OPEC+ petrol üretim kesintilerini derinleştirmeyi tartışıyor

OPEC+ petrol üretim kesintilerini derinleştirmeyi tartışıyor

Petrol fiyatları varil başına 70 dolara doğru düşerken ve piyasa analistleri yeni bir arz bolluğundan söz ederken Reuters'e konuşan üç kaynağa göre OPEC ve müttefikleri petrol üretim kesintilerini muhtemelen günde 1 milyon varile kadar düşürebilir.

A+A-

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya'nın başını çektiği müttefiklerini bir araya getiren OPEC+, dünya ham petrolünün yaklaşık %40'ını pompalıyor, bu da politika kararlarının petrol fiyatları üzerinde büyük bir etkisi olabileceği anlamına geliyor.

Üç OPEC+ kaynağı, kesintilerin OPEC+ bakanlarının Pazar günü saat 14:00'te (1200 GMT) Viyana'da bir araya geleceği seçenekler arasında tartışıldığını söyledi. Bundan önce OPEC bakanları Cumartesi günü saat 11'de bir araya gelecek.

Kaynaklar, kesintilerin 2 milyon varillik mevcut kesintilere ve Nisan ayında sürpriz bir hamleyle açıklanan 1,6 milyon varillik gönüllü kesintilere ek olarak 1 milyon varil olabileceğini söyledi.

Onaylanması halinde toplam azaltım hacmi 4,66 milyon varile ya da küresel talebin yaklaşık %4,5'ine ulaşacak. Daha önce iki OPEC+ kaynağı, grubun daha fazla kesinti konusunda anlaşmasını beklemediklerini söylemişti.

Batılı ülkeler OPEC'i petrol fiyatlarını manipüle etmek ve yüksek enerji maliyetleri yoluyla küresel ekonomiyi baltalamakla suçluyor.

Buna karşılık OPEC yetkilileri ve içeridekiler, Batı'nın son on yılda para basmasının enflasyonu tetiklediğini ve petrol üreten ülkeleri ana ihracatlarının değerini korumak için harekete geçmeye zorladığını söyledi.

Irak Petrol Bakanı Hayan Abdel-Ghani Viyana'ya varışında yaptığı açıklamada, "Küresel petrol piyasasında daha fazla denge ve istikrar sağlamak için herhangi bir karar almaktan asla çekinmeyeceğiz" dedi.

Nisan ayındaki sürpriz üretim açıklaması petrol fiyatlarının varil başına yaklaşık 9 dolar artarak 87 doların üzerine çıkmasına yardımcı oldu, ancak küresel ekonomik büyüme ve talebe ilişkin endişelerin baskısı altında hızla geri çekildi. Cuma günü, uluslararası gösterge Brent 76$ civarında işlem görüyordu.

Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz, petrol fiyatında açığa satış yapan yatırımcıların "dikkatli olmaları" gerektiğini söylemiş, bu da birçok piyasa gözlemcisi tarafından ek arz kesintileri uyarısı olarak yorumlanmıştı. 

Ancak Rus basınında yer alan haberlere göre, Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak daha sonra Viyana'da OPEC+'dan yeni bir adım beklemediğini söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı, küresel petrol talebinin 2023'ün ikinci yarısında daha da artmasını ve bunun da petrol fiyatlarını yükseltmesini bekliyor.

JP Morgan analistleri ise OPEC'in arzı ABD'nin yüksek yakıt üretimine göre ayarlamak için yeterince hızlı hareket etmediğini söyledi.

JP Morgan analistleri bir notta "Talep artışı güçlü olmaya devam ediyor. Aksine, çok fazla arz var... İttifak arzı azaltmak için çok uzun süre bekledi. İttifakın - ya da en azından bazı üyelerin - muhtemelen daha fazla kesintiye gitmesi gerekecek" şeklinde not düştü.

Rapidan Energy Group analistleri yeni bir kesinti ihtimalini %40 olarak değerlendiriyor.

"Bakanlar, küresel ekonomik ve finansal istikrardaki ani çöküşün ham petrol fiyatlarını altı ay içinde 140 dolardan 35 dolara düşürdüğü 2008'in tekrarından kaçınmaya kararlılar" diye yazdılar.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler