Nvidia'nın hisseleri neden yükseliyor? Yapay zeka patlamasındaki rolü ne?

Nvidia'nın hisseleri neden yükseliyor? Yapay zeka patlamasındaki rolü ne?

Nvidia yapay zeka desteğini arkasına alarak trilyon dolarlık bir şirkete dönüştü. Peki şirket hisseleri neden yükseliyor? Yapay zeka patlamasındaki rolü tam olarak ne?

A+A-

Nvidia, Wall Street'i yapay zeka patlamasının yonga üreticisi için potansiyel talih kuşunu yeniden değerlendirmeye zorlayan çarpıcı bir kazanç raporunun ardından hisselerin yükselmeye devam etmesiyle Salı günü bir trilyon dolarlık piyasa değerine yükseldi.

Nvidia piyasa değeri açısından ne kadar büyük?

Nvidia'nın 1 trilyon dolarlık değeri onu Apple, Microsoft, Alphabet ve Amazon'un ardından ABD'nin en değerli beşinci şirketi yapıyor.

Video oyunlarında kullanılan çipleriyle tanınan Nvidia, son birkaç yıldır veri merkezi pazarına yöneldi.

Şirketin işleri, pandemi sırasında oyunların yükselişe geçmesi, bulut kullanımının artması ve kripto meraklılarının madeni para madenciliği için çiplerine yönelmesiyle hızla büyüdü.

Veri merkezi çipi işi, 29 Ocak'ta sona eren mali yılda şirketin gelirinin %50'sinden fazlasını oluşturdu.

Üretici yapay zeka neden gündemde?

Viral sohbet robotu ChatGPT, bu yıl üretken yapay zekayı moda haline getirdi. Bu teknoloji, şiirlerden resimlere ve hatta bilgisayar kodlarına kadar yeni içerikler oluşturmak için önceden var olan geniş veri yığınlarını kullanıyor.

Bu alandaki en büyük oyunculardan ikisi olan Microsoft Corp (MSFT.O) ve Alphabet Inc'in sahibi olduğu Google, üretken yapay zekanın iş yapma şeklini değiştirebileceğine inanıyor. İkili, sektöre hakim olmak için bu teknolojiyi arama motorlarına ve üretkenlik yazılımlarına eklemek için yarışıyor.

Goldman Sachs analistleri, ABD'nin yapay zekaya yapacağı yatırımın 2030 yılına kadar ülkenin ekonomik çıktısının %1'ine yaklaşabileceğini tahmin ediyor.

Nvidia'nın yapay zeka patlamasındaki rolü

Verileri işleyen ve üretken yapay zekaya güç veren büyük bilgisayarlar, grafik işleme birimleri (GPU'lar) adı verilen güçlü çipler üzerinde çalışıyor.

Analistlere göre Nvidia, GPU'ların yaklaşık %80'ini üretiyor.

GPU'lar, yapay zeka hesaplamalarında yer alan özel matematik türlerini çok verimli bir şekilde işlemek üzere tasarlanmıştır. Buna karşılık, Intel gibi şirketlerin genel merkezi işlem birimleri daha geniş bir yelpazedeki hesaplama görevlerini daha az verimlilikle yerine getiriyor.

Örneğin OpenAI'nin ChatGPT'si binlerce Nvidia GPU'su ile oluşturuldu. Financial Times'ın Nisan ayında bildirdiğine göre Tesla CEO'su Elon Musk da yapay zeka girişimi için Nvidia'dan GPU temin etti.

Nvidia'nın bu alanda rakipleri kimler?

Nvidia'nın başlıca rakipleri arasında Advanced Micro Devices ve Amazon.com, Google ve Meta Platforms gibi şirketlerin kendi bünyesinde ürettiği yapay zeka çipleri yer alıyor.

İlgili Haberler