258 milyar dolarlık Dogecoin davasıyla uğraşıyor

Musk 258 milyar dolarlık Dogecoin davasıyla uğraşıyor

Elon Musk 258 milyar dolarlık Dogecoin davasını sonlandırmaya çalışıyor.

A+A-

Elon Musk Cuma günü bir ABD yargıcından, kendisini kripto para birimi Dogecoin'i desteklemek için bir piramit planı yürütmekle suçlayan 258 milyar dolarlık bir haraç davasını reddetmesini istedi.

Musk ve elektrikli otomobil şirketi Tesla Inc'in avukatları, Manhattan federal mahkemesinde akşam saatlerinde yaptıkları bir başvuruda, Dogecoin yatırımcılarının Musk'ın Dogecoin hakkındaki "zararsız ve genellikle aptalca tweetleri" üzerine açtığı davayı "hayal ürünü bir kurgu" olarak nitelendirdi. 

Avukatlar, yatırımcıların Musk'ın herhangi birini nasıl dolandırmayı amaçladığını veya hangi riskleri gizlediğini asla açıklamadıklarını ve "Dogecoin Rulz" ve "yüksek yok, düşük yok, sadece Doge" gibi ifadelerinin bir dolandırıcılık iddiasını desteklemek için çok belirsiz olduğunu söyledi.

Musk'ın avukatları, "Yaklaşık 10 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olmaya devam eden meşru bir kripto para birimine destek tweetleri atmanın ya da bu konuda komik resimler paylaşmanın hukuka aykırı hiçbir yanı yoktur" dedi. "Bu mahkeme davacıların fantezilerine bir son vermeli ve şikâyeti reddetmelidir."

Avukatlar, bir dipnotta, yatırımcıların Dogecoin'in bir menkul kıymet olarak nitelendirildiği iddiasını da reddetti.

Yatırımcıların avukatı Evan Spencer bir e-posta ile şunları söyledi: "Davamızın başarılı olacağından her zamankinden daha fazla eminiz."

Yatırımcılar, Forbes'a göre dünyanın en zengin ikinci kişisi olan Musk'ı, Dogecoin'in fiyatını iki yıl içinde kasıtlı olarak %36.000'den fazla yükseltmek ve ardından çökmesine izin vermekle suçladı.

Musk, para biriminin gerçek bir değeri olmadığını bilse bile, bunun diğer Dogecoin yatırımcılarının zararına milyarlarca dolar kâr sağladığını söylediler.

Yatırımcılar ayrıca Musk'ın NBC'nin "Saturday Night Live" programının "Weekend Update" bölümünde hayali bir finans uzmanını canlandırarak Dogecoin'i "bir dolandırıcılık" olarak nitelendirmesine de dikkat çekti.

258 milyar dolarlık tazminat rakamı, davanın açılmasından önceki 13 ay içinde Dogecoin'in piyasa değerinde yaşanan tahmini düşüşün üç katı.

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Dogecoin Vakfı da davalı konumunda ve davanın düşürülmesini talep ediyor.

Musk'ın sahibi olduğu Twitter'daki paylaşımları çok sayıda davanın açılmasına neden oldu.

San Francisco jürisinin Ağustos 2018'de Tesla'yı özelleştirmek için finansman ayarladığına dair attığı tweet nedeniyle kendisini sorumlu bulmaması üzerine 3 Şubat'ta bir mahkeme zaferi kazandı.

Dava Johnson ve diğerleri v. Musk ve diğerleri, ABD Bölge Mahkemesi, New York Güney Bölgesi, No. 22-05037.

İlgili Haberler