Nasdaq hem ayıları hem boğaları şaşırtıyor

Nasdaq hem ayıları hem boğaları şaşırtıyor

Nasdaq hem boğaları hem de ayıları şaşırtmanın yeni bir yolunu buldu.

A+A-

Nasdaq Composite Çarşamba gününü kırmızıda kapatarak bu yıl şimdiye kadar elde ettiği %30'a yakın kazancın küçük bir kısmını geri verdi. İkinci çeyreğin sonuna yaklaşırken, 2023 rekorlar kitabına girecek bir yıl olarak şekilleniyor.

Yılın başında Federal Rezerv'in enflasyonla mücadele konusundaki şahin tutumuna ilişkin endişeler (bu arada endişeler devam ediyor) göz önüne alındığında, sadece çift haneli kazançlar bile oldukça önemli.

Ancak piyasanın bu getirileri sağlama şekli beklenmedik bir tarihsel analiz ortaya çıkarıyor - teknoloji ağırlıklı Nasdaq'ın bu yılın ilk yarısında etkileyici altı aylık çetelesine ekleme yapabileceğini öne süren bir analiz.

Yukarıdaki grafik Nasdaq Composite'in yılın ilk yarısındaki getirilerini (mavi) ve ikinci yarısındaki performansını (kırmızı) göstermektedir. 2023'ün ilk yarısı, 1975 (%45) ve 1983'ten (%37) sonra üçüncü en yüksek getiriyi sağlıyor.

İlk iki yılın her birinden sonra yaşanan büyük düşüşler (sırasıyla -%11 ve -%13) hemen göze çarpmakta. En iyi beşinci yıl (1986) da ilk yarıdaki %25'lik yükselişin ardından ikinci yarıda %14'lük büyük bir düşüş yaşamış.

Peki bu yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde yatırımcıları benzer bir düşüş kaderi bekliyor olabilir mi?

Bu "büyük yükseliş, büyük düşüş" yıllarının fiyat hareketine bakıldığında, bu yıl gelişenden kesinlikle farklı bir tablo ortaya çıkıyor.

1986'da fiyat, ilk iki çeyrekte büyük ölçüde sorunsuz bir şekilde yukarı doğru hareket ediyor ve 10 günlük hareketli ortalamayı (dalgalı fiyat hareketlerini yumuşatmak için kullanılan teknik bir gösterge) yakalıyor. Yükseliş çok mükemmel olmuş olabilir mi?

Yukarıdaki grafikte olduğu gibi duvara toslamak, genellikle önemli bir geri çekilme olmadan fiyat ilerledikçe artan riskle mümkündür..

Günümüze dönersek, bu yılki fiyat hareketi biraz daha dalgalı oldu ve fiyat Şubat zirvesinden Mayıs ayındaki yukarı yönlü kırılmaya kadar büyük ölçüde yatay ve aşağı yönlü hareket etti.

Tek taraflı bir piyasa tersine dönmeye eğilimliyse. Belki de hem inişli hem çıkışlı daha dengeli bir piyasa boğaların ihtiyacı olan şeydir.

Bespoke Investment Group Pazartesi günü Günün Grafiği ile benzer bir bulgu yayınladı. Yılın ilk altı ayında kazanılan günlerin sayısı toplandığında, daha yüksek bir kazanma yüzdesinin mantığa aykırı bir şekilde yılın ikinci yarısında daha düşük bir pozitif getiri olasılığına işaret ettiğini buldular.

Bespoke şu sonuca varıyor: "Nasdaq'ın önceki geçmişine dayanarak, güçlü ilk yarılar sırasında pozitif günler ne kadar az rutin olursa, ikinci yarıda ralliye devam etme olasılığı o kadar artıyordu."

Bu durum, piyasalarla ilgili genel teorimiz olan iyi bir şeyin çok fazlasının kalıcı olmadığı görüşüyle örtüşüyor. En azından, bu yılki etkileyici kazançlar bazılarının iddia ettiği gibi ters rüzgar olmayabilir.

İlgili Haberler