Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

NATO Suriye konusunda anlaลŸamฤฑyor

NATO VarลŸovaโ€™da Rusya kaynaklฤฑ tehditlere karลŸฤฑ kararlฤฑlฤฑk sergilerken mรผttefiklerin Suriye ile ilgili gรถrรผลŸ ayrฤฑlฤฑklarฤฑ ittifakฤฑn gรผneye iliลŸkin karar almasฤฑnฤฑ zora soktu
NATO Suriye konusunda anlaลŸamฤฑyor Borsatek

NATO รผlkeleri VarลŸovaโ€™daki zirvede, doฤŸu kanadฤฑnda Rusya tehdidine karลŸฤฑ kararlฤฑk sergileyerek caydฤฑrฤฑcฤฑlฤฑk amaรงlฤฑ askeri birlikler konuลŸlandฤฑrmayฤฑ kararlaลŸtฤฑrdฤฑ. Tรผrkiyeโ€™nin gรผvenliฤŸi aรงฤฑsฤฑndan bรผyรผk รถneme sahip gรผney kanadฤฑnda ise aynฤฑ kararlฤฑlฤฑฤŸฤฑ sergilemeyerek konseptini โ€œฤฐstikrarฤฑ yansฤฑtmakโ€ olarak nitelendirmekle yetindi.

IลžฤฐD ve Avrupaโ€™yฤฑ hedef alan terรถr saldฤฑrฤฑlarฤฑ, Suriyeโ€™deki savaลŸ, mรผlteci akฤฑnฤฑ NATO mรผttefiklerinin gรผvenliฤŸini derinden sarsฤฑyor.

Ancak gรผney kaynaklฤฑ tehditlerin NATO’nun konvansiyonel tehdit algฤฑsฤฑndan farklฤฑ yeni unsurlar iรงermesi, mรผttefikler arasฤฑnda hangi tehdidin รถncelikli olduฤŸu ve NATO’nun รผstleneceฤŸi rol konularฤฑnda mutabakat saฤŸlanamamasฤฑ caydฤฑrฤฑcฤฑlฤฑk hamlelerini engelliyor.

IลžฤฐD’e karลŸฤฑ AWACS ve eฤŸitimli destek

VarลŸova’da IลžฤฐDโ€™e karลŸฤฑ atฤฑlacak adฤฑmlar konusunda NATO’nun AWACS erken uyarฤฑ uรงaklarฤฑnฤฑn gรถrevlendirilmesi ve bรถlge รผlkelerinin gรผvenlik gรผรงlerinin eฤŸitimine destek verilmesi kararlaลŸtฤฑrฤฑldฤฑ. AWACS’lar Tรผrk ve uluslararasฤฑ hava sahasฤฑnda uรงuลŸlar gerรงekleลŸtirerek, Suriye ve Irakโ€™taki IลžฤฐD hedefleri ile ilgili istihbarat รงalฤฑลŸmasฤฑ yรผrรผtecek, verileri operasyonlarฤฑ yรผrรผten uluslararasฤฑ koalisyona verecek. Ayrฤฑca bรถlge รผlkelerindeki yerel gรผvenlik gรผรงlerinin eฤŸitimi sadece รœrdรผn deฤŸil aynฤฑ zamanda Irakโ€™ta da gerรงekleลŸtirilecek. Ayrฤฑca Libya ve Tunusโ€™ta da askeri gรผvenlik yapฤฑlarฤฑnฤฑn geliลŸtirilmesi iรงin iลŸbirliฤŸi gรผรงlendirilecek.

Batฤฑ hassasiyetinin nedeni

Gayet tabii ki dรผnyanฤฑn en gรผรงlรผ askeri ittifakฤฑnฤฑn IลžฤฐDโ€™e karลŸฤฑ yapabilecekleri bununla sฤฑnฤฑrlฤฑ deฤŸil. Ama geรงmiลŸte Afganistan ve Irakโ€™ta yapฤฑlan hatalar tekrarlanmak istenmiyor. VarลŸova zirvesi kapsamฤฑnda dรผzenlenen bir forumda konuลŸan Norveรง DฤฑลŸiลŸleri Bakanฤฑ Borge Brenge de bunun altฤฑnฤฑ รงizdi.

Brenge, NATOโ€™nun IลžฤฐDโ€™le mรผcadeleye hangi alanlarda katkฤฑ saฤŸlayabileceฤŸine yรถnelik arayฤฑลŸฤฑnฤฑ sรผrdรผrdรผฤŸรผnรผ sรถylemekle birlikte ลŸunlarฤฑ kaydetti: โ€œIลžฤฐDโ€™e karลŸฤฑ NATO’nun yani tek baลŸฤฑna Batฤฑnฤฑn deฤŸil Araplarฤฑn ve Sรผnnilerin yer aldฤฑฤŸฤฑ daha geniลŸ bir koalisyonlu mรผcadelenin yapฤฑlmasฤฑ gerektiฤŸi kanaati hรขkim, doฤŸru olan da bu. IลžฤฐD ve El Kaideโ€™nin โ€˜bu Mรผslรผmanlar ile Batฤฑ arasฤฑnda bir savaลŸโ€™ demesine yol aรงmamamฤฑz gerekiyor. ร‡รผnkรผ bu gerรงekten hem Mรผslรผmanlar hem de Hristiyanlar olarak hepimizin sahip olduฤŸu evrensel deฤŸerler adฤฑna yรผrรผttรผฤŸรผmรผz bir mรผcadele.โ€

DรผลŸรผnce kuruluลŸu Alman Marshall Fonu uzmanฤฑ Derek Chollet de Afganistan’daki ISAF รถrneฤŸinde olduฤŸu gibi IลžฤฐDโ€™e karลŸฤฑ mรผcadeleyi NATOโ€™nun รผstlenmesinin doฤŸru olmayacaฤŸฤฑnฤฑ vurgulayarak, โ€œBu El Kaide ve diฤŸer terรถr gruplarฤฑnฤฑn โ€˜medeniyetler รงatฤฑลŸmasฤฑโ€™ propagandasฤฑnฤฑ besleyebilirโ€ dedi.

Gรผneyde caydฤฑrฤฑcฤฑlฤฑk ihtiyacฤฑ

Bu arada IลžฤฐDโ€™in roket ve terรถr saldฤฑrฤฑlarฤฑna hedef olan, mรผlteci akฤฑnฤฑyla karลŸฤฑ karลŸฤฑya kalan Tรผrkiye, mรผttefiklerinden yeterli desteฤŸi gรถremediฤŸi gรถrรผลŸรผnde.

NATOโ€™daki foruma katฤฑlan Emekli Bรผyรผkelรงi รœnal ร‡evikรถz, ittifakฤฑn doฤŸu kanadฤฑndaki caydฤฑrฤฑcฤฑlฤฑk hamlelerine benzer adฤฑmlarฤฑn gรผney iรงin de deฤŸerlendirilmesi gerektiฤŸini, doฤŸuda olduฤŸu gibi gรผneyde de รงok uluslu birliklerin gรถrevlendirilmesinin de deฤŸerlendirilebileceฤŸine iลŸaret etti. ร‡evikรถz, โ€œGรผneyde sadece mรผlteci akฤฑnฤฑ ve terรถr kaynaklฤฑ tehditler yok. Rusyaโ€™nฤฑn, doฤŸuda olduฤŸu gibi Suriye’de, gรผneyde de varlฤฑฤŸฤฑnฤฑ gรผรงlendirdiฤŸini gรถrmek zorundayฤฑzโ€ diye konuลŸtu.

Peki, NATO รผyeleri neden Tรผrkiyeโ€™nin gรผneyde beklediฤŸi caydฤฑrฤฑcฤฑlฤฑk hamlelerine yanฤฑt veremiyor? Norveรงli Bakan Brenge ลŸu dikkat รงekici deฤŸerlendirmeyi aktardฤฑ:

โ€œลžimdi odadaki devasa boyuttaki fil konusu hakkฤฑnda ayrฤฑntฤฑlฤฑ konuลŸmak istemiyorum, deฤŸinmekle yetineceฤŸim. Suriye sรถz konusu olunca NATO iรงin รงok รงetrefilli bir hal alฤฑyor. ร‡รผnkรผ her zaman รถncelikler รผzerinde mutabakat saฤŸlayamฤฑyoruz. Norveรง iรงin รถncelik IลžฤฐDโ€™den kurtulmak. Sonra El Kaide ve El Nusra var. Ama aramฤฑzda baลŸka รถncelikleri olanlarฤฑmฤฑz var. ร–nceliklerimizi uyumlaลŸtฤฑrdฤฑฤŸฤฑmฤฑz takdirde NATO rolรผnรผ de daha net bir ลŸekilde ortaya koyacaฤŸฤฑz.โ€

Bu noktada sรถze giren Bรผyรผkelรงi ร‡evikรถz, โ€œร‡ok diplomatik konuลŸtunuz Sayฤฑn Bakan, Tรผrkiye demediniz ama sizi anladฤฑm. Ama konu รงok zor รงรผnkรผ Tรผrkiye sadece IลžฤฐD tehdidiyle deฤŸil PKK terรถrรผyle de karลŸฤฑ karลŸฤฑya kalฤฑyor ikili tehditle karลŸฤฑ karลŸฤฑya kalan tek ittifak รผyesiโ€ dedi. ร‡evikรถz, Tรผrkiyeโ€™nin deฤŸiลŸen Suriye politikalarฤฑ ฤฑลŸฤฑฤŸฤฑnda รงok daha gรผรงlรผ bir uzlaลŸฤฑ yolunun aรงฤฑlabileceฤŸi gรถrรผลŸรผnรผ sรถzlerine ekledi.

Ege operasyonu yรผk mรผ iลŸlevsel mi?

NATO’nun gรผneye yรถnelik oluลŸturduฤŸu stratejinin bir diฤŸer halkasฤฑnฤฑ mรผlteci krizi ve Ege operasyonu oluลŸturuyor. Bu konuda mรผttefikler arasฤฑnda son dรถnemde gรถrรผลŸ ayrฤฑlฤฑklarฤฑ bulunuyordu. Ege misyonuna gรถnderilen gemiler nedeniyle diฤŸer bazฤฑ operasyonlarฤฑn sฤฑnฤฑrlandฤฑrฤฑlmak zorunda kalฤฑnmasฤฑnฤฑ eleลŸtiren bazฤฑ mรผttefikler mรผlteci akฤฑnฤฑnฤฑn durdurulduฤŸunu, gemilerin asฤฑl askeri operasyonel faaliyetlerine yรถnelmesi gerektiฤŸini savunuyor.

Ege misyonu ekim ayฤฑna kadar sรผrdรผrรผlecek ancak Ekim ayฤฑnda yapฤฑlacak savunma bakanlarฤฑ toplantฤฑsฤฑnda konu gรถzden geรงirilecek. VarลŸova zirvesinde, Orta Akdeniz’de gรถrev yapacak Deniz Muhafฤฑzฤฑ (Sea Guardian) olarak adlandฤฑrฤฑlan yeni bir gรถrev gรผcรผnรผn oluลŸturulmasฤฑ kararlaลŸtฤฑrฤฑldฤฑ. Bu daha รถnceki Active Endeavor gรถrev gรผcรผnรผn yerini alacak, daha da gรผรงlendirilecek. รœst dรผzey NATO yetkilileri Akdenizโ€™de bundan sonra oluลŸturulacak yeni Sea Guardian gemilerinin Ege gรถrevini devralabileceฤŸini sรถylรผyor.

Bu konu NATO zirvesi kapsamฤฑnda forumda tartฤฑลŸan uzmanlarฤฑn da gรผndemindeydi. Elcano Kraliyet Enstitรผsรผ uzmanฤฑ Felix Artega, โ€œNATO askeri operasyonlar mฤฑ yoksa insani yardฤฑm misyonlarฤฑ mฤฑ yรผrรผtecek? NATO Avrupa gรผรงlerine รถzel operasyonlar iรงin katkฤฑ saฤŸlayabilir. Bence รถzellikle Portekiz’den Tรผrkiye’ye, gรผneydeki รผlkelere, bir Avrupa gรผcรผ oluลŸturulmasฤฑ iรงin liderlik รผstlenmek gรถrevi dรผลŸรผyorโ€ diye konuลŸtu.

Batฤฑ deฤŸerlerine tehdit sadece dฤฑลŸardan mฤฑ?

Bu arada Batฤฑ, demokratik ve รถzgรผrlรผkรงรผ dรผzenine karลŸฤฑ dฤฑลŸ tehditlere karลŸฤฑ koyma arayฤฑลŸฤฑnda NATOโ€™nun rolรผnรผ tartฤฑลŸa dursun hem ABDโ€™de hem de Avrupa รผlkelerinde artan saฤŸcฤฑ popรผlizm ve korumacฤฑlฤฑk karลŸฤฑ karลŸฤฑya olunan tehdidin salt dฤฑลŸ kaynaklฤฑ olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ gรถzler รถnรผne seriyor.

โ€œฤฐstikrar ihraรง etmemiz gerekirken istikrarsฤฑzlฤฑk ithal ediyoruzโ€ diyen Norveรง DฤฑลŸiลŸleri Bakanฤฑ Borge, 1945 รถncesi Avrupaโ€™nฤฑn bugรผnรผn OrtadoฤŸuโ€™su olduฤŸunu sรถyleyerek ลŸu รงarpฤฑcฤฑ deฤŸerlendirmeyi aktardฤฑ:

โ€œBiz bu filmi izledik. BM, NATO ve AB ile oluลŸturduฤŸumuz dรผzen ve deฤŸerler sayesinde en barฤฑลŸรงฤฑl bรถlgeye dรถnรผลŸtรผrdรผk. ลžimdi bu deฤŸerler hedef alฤฑnฤฑyor. Brexit sonrasฤฑnda รงok daha net gรถrรผlรผyor, geรงmiลŸte yaลŸadฤฑklarฤฑmฤฑz tekrar yaลŸama ihtimalimiz var. Milliyetรงilik ve popรผlizmin yayฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ gรถrรผyoruz. Gerรงekten deฤŸerlerimizin arkasฤฑnda durmalฤฑ onlar iรงin mรผcadele etmeliyiz. ร‡รผnkรผ gerรงekten de tehlikede olan demokrasimiz ve รถzgรผrlรผฤŸรผmรผz.โ€ (DW Tรผrkรงe)

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.850446.86540.02%
EURO 53.497453.53890.04%
JAPON YENฤฐ 3.4583.4670.09%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.947357.98740.02%
STERLฤฐN 62.599162.64030.04%
ร‡ฤฐN YUANI 6.88986.89320.09%
RUS RUBLESฤฐ 0.61270.61290.05%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62905.59 -0.6037%
Ethereum 1758.03 -0.8982%
Tether USDt 1.00 -0.012%
BNB 570.61 -1.5071%
Solana 79.04 -2.6391%
USDC 1.00 -0.0007%
XRP 1.10 -2.6723%
Dogecoin 0.07 -2.877%
Toncoin 1.60 -7.4351%
Cardano 0.17 -5.1454%
Shiba Inu 0.00 -0.3912%
Avalanche 6.41 -5.645%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam