iOS 17.4 geliyor: Apple iPhone'larda çok büyük değişim olacak

iOS 17.4 geliyor: Apple iPhone'larda çok büyük değişim olacak

Geçtiğimiz günlerde iOS 17.3 güncellemesini kullanıma sunan Apple, iOS 17.4 için de son hazırlıklarını yapıyor. Ancak bu güncelleme çok önemli bazı değişimleri ve iyileştirmeleri de beraberinde getirecek.

A+A-

Apple bugün iOS 17.4 ve iPadOS 17.4'ün ilk betalarını geliştiricilere tanıtarak Avrupa'daki iPhone ve iPad'lere bazı radikal güncellemeler getirdi. Büyük değişikliklerin çoğu yalnızca AB kullanıcılarını etkileyecek, ancak işletim sisteminde dünya çapında kullanılabilen güncellemeler de var.

Bu makalede, iOS 17.4 beta 1'deki tüm yenilikleri bir araya getirdik.

AB Değişiklikleri

Apple, Dijital Piyasalar Yasası'na uyum sağlamak amacıyla App Store ve uygulamaların Avrupa Birliği'nde çalışma biçiminde bazı önemli değişiklikler yaptı. Bu değişiklikler iOS 17.4'te yer almakla birlikte Avrupa Ekonomik Alanı'ndaki ülkelerle sınırlı.

Alternatif Uygulama Mağazaları ve Yeni Uygulama Mağazası Şartları

AB'deki uygulama geliştiricileri alternatif uygulama mağazaları sunmayı veya uygulamalarını alternatif mağazalar aracılığıyla yüklemeyi tercih edebilirler ve Apple bu değişiklikle birlikte yepyeni bir ücret yapısına sahip. Geliştiricilerin tercih edebileceği yeni bir iş yapısı var ve bu hem App Store'da dağıtılan uygulamalar hem de alternatif yollarla dağıtılan uygulamalar için geçerli.

Yeni sistemi kullanan uygulama geliştiricilerinin kullanıcı başına yıllık 0.50 euro standart ücret ödemesi gerekecek ve ilk bir milyon yükleme ücretsiz olarak sunulacak. Alternatif uygulama mağazaları aracılığıyla dağıtılan uygulamalardan komisyon alınmayacak. App Store üzerinden dağıtılan uygulamalar, küçük işletme programındakiler veya bir yıldan eski kullanıcı abonelikleri için yüzde 17 veya yüzde 10 indirimli komisyon ödeyecek.

Geliştiriciler yeni sisteme dahil olmamayı seçebilir ve dünyanın başka yerlerinde mevcut olan yüzde 15/30 komisyon ile mevcut sistemi kullanabilirler. Apple, geliştiricilerin mevcut sistemle, yeni sistemle, alternatif uygulama mağazalarını kullanan yeni sistemle ve App Store'u kullanan yeni sistemle ne kadar ödeyeceklerini belirlemelerine yardımcı olmak için bir ücret hesaplayıcısı sunuyor.

Kullanıcılar isterlerse tercih ettikleri alternatif uygulama mağazasını cihazlarında varsayılan uygulama mağazası olarak ayarlayabilirler. AB kullanıcıları Ayarlar uygulamasında bunun için bir seçenek göreceklerdir.

AB'de bu özelliği etkinleştiren çok sayıda perde arkası değişiklik ve her türlü sistem mesajında güncellemeler var. Örneğin, AB'deki kullanıcılar alternatif bir uygulama mağazasından gelen bir uygulama kötü amaçlı yazılım içerdiğinde açılır bir uyarı alacak ve alternatif bir uygulamadan gelen bilgileri doğrulamak için yeni ekranlar olacak.

Ekran Süresi ayarı, ebeveynlerin çocuklarının cihazlarına alternatif uygulama pazarlarından uygulama yükleyip yükleyemeyeceklerine karar vermelerine olanak tanıyacak.

Alternatif Ödeme Seçenekleri

Apple ayrıca uygulamalarında alternatif ödeme seçeneklerini kullanmalarına da izin veriyor ve artık uygulama içi satın alma kullanma zorunluluğu yok. Uygulamalarını App Store üzerinden dağıtan ve alternatif bir ödeme seçeneği kullanan geliştiriciler, App Store ücretlerinde yüzde 3 indirim görecekler.

