Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Otomobil yatฤฑrฤฑm aracฤฑna dรถnรผลŸtรผ, dรถviz ve altฤฑndan รงok kazandฤฑrฤฑyor

Yatฤฑrฤฑm enstrรผmanlarฤฑ arasฤฑnda รถne รงฤฑkan otomobil, altฤฑn ve dรถvizden daha fazla kazandฤฑrฤฑyor. Yatฤฑrฤฑm amaรงlฤฑ alฤฑmlarla mayฤฑsta satฤฑลŸ rekoru kฤฑran otomotiv piyasasฤฑnda haziran zamlarฤฑ da baลŸladฤฑ.
Otomobil yatฤฑrฤฑm aracฤฑna dรถnรผลŸtรผ, dรถviz ve altฤฑndan รงok kazandฤฑrฤฑyor Borsatek

Otomobil, seรงim sonrasฤฑnda da รถne รงฤฑkan yatฤฑrฤฑm aracฤฑ olmaya devam ediyor. Hem sฤฑfฤฑr kilometre hem de ikinci el araรง piyasasฤฑnda satฤฑลŸlarฤฑn bรผyรผk kฤฑsmฤฑnฤฑ yatฤฑrฤฑm amaรงlฤฑ alฤฑmlar oluลŸturuyor. ฤฐkinci el araรง sektรถrรผnรผn รถnde gelen ลŸirketlerinden VavaCarsโ€™ฤฑn Perakende Grup BaลŸkanฤฑ Serdฤฑl Gรถzelekli, tรผketicilerin dรถviz ve altฤฑndan daha รงok kazanรงlฤฑ gรถrdรผkleri otomobile yatฤฑrฤฑm yapmaya devam ettiฤŸini sรถyledi.

โ€œBirikimini korumak isteyenler ikinci ele yรถneldiโ€

VavaCars Perakende Grup BaลŸkanฤฑ Serdฤฑl Gรถzelekli, 2020โ€™nin baลŸฤฑndan bu yana devam eden รงip krizi baลŸta olmak รผzere, piyasada sฤฑfฤฑr otomobillerin zor bulunmasฤฑnฤฑn ve bu otomobillerin liste fiyatฤฑnฤฑn รผzerinde bedeller talep edilmesinin, tรผketiciyi ikinci ele yรถnlendirdiฤŸini sรถyledi. ร–zellikle yรผksek enflasyon sonrasฤฑnda yaลŸanan deฤŸer kaybฤฑna paralel olarak, TL birikimlerini bu deฤŸer kaybฤฑna karลŸฤฑ korumak isteyenlerin, hem ihtiyacฤฑnฤฑ karลŸฤฑlamasฤฑ hem de yatฤฑrฤฑm aracฤฑ olarak gรถrmesi sebebiyle ikinci el otomobile yรผksek bir talep gรถsterdiฤŸini ifade eden Gรถzelekli, โ€œGelinen noktada Ocak 2022โ€™den Nisan 2023โ€™e kadar geรงen yaklaลŸฤฑk bir buรงuk yฤฑllฤฑk sรผrede ikinci el otomobiller nerdeyse iki kat deฤŸerlendi. Sรถz konusu sรผreรงte ikinci el araรง alฤฑcฤฑlarฤฑnฤฑn dรถviz ve altฤฑnฤฑ tercih edenlere oranla daha kazanรงlฤฑ olduฤŸu sรถylemleri yoฤŸunlaลŸtฤฑโ€ dedi.

ร–nรผmรผzdeki dรถnemde de ikinci el otomobillerin deฤŸer kazanmaya devam edeceฤŸine vurgu yapan Serdฤฑl Gรถzelekli, โ€œฤฐkinci el otomobillerde yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤŸinde ortalama yรผzde 15 ila 20 arasฤฑ bir fiyat artฤฑลŸฤฑ yaลŸandฤฑ. Yine sฤฑfฤฑr otomobil tedarikindeki sorunlarฤฑn etkisiyle ikinci el piyasalarฤฑnda, geรงmiลŸ istatistiki verilerin ฤฑลŸฤฑฤŸฤฑnda, รถnรผmรผzdeki รผรง ay iรงinde yรผzde 10-15 arasฤฑ bir fiyat artฤฑลŸฤฑ olabileceฤŸini รถngรถrรผyoruz. Ancak beklenen bu fiyat artฤฑลŸlarฤฑnฤฑ sadece tedarik sorununa baฤŸlamamak gerekiyor. Havalarฤฑn ฤฑsฤฑnmasฤฑ, yaz ve bayram tatili gibi mevsimsel ihtiyaรงlara baฤŸlฤฑ olarak her ay artan talep yoฤŸunluฤŸu da piyasa รผzerinde รถnemli bir etki yaratฤฑyor. Bu kapsamda imkรขnฤฑ olan tรผketiciler, fiyatlarฤฑn daha da artacaฤŸฤฑnฤฑ รถngรถrerek otomobil almaya devam ediyor. Bรถylece tรผketici bir yandan otomobil ihtiyacฤฑnฤฑ karลŸฤฑlarken, diฤŸer yandan da ekonomik anlamda kendisine dรถviz ve altฤฑndan daha รงok kazandฤฑracak bir yatฤฑrฤฑm yaptฤฑฤŸฤฑna inanฤฑyorโ€ ifadelerini kullandฤฑ.

ร–zellikle son bir yฤฑlda ikinci el araca yapฤฑlan yatฤฑrฤฑm, alฤฑcฤฑlarฤฑna yรผksek kazanรง saฤŸlฤฑyor. Indicata verilerine gรถre, Ocak 2022โ€™de alฤฑnan ikinci el bir otomobil Mayฤฑs 2023โ€™e kadar geรงen 16 aylฤฑk sรผrede ortalama yรผzde 87โ€™lik bir deฤŸer kazandฤฑ. Investing.com sitesine gรถre bu oran altฤฑnda yรผzde 58, dรถvizde ise yรผzde 43โ€™te kaldฤฑ. 

Sฤฑfฤฑr araรงlara haziranda %8โ€™e varan zam geldi

Talebin yรผksek olduฤŸu ve รผst รผste satฤฑลŸ rekorlarฤฑnฤฑn kฤฑrฤฑldฤฑฤŸฤฑ sฤฑfฤฑr kilometre araรง pazarฤฑnda haziran ayฤฑyla birlikte fiyatlar artmaya baลŸladฤฑ. EKONOMฤฐ gazetesine konuลŸan Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliฤŸini yapan Gรผlan Otomotiv Yรถnetim Kurulu BaลŸkanฤฑ Alp Gรผlan, haziran ayฤฑnda markalarฤฑn modele gรถre deฤŸiลŸmekle birlikte otomobillere yรผzde 2 ila yรผzde 8 arasฤฑnda zam yaptฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi. Sฤฑfฤฑr kilometre araรงlara yapฤฑlan zamlarฤฑn ikinci elde de รถnรผmรผzdeki gรผnlerde fiyatlarฤฑ yukarฤฑ รงekmesi bekleniyor. Cardata verilerine gรถre, ikinci el otomobil fiyatlarฤฑ mayฤฑs ayฤฑnda yรผzde ortalama yรผzde 8 artmฤฑลŸtฤฑ.

SatฤฑลŸlarda tรผm zamanlarฤฑn mayฤฑs rekoru

Otomotiv Distribรผtรถrleri ve Mobilite DerneฤŸi (ODMD), 2023 yฤฑlฤฑ mayฤฑs ayฤฑ otomotiv satฤฑลŸ verilerini aรงฤฑkladฤฑ. Mayฤฑs ayฤฑ otomobil ve hafif ticari araรง satฤฑลŸlarฤฑ 2022 yฤฑlฤฑnฤฑn aynฤฑ ayฤฑna kฤฑyasla yรผzde 70,9 artarak 111 bin 356 adet oldu. Mayฤฑs ayฤฑnda otomobil satฤฑลŸlarฤฑ bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre yรผzde 68,5 artarak 87 bin 218 adet olurken, hafif ticari araรง satฤฑลŸlarฤฑ yรผzde 79,9 artarak 24 bin 138 adet oldu. 10 aylฤฑk mayฤฑs ayฤฑ ortalama satฤฑลŸlara gรถre, otomobil ve hafif ticari araรง satฤฑลŸlrฤฑ yรผzde 69,1, otomobil pazarฤฑ yรผzde 69,2, hafif ticari araรง pazarฤฑ ise yรผzde 69,1 artฤฑลŸ kaydetti. SatฤฑลŸlardaki bu yรผksek artฤฑลŸta, otomobilin bir yatฤฑrฤฑm aracฤฑna dรถnรผลŸmesi anaetken oldu.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.44746.47120.03%
EURO 53.272753.3153-0.02%
JAPON YENฤฐ 3.4683.4780.09%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.469757.521-0.11%
STERLฤฐN 61.406161.4519-0.13%
ร‡ฤฐN YUANI 6.84796.85170.06%
RUS RUBLESฤฐ 0.63230.6342-0.04%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63570.07 -0.9361%
Ethereum 1714.54 -1.2134%
Tether USDt 1.00 0.0085%
BNB 584.87 -0.4804%
Solana 72.78 -0.452%
USDC 1.00 0.0142%
XRP 1.13 -1.6503%
Dogecoin 0.08 -1.3457%
Toncoin 1.64 0.3678%
Cardano 0.16 -3.6056%
Shiba Inu 0.00 -1.8771%
Avalanche 6.13 -2.056%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam