Sıfır otomobil alan hemen satamayacak

Sıfır otomobil alan hemen satamayacak

Otomobil piyasasına bomba gibi düşen iddia: kiralara tahdit getiren hükûmet şimdi de otomobil satışlarında kilometre ve süre şartı için hazırlık yapıyor

A+A-

Resmî tüketici enflasyonun (TÜFE) yüzde 79’u bulmasına rağmen meskenlerde yıllık kira artışına yüzde 25 sınırı getiren Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükûmeti, polisiye (zecri) tedbirlerle dolaylı sermaye kontrolü yolunda bir adım daha atacak.

kronos'un haberine göre, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un “Belli kilometre dolmadan veya belli süre geçmeden satış kısıtlaması getireceğiz.” çıkışı hem sıfır kilometre hem de 2’nci el otomobil piyasasına bomba gibi düştü.

Bakanlığın nihai kararını görmeden satış yapmak istemeyen bayiler, “O model stoklarda yok.” diyerek müşterileri geri çeviriyor.

Edinilen bilgiye göre, Ticaret Bakanlığı sıfır kilometre otomobil satışına 6 ay ve 5 bin kilometre kısıtlaması getirecek.

OTOMOBİL PİYASASINI KAOS BEKLİYOR

Ancak uzmanlar söz konusu taslağın otomotiv sektörünü alt üst edebileceğine işaret ederek, “Böyle bir adım dolaylı bir sermaye kontrolüdür. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi olacak beklentisi ile zaten galerici de distribütör de beklemede. 2’nci elde fiyat vermek zorlaştı. Kilometre ya da süre şartı piyasa gerçekleri ile çelişiyor.” tespitinde bulunuyor.

Bakanlık düzenlemenin kiralarda olduğu gibi bir yıl ile tahdit edileceğini belirtirken, piyasalar normale döndüğünde sürenin dolmasını beklemeden tahditlerin kaldırılacağını iddia ediyor.

Taslakta tahditlerin şirketlerin alıp sattığı taşıtlar için geçerli olması üzerinde duruluyor.

İlgili Haberler