Alternatif uygulamalar aracılığıyla dağıtım yapan ve aynı zamanda alternatif bir ödeme seçeneği kullanan geliştiriciler, Apple'a kullanıcı başına belirlenen 0,50 euro'luk ücretin ötesinde hiçbir ücret ödemeyecek.

Alternatif ödemelerle, dijital ürün ve hizmetler için satın alımlar doğrudan bir uygulamadan yapılabilir veya bir geliştirici, kullanıcının ödeme yapmasını sağlamak için web sitesine bağlantı vermeyi seçebilir. Apple, geliştiricilerin bilinen, güvenli bir ödeme sağlayıcısı kullanmasını şart koşuyor.

Üçüncü Taraf Tarayıcı Güncellemeleri

iOS 17.4'e güncelledikten sonra Safari'yi açan AB kullanıcıları, iOS'taki en popüler tarayıcılar listesinden yeni bir varsayılan tarayıcı seçeneği seçmelerine olanak tanıyan bir açılır pencere görecekler.

Apple alternatif tarayıcı motorlarına da izin veriyor ve Chrome gibi tarayıcıları WebKit motoruyla sınırlamayacak.

NFC Erişimi

Üçüncü taraf ödeme uygulamaları ve bankalar iOS 17.4 ile iPhone'daki NFC çipine erişebiliyor ve Apple Pay veya Cüzdan uygulamasını kullanmadan doğrudan iPhone üzerinden temassız ödeme sunabiliyor. Kullanıcılar, dokun-öde terminallerinde veya iPhone'daki Yan düğmeye iki kez basıldığında etkinleşen varsayılan bir temassız ödeme sağlayıcısı ayarlayabiliyor.

Varsayılan bir temassız ödeme sağlayıcısı belirleme seçeneği AB'deki Ayarlar uygulamasında mevcuttur ve bu bölüm ayrıca temassız ödeme erişimi talep eden ve verilen tüm uygulamalar hakkında ayrıntılar sağlayacak.

AB kullanıcıları iPhone'daki varsayılan Cüzdan uygulamasını da değiştirebilirler.

Oyun Uygulaması Değişiklikleri

Akış oyun uygulamalarına artık dünya çapında App Store'da izin veriliyor; bu da Xbox Cloud Gaming ve Nvidia GeForce NOW gibi hizmetlerin bağımsız iPhone ve iPad uygulamaları olarak sunulabileceği anlamına geliyor.

Apple daha önce bulut oyun hizmetlerinin yalnızca web üzerinden sunulmasına izin veriyordu, ancak artık kullanıcıların sunuculardan oyun yayınlamasına olanak tanıyan özel uygulamalara izin veriliyor.

Mini uygulamalar, mini oyunlar, sohbet robotları ve eklentiler de artık uygulama içi satın alma sistemini kullanabiliyor.

ios-17.4-new-emoji-feature-2.5.jpg

Yeni Emoji

iOS 17.4 beta sürümü, kireç, yenilebilir kahverengi mantar, anka kuşu, kırık zincir, kafayı dikey olarak sallama ("evet" anlamında baş sallama) ve kafayı yatay olarak sallama ("hayır" anlamında baş sallama) gibi yeni emoji karakterleri ekliyor.

ios-17-4-messaging-with-siri.jpg

Siri ile Mesajlaşma

Siri ve Arama altındaki Mesajları Otomatik Olarak Gönder ayarının adı "Siri ile Mesajlaşma" olarak değiştirildi ve Siri'yi gelen mesajları İspanyolca, Fransızca, Almanca, Çince gibi belirli bir dilde okuyacak şekilde ayarlama seçeneği eklendi.

Değişiklik, Siri'nin dinlediği ve yanıt verdiği birincil dili güncellemiyor, ancak mesaj oynatma ile sınırlı.

apple-music-home.jpg

Podcast'ler ve Müzik

Apple Music ve Podcasts'teki "Şimdi Dinle" sekmelerinin adı "Ana Sayfa" olarak değiştirildi.

podcast-app-transcript.jpg

Podcast Transkriptleri

Podcast'ler uygulaması artık Apple Music uygulamasında şarkı sözlerinin çalışmasına benzer şekilde transkriptler sunuyor.

Safari

Safari'deki URL/arama çubuğu artık eskisinden daha geniş.

Çalıntı Cihaz Koruması

Ayarlar uygulamasının Çalınan Cihaz Koruması bölümünde, artık her zaman veya yalnızca tanıdık yerlerden uzaktayken bir güvenlik gecikmesi gerektirme seçeneği var.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler