Norveç, salgın sonrası faiz artıran ilk gelişmiş ülke oldu

Norveç, salgın sonrası faiz artıran ilk gelişmiş ülke oldu

Norveç, salgın sonrasında politika faizini artıran ilk gelişmiş ülke oldu.

A+A-

Norveç Merkez Bankası, salgın sonrasında ilk defa faiz artırımına giderken yetkililer ekonomik toparlanmayla beraber bir faiz artırım döngüsüne girildiğinin iletişimini yapmaya başladı.

Bloomberg HT'nin haberine göre Norges Bank, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentilerine pararlel bir şekilde politika faizini yüzde 0’dan yüzde 0,25’e çıkardı. Politika yapıcılar, faiz patikasının Haziran ayında açıklanandan biraz daha yüksek seviyelerde olabileceğini belirtti.

Başkan Oystein Olsen, normalleşen ekonomiyle beraber politika faizlerinde de kademeli normalleşmenin uygun olacağını vurgulayarak, “Ekonomik görünüm değerlendirmesi ve risk dengesi düşünüldüğünde politika faizinin Aralık’ta da artırılabileceğini söyleyebilirim” dedi.

Fed kararında teşviklerin geri çekilmesi sinyali

Amerikan Merkez Bankası Fed, piyasa beklentilerine paralel şekilde politika faizini yüzde 0-0,25 arasında sabit tuttu. Karar metninde, ekonomideki ilerlemenin devam etmesi durumunda varlık alım hızındaki yavaşlamanın gündeme alınabileceği belirtildi.

Fed politika yapıcılarının beklentilerinin yer aldığı noktasal grafikte de 2022'de faiz artışı öngören Fed yetkilisi sayısının arttığı izlendi. Ekonomik öngörülerde enflasyon beklentileri yukarı çekilirken, büyüme beklentilerinde düşüş görüldü. Karar sonrası konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, teşviklerin geri çekilmesi sürecinin 2022 ortasında son bulmasının uygun olabileceğini söyledi.

Brezilya da faiz artırdı

Brezilya Merkez Bankası, politika faizini 100 baz puan artırdı ve artan enflasyonla mücadele etmek için üst üste üçüncü faiz artırımını Ekim'de yapabileceğinin sinyalini verdi. Bankanın Copom adıyla bilinen para politikası kurulu oy birliğiyle gösterge faiz oranını ekonomistlerin genel beklentilerine paralel olarak yüzde 6,25'e yükseltti.

12 aylık enflasyonu çift haneli rakamlara yaklaşmakta olan Brezilya, tüketici fiyat artışıyla mücadele etmek için yıl başında yüzde 2 ile tarihi dip seviyede bulunan gösterge faiz oranını artırdı.

Copom, para politikasında sıkılaştırmayı sürdürmek için gelecek ay 1 puanlık başka bir faiz artırımına daha gideceğini açıkladı.