NASA'nın Mars helikopteri yolun sonuna geldi

NASA'nın Mars helikopteri yolun sonuna geldi

NASA'nın tarihi Mars helikopteri Ingenuity 72 uçuşun ardından temelli olarak yere indirildi.

A+A-

NASA Perşembe günü yaptığı açıklamada, başka bir gezegende motorlu ve kontrollü uçuş gerçekleştiren ilk araç olan Mars robot helikopteri Ingenuity'nin üç yıl boyunca onlarca kez uçtuktan sonra temelli olarak yere indirildiğini ve tüm beklentileri aşan dönüm noktası niteliğindeki bir görevin sona erdiğini duyurdu.

NASA yetkilileri, Ingenuity'nin kaderinin, 18 Ocak'taki 72. ve son uçuşunun ardından Dünya'ya yollanan görüntülerin, minyatür fırıldağın ikiz rotor kanatlarından birinin bir kısmının kırıldığını ve onu daha fazla çalışamaz hale getirdiğini göstermesiyle belirlendiğini söyledi.

En fazla beş kısa uçuştan oluşan 30 günlük bir teknoloji gösterisi olarak planlanan proje, NASA'nın Los Angeles yakınlarındaki Jet İtiş Gücü Laboratuarı'nda (JPL) helikopteri tasarlayan ve inşa eden mühendislerin beklentilerinin çok ötesine geçti.

Ingenuity nihayetinde Mars arazisi üzerinde başlangıçta planlanandan 14 kat daha fazla vızıldadı, iki saat sekiz dakikadan fazla uçuş süresi kaydetti ve 72 uçuşun tamamında 10,5 mil (17 km) mesafe kat etti. En yüksek irtifası 78,7 feet (24 metre) olarak ölçüldü.

Rotorlu araç Kızıl Gezegen'e, NASA'nın üç yıl önce Jerezo Krateri adı verilen geniş bir Mars havzasının zeminine inen ve esas olarak Dünya'ya geri dönmek üzere yüzey örnekleri toplamayı amaçlayan ayrı bir görevde bulunan Perseverance gezgininin karnına bağlanarak taşındı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler