New York borsasında ayı piyasası bitecek mi?

New York borsasında ayı piyasası bitecek mi?

Ekim ayı, tarihsel olarak borsalarda değişkenlik ve belirsizlik getiren bir aydır. Ekim ayı, 1929 Wall Street çöküşü ve 1987 Kara Pazartesi gibi büyük çöküşlere ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca, Ekim ayı, "ayı piyasası katili" olarak da bilinir.

A+A-

Ekim, ayı piyasasını sonlandıracak mı? Analistler, ayı piyasasının ekim ayında sona erebileceğine inanıyor

Ekim, borsalar için tarihsel olarak en oynak ve tahmin edilemez aydır. Ancak, aynı zamanda "ayı piyasası katili" olarak da bilinir. 1945'ten bu yana 17 ayı piyasasının altısı ekim ayında sona erdi. 

Bu yıl, S&P 500 Eylül ayında %4,87 düşerek, o zamana kadarki başarılı yılı sona erdirdi. Kara Pazartesi'nin 36. yıl dönümü 19 Ekim'de yaklaşırken, birçok analist bir şok olup olmadığını merak ediyor.

Century Financial'ın baş yatırım sorumlusu Vijay Valecha,  "Tarih, eylül ayında kötü bir performans sergiledikten sonra S&P 500'ün genellikle ekim ve kasım aylarında toparlandığını ve nisan'a kadar yükseldiğini gösteriyor" diyor.

"ABD enflasyonunun hafiflediğine ve resesyon korkularının da abartıldığına dair işaretler var, bu da yumuşak bir inişe işaret ediyor" diyen Valecha, ikna olan yatırımcıların, herhangi bir düşüşten yararlanmak için düşük maliyetli bir borsa yatırım fonu satın alabileceklerini söylüyor.

 Valecha, risklere de dikkat çekiyor. "ABD Merkez Bankası, enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi bekleniyor. Bu, hisse senedi fiyatlarını baskılayabilir" diyor.

Küresel ekonomi, Ukrayna'daki devam eden savaş ve artan yaşam maliyeti de dahil olmak üzere bir dizi zorlukla karşı karşıya.

Sonuç olarak, Ekim'in ayı piyasasını öldürücü olarak ün kazanıp kazanmayacağı henüz belli değil. Ancak, bir rallinin mümkün olduğuna dair bazı işaretler var. Yatırımcılar, piyasanın yönünü daha iyi anlamak için önümüzdeki haftalarda ekonomik verileri ve yatırımcı sentimentini dikkatlice izlemelidir.

 

İlgili Haberler