Borsadan zarar eden Çinliler kapış kapış Bitcoin alıyor

Borsadan zarar eden Çinliler kapış kapış Bitcoin alıyor

Çin borsalarındaki kayıpların giderek büyümesiyle yatırımcılar parasını değerlendirmek için borsadan çıkıyor, ülkede yasak olmasına karşın Bitcoin'e koşuyor.

A+A-

Şanghay merkezli bir finans sektörü yöneticisi olan Dylan Run, Çin ekonomisinin ve borsalarının yokuş aşağı gittiğini fark ettiğinde, 2023'ün başlarında parasının bir kısmını kripto para birimlerine yatırmaya başladı.

Çin'de kripto ticareti ve madenciliği 2021'den beri yasak. Run, gri piyasa satıcıları aracılığıyla kripto para satın almak için küçük kırsal ticari bankalar tarafından verilen banka kartlarını kullandı ve incelemeden kaçmak için her işlemi 50.000 yuan (6.978 $) ile sınırladı.

Run, "Bitcoin altın gibi güvenli bir liman" diyor. Şu anda yaklaşık 1 milyon yuan değerinde kripto paraya sahip olan Run'ın yatırım portföyünün yarısı Çin hisse senetlerinden oluşuyor.

Kripto yatırımları %45 artış gösterdi. Bu arada Çin'in borsası 3 yıldır batıyor. Run gibi, giderek daha fazla Çinli yatırımcı, bitcoin ve diğer kripto varlıklara sahip olmak için yaratıcı yollar kullanıyor ve bunun, kendi ülkelerinde çökmekte olan hisse senedi ve emlak piyasalarına yatırım yapmaktan daha güvenli olduğuna inanıyorlar.

Gri bir alanda faaliyet gösteriyorlar. Çin anakarasında kripto para yasaklanmış olsa da ve sınır ötesi sermaye hareketleri üzerinde sıkı kontroller gerçekleştirilse de, insanlar OKX ve Binance gibi kripto borsalarında veya diğer tezgah üstü kanallar aracılığıyla bitcoin gibi tokenleri alıp satabiliyor.

Anakara yatırımcıları kripto varlıkları satın almak için denizaşırı banka hesapları da açabiliyor. Hong Kong'un geçen yıl dijital varlıkları açıkça onaylamasının ardından, Çin vatandaşları da yıllık 50.000 dolarlık forex satın alma kotalarını bölgedeki kripto para hesaplarına para taşımak için kullanıyor. Çin kurallarına göre bu para yalnızca denizaşırı seyahat ya da eğitim gibi amaçlarla kullanılabiliyor.

Hong Kong merkezli bir kripto para borsasının konunun hassasiyeti nedeniyle ismini vermek istemeyen üst düzey bir yöneticisi, Çin'in ekonomik gerilemesinin "anakaradaki yatırımları riskli, belirsiz ve hayal kırıklığına uğratıcı hale getirdiğini, bu nedenle insanların varlıklarını offshore'a tahsis etmek istediğini" söyledi.

Yönetici, Bitcoin ve kripto varlıkların bu tür yatırımcıları cezbettiğini söyledi ve "Neredeyse her gün anakara yatırımcılarının bu piyasaya girdiğini görüyoruz." dedi.

Perakende yatırımcılar kripto paralara hücum ederken, Çin'in brokerleri ve diğer finans kurumları da çok geride kalmıyor. Kendi ülkelerinde büyüme fırsatlarından yoksun olan bu kurumların çoğu Hong Kong'da kripto ile ilgili işleri araştırıyor.

Borsa yöneticisi, "Durgun bir borsa, halka arzlar için zayıf talep ve diğer işlerde küçülme ile karşı karşıya olan Çinli bir aracıysanız, hissedarlarınıza ve yönetim kurulunuza anlatacak bir büyüme hikayesine ihtiyacınız var" dedi. Bank of China, China Asset Management (ChinaAMC) ve Harvest Fund Management Co'nun Hong Kong'daki iştiraklerinin hepsi bölgede dijital varlıklarla ilgilenen işletmeleri araştırıyor.

İlgili Haberler