Ortalama CEO maaşı 23,7 milyon dolar oldu, işte en çok kazanan CEO'lar

Ortalama CEO maaşı 23,7 milyon dolar oldu, işte en çok kazanan CEO'lar

2023 yılında CEO maaşları rekor kırarak ortalama %11,4 artışla 23,7 milyon dolara ulaştı. Bu artış, şirketlerin geçen yıl hissedarlara sağladığı %13,8'lik toplam getiriden daha az. CEO maaşlarının ortalama çalışan maaşının 300 katı olması dikkat çekiyor.

A+A-

Benjamin Franklin'in 1789'daki ünlü sözü şöyle: "Bu dünyada ölüm ve vergiler dışında hiçbir şeyin kesin olduğu söylenemez." Bugün yazıyor olsaydı, Franklin sürekli artan CEO maaşını kaçınılmazlıklar listesine ekleyebilirdi. Çünkü CEO maaşları rekor kırdı. En çok maaş alan CEO ise daha çok hızla büyüyen teknoloji şirketlerine liderlik ediyor.

Equilar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, CEO'ların ortalama maaşı %11,4 artarak 23,7 milyon dolara ulaştı. Bu artış, şirketlerin geçen yıl hissedarlara sağladığı %13,8'lik toplam getiriden daha az olsa da, etik tartışmaları alevlendirmeye devam ediyor.

Bazı CEO'lar astronomik maaşlar alırken, ortalama çalışan maaşları geride kalıyor. Bu durum, gelir eşitsizliği ve kurumsal yönetim konusundaki endişeleri artırıyor.

Araştırma, en yüksek maaşlı CEO'nun Broadcom'dan Hock Tan olduğunu ve 161,8 milyon dolarlık toplam tazminat aldığını (160,5 milyon doları hisse senedi bağışı) ortaya koydu. En büyük maaş artışı ise Coty CEO'su Sue Nabi'ye ait (%4000 artışla 149,4 milyon dolar).

Dikkat çeken diğer CEO'lar arasında Disney'den Robert Iger (şirket hisseleri düşmesine rağmen 31,5 milyon dolar), Pfizer'den Albert Bourla (maaş %29 düşmesine rağmen 21,5 milyon dolar), Apple'dan Tim Cook (nakit ödeme %36 düşmesine rağmen 63,2 milyon dolar) ve Microsoft'tan Satya Nadella (maaş %12 düşmesine rağmen 48,5 milyon dolar) yer alıyor.

CEO maaşlarının artışı, bazı insanların bu maaşların şirket performansına ve hissedar getirilerine bağlı olması gerektiğini savunmasına neden oluyor. Diğerleri ise CEO maaşlarının çok yüksek olduğunu ve sınırlandırılması gerektiğini savunuyor.

En yüksek maaş alan CEO'larceo-maas.jpg

 

 

Bu haber toplam 688 defa okunmuştur
BIST şirketlerinin 45'i daha temettü kararını açıkladı

BIST şirketlerinin 45'i daha temettü kararını açıkladı

Borsa İstanbul'da 45 şirket daha geçen hafta gerçekleştirdikleri genel kurul sonrası temettü kararını açıkladı

İlgili Haberler