Otomotivde çip krizi yerini lityum krizine bıraktı

Otomotivde çip krizi yerini lityum krizine bıraktı

Elektrikli araçların (EV) bataryalara, bataryalarınsa lityuma ihtiyacı var. Ancak üretim talebin gerisinde kalıyor, ‘çılgın’ seviyelere ulaştığı belirtilen fiyatlar üreticileri endişelendiriyor.

A+A-

Gelen raporlara göre otomobil üreticileri, çip krizinin başlamasından bu yana 12 milyondan fazla aracı banttan indiremedi.

Otomotiv endüstrisi dev şirketleri üretimlerini azaltıp fabrika-kapatmaya zorlayan çip kriziyle boğuşmaya devam ederken, uzmanlara göre çip krizinin ardından sektörde bu kez lityum darboğazı yaşanabilir.

Dünya’dan Evrim Küçük’ün haberine göre elektrikli araç piyasasından doğan talebi karşılamak için yeterli lityum yok.

Tesla, Volkswagen ve Mercedes gibi şirketler 2022’nin ilk üç ayında rekor sevkiyat yaparken, elektrikli araç satışları tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Ancak talepteki artışa karşın uzmanlar yeterli lityumun bulunup bulunmadığından emin değil.

Geçen günlerde Tesla’nın CEO’su Elon Musk da lityum üretiminin çok yavaş olduğu, fiyatların ‘çılgın’ seviyelere geldiği uyarısını yapmıştı.

Fiyatlarda patlama beklentisi

‘Beyaz altın’ lityuma talebin 2025’e kadar bugünkünün iki katı olması, 2040’a kadar 40 kat artması bekleniyor. Bu da fiyatlarda patlamaya neden oluyor.

Benchmark Mineral Intelligence’a göre, lityum fiyatları geçen yıl yüzde 280’lik artışın ardından ilk çeyrekte iki katından fazla arttı. Yani fiyatlar son bir yılda yüzde 433 yükseldi.

Rezervler

Dünyadaki bilinen toplam lityum kaynağının yaklaşık 86 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Dünyada en fazla lityumun bulunduğu ülkeyse yaklaşık 21 milyon tonla Bolivya. Bu ülkeyi 19,3 milyon tonla Arjantin, 9,6 milyon tonla Şili takip ediyor. Yıllık lityum üretimiyse yaklaşık 82 bin ton. Yıllık üretimde Avusturalya yaklaşık 40 bin tonla ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 18 bin ton yıllık üretimle Şili ve 14 bin ton yıllık üretimle Çin izliyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler