NASDAQ 100, S&P 500, Dow Jones’a bu hafta neler yön verecek

NASDAQ 100, S&P 500, Dow Jones’a bu hafta neler yön verecek

NASDAQ 100, S&P 500, Dow Jones ve diğer dünya borsalarını şekillendirecek haftalık takvim

A+A-

18-23 Eylül 2023 haftası piyasalar için oldukça kritik gelişmelerle dolu olacak. Federal Rezerv ve İngiltere Merkez Bankası politika toplantıları piyasaların ana konusu olacak. İşte NASDAQ 100, S&P 500, Dow Jones ve diğer dünya borsalarını şekillendirecek haftalık takvim

Fed, politika yapıcılarının salı günü son FOMC toplantısı için bir araya gelmesi ve çarşamba günü beklenen faiz oranı kararı ile para politikası önümüzdeki hafta gündemde olacak. İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise perşembe günü kendi politika toplantısını gerçekleştirecek. Ayrıca inşaat ruhsatları, konut başlangıçları ve ağustos ayı mevcut konut satışları ile NAHB'nin eylül ayı konut piyasası endeksi de takip edilecek. Bununla birlikte FedEx, AutoZone ve General Mills önümüzdeki bilançolarını açıklayacak.

NASDAQ 100, S&P 500, Dow Jones’u şekillendirecek piyasa takvimi şöyle:

18 Eylül Pazartesi

NAHB Konut Piyasası Endeksi (Eylül)

19 Eylül Salı

AutoZone (AZO), Endava PLC (DAVA) ve Apogee Enterprises Inc. (APOG) kazançlarını açıkladı

İnşaat İzinleri (Ağustos)

Konut Başlangıçları (Ağustos)

FOMC Toplantısının 1. Günü

20 Eylül Çarşamba

FedEx Corp. (FDX), General Mills (GIS) ve KB Home (KBH) kazançlarını açıkladı

FOMC Toplantısının 2. Günü; Faiz Kararı ve Basın Toplantısı

Birleşik Krallık Enflasyon Oranı (Ağustos)

21 Eylül Perşembe

Darden Restaurants (DRI) ve FactSet Research Systems Inc. (FDS) kazançlarını açıkladı

ABD Cari İşlemler Hesabı (2023 2. Çeyrek)

Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Eylül)

CB Öncü Ekonomik Endeksi (Ağustos)

Mevcut Konut Satışları (Ağustos)

Japonya Enflasyon Oranı (Ağustos)

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Faiz Oranı Kararı

22 Eylül Cuma

S&P Küresel Bileşik PMI - Flaş Tahmin (Eylül)

Merkez Bankaları için karar haftası

Fed yetkilileri Salı günü Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki gün sürecek toplantısı için bir araya gelecek ve Çarşamba günü Başkan Jerome Powell'ın katılacağı bir faiz kararı ve basın toplantısı bekleniyor.

CME Group tarafından yayınlanan Fed fonları vadeli işlemlerine göre, Fed politika yapıcılarının faiz oranlarını sabit tutması ve enflasyonun gidişatına bağlı olarak yıl sonuna kadar bir faiz artırımı daha yapması bekleniyor.

Fed, enflasyonu %2'lik hedefine yaklaştırmaya çalışırken gösterge federal fon oranını muhtemelen en azından gelecek yaza kadar %5'in üzerinde tutacaktır.

BoE ne yapacak?

Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika yapıcıları da faiz politikasına karar vermek üzere bir araya gelecek. Reuters anketine katılan ekonomistlere göre, gösterge faiz oranının 25 baz puan artırılarak 2008'den bu yana en yüksek seviye olan %5,5'e çıkarılması bekleniyor.

Bu, merkez bankasının son on yılların en hızlı Birleşik Krallık enflasyonuyla mücadele etmek amacıyla Aralık 2021'de faizleri artırmaya başlamasından bu yana art arda 15. faiz artışı olacak.

Konut piyasası beklentileri

Önümüzdeki hafta inşaat ruhsatları, konut başlangıçları ve Ağustos ayı mevcut konut satışları ile NAHB'nin Eylül ayı Konut Piyasası Endeksi dahil olmak üzere konut piyasasına ilişkin en son güncellemeler takip edilecek.

Konut inşaatının bir göstergesi olan konut başlangıçlarının Temmuz ayında 1,45 milyon adet iken Ağustos ayında 1,44 milyon adete düşmesi beklenmekte. Mevcut konut satışlarının ise Temmuz ayındaki 4,07 milyondan hafif bir artışla 4,1 milyona yükseleceği tahmin edilmektedir.

Ev inşaatçılarının gelecekteki satış beklentilerini takip eden NAHB Konut Piyasası Endeksi, Ağustos ayında yüzde 6 puan düştükten sonra bu ay muhtemelen 53'e yükseldi. Bu, Fed'in faiz artırımlarının mortgage oranlarında keskin bir artışa ve talebin düşmesine katkıda bulunmasından önce, 2021'de 84 olan pandemi dönemi zirvesinden aşağı, ancak geçen yıl Aralık ayında 31 olan düşük seviyenin üzerinde.

İlgili Haberler