Orta Doğu'daki gerilimin azalmasıyla petroldeki artış duruldu

Orta Doğu'daki gerilimin azalmasıyla petroldeki artış duruldu

Ekonomik endişelerin Orta Doğu arz endişelerini dengelemesiyle petrol fiyatları yatay seyrediyor.

A+A-

Petrol, Avrupa talebinin yavaşlamasına ilişkin endişelerin Gazze'deki İsrail-Hamas çatışmasından kaynaklanan Orta Doğu arz kesintileri endişelerini dengelemesiyle üç gün boyunca düştükten sonra Çarşamba günü çok az değişti.

Brent ham petrol vadeli kontratları 6 sent artışla varil başına 88,13 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli kontratları 1 sent artışla varil başına 83,75 dolar oldu.

Euro bölgesi ticari faaliyet verileri bu ay sürpriz bir düşüş göstererek bloğun resesyona girebileceğine işaret etti ve petrol talebinin görünümünü olumsuz etkiledi. Euroilstock verilerine göre, bölgenin petrol rafinerileri cansız ekonomik büyüme nedeniyle bir yıl öncesine kıyasla daha az ham petrol tüketiyor.

Ülkeler, kuşatma altındaki Filistinli sivillere insani yardım ulaştırılabilmesi için Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara ara verilmesi ya da ateşkes sağlanması için bastırırken, ABD ve Suudi Arabistan liderleri Salı günü çatışmanın potansiyel olarak büyük üretici İran'ı da kapsayacak şekilde genişlemesini önleme çabalarını ele aldı.

Mizuho Bank ekonomi ve strateji müdürü Vishnu Varathan bir notunda, "Petrolün geri çekilmesi, hayal kırıklığı yaratan yumuşak Avrupa PMI'ları ile aynı zamana denk geldi, bu da tamamen savaşla ilgili arz kesintisi tehditlerinin yatıştırılmasından ziyade talep tarafından en azından bir miktar yumuşamaya işaret ediyor" dedi.

Varathan, "İsrail-Hamas çatışmasıyla ilişkili jeopolitik risk priminin anlamlı ve kalıcı bir şekilde dağıldığını herhangi bir güvenle beyan etmek için kesinlikle yeterli değil" dedi.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'in en üst düzey parlamentosunun 1 trilyon yuan (137 milyar dolar) tutarında devlet tahvili ihraç edilmesini ve yerel yönetimlerin ekonomiyi canlandırmak için 2024 kotasından yeni borç ihraç etmesine izin verilmesini öngören bir tasarıyı onaylamasıyla ham petrol fiyatları bir miktar destek bulabilir.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de ham petrol stoklarının düşmesi de fiyatları destekledi. Piyasa kaynaklarının Salı günü Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına atıfta bulunarak verdiği bilgiye göre, ABD stokları 20 Ekim'de sona eren haftada yaklaşık 2,7 milyon varil azaldı.

Bu durum, Reuters anketine katılan sekiz analistin ham petrol stoklarının haftalık ortalama 200.000 varil arttığı yönündeki tahminlerine ters düştü.

API verilerine göre benzin stokları 4,2 milyon varil düşerken, distile ürün stokları yaklaşık 2,3 milyon varil azaldı.

İlgili Haberler