Orta Doğu karıştı, yatırımcılar Suudi Arabistan'da ne var ne yok sattı

Orta Doğu karıştı, yatırımcılar Suudi Arabistan'da ne var ne yok sattı

Yatırımcılar gerilimin gün geçtikçe tırmandığı Orta Doğu'dan uzaklaşıyor, fon kaçışında ise Suudi Arabistan'dan rekor meblağların çekildiği dikkat çekiyor.

A+A-

Yabancı yatırımcılar Ekim ayında Suudi Arabistan'ı takip eden ABD hisse senedi fonlarından rekor miktarda para çekerken, Orta Doğu'da son on yılların en kötü şiddet olayları bölgenin iş dostu söylemini sarstı.

LSEG verilerine göre, iShares MSCI Suudi Arabistan ETF'si Ekim ayında 200 milyon doların üzerinde rekor net çıkış yaşadı ve ayın başında sahip olduğu değerden %20 azaldı.

Katar, BAE ve İsrail'deki hisse senetlerine yatırım yapan borsa yatırım fonları (ETF'ler) da yatırımcıların istikrarsızlıktan endişe duyması nedeniyle çıkışlar yaşadı ve bu ay akışlar durdu.

Verisk Maplecroft'un Orta Doğu ve Kuzey Afrika baş analisti Torbjorn Soltvedt, "Sermaye kaçışı oldukça gelişigüzel olabilir" dedi ve ekledi:

"Her ülke için %100 temellere dayanması gerekmiyor. Açıkçası şu anda bölge genelinde risklerin arttığına dair bir algı var. Bunun sonucunda da olumsuz bir etki görüyoruz"

iShares MSCI Qatar ETF Ekim ayında 7,7 milyon dolar fon kaybederken, iShares MSCI UAE ETF 2,75 milyon dolar fon çıkışı yaşadı.

iShares MSCI Israel ETF, ARK Israel Innovative Technology ETF ve BlueStar Israel Technology gibi İsrail'i takip eden borsa yatırım fonları, Hamas militanlarının 7 Ekim'deki saldırısından bu yana 2,5 milyon ila 9,3 milyon dolar arasında net çıkış gördü.

Körfez ülkelerini takip eden ETF'lerden çıkışlar, aynı dönemde gelişmekte olan piyasaların çoğundan çıkışları geride bırakırken, İsrail'den çıkışlar da ortalamanın üzerinde.

İsrail'in Hamas'la savaşı, daha önce hükümetin yargı reformları nedeniyle üzerlerindeki baskıyı artıran İsrail piyasalarının bu yıl ikinci kez çalkantıya girmesine neden oldu.

VanEck'in gelişmekte olan piyasalar baş ekonomisti Natalia Gurushina, son kargaşanın çıkışları artırdığını söyledi.

Gurushina, "Doğrudan yabancı yatırım hikayesi bu bir darbe daha aldı, hem de büyük bir darbe" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapısal açıdan bakıldığında, İsrail'in bu tür girişler için güvenli ve cazip bir yer olması, (derecelendirme kuruluşlarının) daha önce not düşürmeyi düşünmelerinin nedenlerinden biriydi."

Gurushina bu endişelerin "yakın zamanda düzelmeyeceğini" de sözlerine ekledi.

Bununla birlikte, bölgeyi takip eden ETF'ler de Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırı başlatmasının hemen ardından meydana gelen kayıplardan büyük ölçüde geri döndü.

İlgili Haberler