ABD Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Antony Blinken ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Tรผrkiye ve Yunanistanโฤฑn farklฤฑlฤฑklarฤฑnฤฑ diyalog yoluyla รงรถzmesini istediklerini sรถyledi.
Blinken ve Stoltenberg Brรผksel’deki NATO karargahฤฑnda Kuzey Atlantik Konseyi toplantฤฑsฤฑna katฤฑldฤฑ. Daha sonra dรผzenlenen ortak basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda sorularฤฑ yanฤฑtlayan Blinken, Tรผrkiye ile Yunanistan arasฤฑndaki gerginliฤe yรถnelik soruya karลฤฑlฤฑk ลunlarฤฑ dile getirdi:
โHer iki รผlke de hayati รถneme sahip mรผttefiklerdir ve ABDโnin dostlarฤฑdฤฑr. Farklฤฑlฤฑklarฤฑ bulunuyor. Bu farklฤฑlฤฑklarฤฑn yapฤฑcฤฑ ลekilde diyalog yoluyla รงรถzรผldรผฤรผnรผ gรถrmek isteriz. Geรงmiลte bรถyle oldu. Yine bu ลekilde รงรถzmelerini bekliyoruz.โ
ฤฐsveรง ve Finlandiyaโnฤฑn รผyeliฤi konusunu da deฤerlendiren Blinken, mรผttefikler arasฤฑnda รผyelik iรงin geniล bir uzlaลฤฑ bulunduฤunu, sรผrecin ilerlediฤine inandฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Blinken, herkesin odak noktasฤฑnda Rusya olmasฤฑ gerektiฤini, bu รผlkenin transatlantik ittifakฤฑn รถtesinde bir tehdit oluลturduฤunu ifade etti.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de “Tรผrkiye ve Yunanistan รงok deฤerli iki mรผttefik. NATO’ya birรงok farklฤฑ ลekilde katkฤฑda bulunuyorlar. Aralarฤฑndaki farklฤฑlฤฑklar elbette diplomatik yollarla รงรถzรผlmelidir.” ifadelerini kullandฤฑ.
Stoltenberg ayrฤฑca NATO’da Tรผrkiye ve Yunanistan arasฤฑnda herhangi bir tehlikeli durumu engellemek iรงin gerginliฤi dรผลรผrme mekanizmasฤฑ kurulduฤunu ve bunun daha รถnce kullanฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ anฤฑmsattฤฑ.







