Bank of America (BofA) Merrill Lynch, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn Fedโden beklenen faiz artฤฑrฤฑmฤฑ henรผz gerรงekleลmeden hisse senetlerinden รงฤฑkฤฑp nakde yรถnelmeye baลladฤฑklarฤฑnฤฑ belirtti.
BofA Merrill Lynch, Haziran ayฤฑ Fon Yรถneticisi Araลtฤฑrmasฤฑ’nฤฑ yayฤฑmladฤฑ. Araลtฤฑrmaya gรถre, kรผresel รถlรงekte yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, Fed’den beklenen faiz artฤฑrฤฑmฤฑ henรผz gerรงekleลmeden hisse senetlerinden รงฤฑkฤฑp nakde yรถnelmeye baลladฤฑ. Yunanistan’ฤฑn temerrรผt riski ve รin hisse senetlerindeki olasฤฑ balon etkisinden de endiลelenen yatฤฑrฤฑmcฤฑlar risklerini azaltฤฑyor. Portfรถylerde, Mayฤฑs ayฤฑnda yรผzde 4,5 seviyesinde olan nakit oranฤฑ bu ay yรผzde 4,9’a yรผkselirken, hisse senetlerinde gรถsterge รผzerinde olan yatฤฑrฤฑmcฤฑ oranฤฑ yรผzde 47’den net yรผzde 38’e geriledi. Faiz artฤฑrฤฑmฤฑ beklentisi Mayฤฑs 2011’den bu yana gรถrรผlen en yรผksek seviyeye รงฤฑkarken, araลtฤฑrmaya katฤฑlanlarฤฑn net yรผzde 80’i kฤฑsa vadeli faiz oranlarฤฑnda artฤฑล bekliyor.
Yunanistan konusunda karamsarlฤฑk hakim
Fon yรถneticisi araลtฤฑrmasฤฑna katฤฑlan ลirketlerin bรผyรผk รงoฤunluฤu, Yunanistan ile ilgili gรถrรผลmelerin olumlu sonuรงlanmayacaฤฤฑ tahmin ediyor. Katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn yรผzde 15’i Yunanistan’ฤฑn Euro Bรถlgesiโnden รงฤฑkacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผrken, yรผzde 42’si “Grexit” (Yunanistan’ฤฑn Euroโdan รงฤฑkฤฑลฤฑ) olmadan bir temerrรผt gerรงekleลmesini bekliyor. Her 10 yatฤฑrฤฑmcฤฑdan 7’si, รin hisse senedi piyasasฤฑnฤฑ “balon” olarak nitelendirirken, net yรผzde 50’lik kesim ise รin ekonomisinin gรผรง kaybettiฤini dรผลรผnรผyor.
En รงok iลlem dolarda
Kรผresel yรผkselen piyasalarฤฑn portfรถylerdeki aฤฤฑrlฤฑฤฤฑnฤฑ azaltmayฤฑ dรผลรผnen yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn oranฤฑ, Mayฤฑs ayฤฑnda bulunduฤu yรผzde net 6 seviyesinden bu ay net yรผzde 21’e yรผkseldi. Gelecek 12 ayda ลirket faaliyet karlarฤฑnda dรผลรผล yaลanacaฤฤฑnฤฑ belirten yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn oranฤฑ Mayฤฑs ayฤฑndaki net yรผzde 5 seviyesinden yรผzde 17’ye รงฤฑktฤฑ. Dolar, Fed’in faiz artฤฑrฤฑmฤฑ kapฤฑdayken, en รงok iลlem yapฤฑlan varlฤฑk oldu. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn yรผzde 72’si, gelecek yฤฑl Euro’nun dolar karลฤฑsฤฑnda zayฤฑflayacaฤฤฑ gรถrรผลรผnรผ paylaลฤฑyor. BofA Merrill Lynch Araลtฤฑrma Yatฤฑrฤฑm Baล Stratejisti Michael Hartnett, konuya iliลkin aรงฤฑklamasฤฑnda, Fed’in parasal sฤฑkฤฑlaลtฤฑrmayฤฑ baลlatmasฤฑ beklenen tarihe 65 iลlem gรผnรผ kala nakit seviyelerindeki artฤฑลฤฑn, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn tedbiri elden bฤฑrakmadฤฑklarฤฑnฤฑ gรถsterdiฤini kaydetti. Avrupa Hisse Senedi Stratejisi Direktรถrรผ James Barty ise “Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar Avrupa hisse senetlerinin deฤer kazanmasฤฑnฤฑ bekliyor olsalar da Yunanistan ve yรผksek getirili fonlara dair endiลeler giderek artฤฑyor” ifadesini kullandฤฑ.







