'Otomotivde KDV düzenlemesi kayıt dışılığı alevlendirir'

'Otomotivde KDV düzenlemesi kayıt dışılığı alevlendirir'

OYDER Başkanı Mersin, araç alım satımında KDV'nin yüzde 1'den 18'e çıkarılmasının kurumsal olmayan oto galerilerinde kayıt dışılığı artırabileceğine dikkat çekti. MASFED Başkanı Erkoç ise ikinci elde sektörün olumsuz etkileneceğini belirtti.

A+A-

Araç alım satımında KDV'nin yüzde 1'den 18'e çıkarılmasına otomotiv satıcı kuruluşlarından uyarı geldi.

Bloomberg HT yayına katılarak değerlendirmelerde bulunan Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Turgay Mersin, 1 Nisan'dan itibaren oto galericilerin araç alım satımında KDV'nin yüzde 1'den 18'e çıkarılacağını hatırlatarak, ikinci el araç satışlarında KDV oranı kadar artış yaşanacağına dikkat çekti.

İkinci el fiyatlarda artış yaşanacağını belirten Mersin, "Son üç aydır ikinci elde fiyatlar stabildi. Bu durum kurumsal olmayan oto galerini kayıt dışılığa itebilir. Aracın tamamı değil, kârdan KDV kesileceği için alımı çok etkilemeyecektir" yorumunu yaptı.

"Mağduriyete sebep olur"
MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, "Otomobil alım satımında KDV oranının yükseltilmesi kayıt dışılığın artmasına, devletin vergi kaybına uğramasına ve hem alıcının hem de satıcının mağduriyet yaşamasına sebep olacaktır" dedi.

Araç alım satımında yüzde 1 olan KDV oranı, yüzde 18’e çıkarılmasına itiraz geldi. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç yaptığı açıklamada, yeni düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada ikinci el otomotiv sektörünün bundan olumsuz yönde etkileneceğini ifade etti.

KDV düzenlemesinin ikinci el sektöründe huzursuzluğa sebep olduğunu belirten Erkoç, şunları söyledi:

‘’Pandemi döneminde dünya ekonomisindeki daralma ile birlikte zaten ülkemizde de bir daralma yaşanıyor. EBS Danışmanlık’tan aldığımız verilere göre 2022 Ocak Şubat dönemine baktığımızda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10,3 artış olsa da 2020’ye göre yüzde 45, 2019’a göre yüzde 8, 2018 yılına göre ise yüzde 22 oranında bir daralma yaşandı. Döviz kurunun dalgalı seyri, faiz oranlarının yüksek olması ve çip krizi sebebiyle sıfır araç üretim ve tedarikinde yaşanan sıkıntılar ve ikinci el otomobil fiyatlarının yüksek oluşu hem alıcıları hem de satıcıları zorlarken, bir de KDV oranının yüzde 18’e çıkarılması sektörün durmasına sebep olacaktır.’’

Devlete vergisini ödeyen, yanında personel çalıştırarak istihdama da katkı sağlayan kayıtlı işletmelerin bu düzenlemeden olumsuz etkileneceğinin ve kayıt dışılığın artacağının altını çizen Erkoç, ‘’Kurumsal bir çatı altında vergi ödeyerek, personel istihdam ederek ikinci el ticareti yapan esnafın masraflarının artması ikinci el fiyatlarının da artmasına, hem meslek erbaplarının hem de vatandaşın daha çok mağdur olmasına sebep olacaktır" dedi.

"Sektörün ayağa kalkması zor olacak"

Erkoç, 2021 verilerine göre 7 milyon 651 bin 810 adet araç el değiştirdiğini, bunun yaklaşık 2 milyonunu yetki belgesi olan kayıtlı esnaf tarafından, yaklaşık 1 milyonunun da gerçek tüketici tarafından yapıldığını ifade ederek ‘’Bu ticaretin 4 milyona yakını meslekle alakası olmayan, ayaküstü araç alıp satan kişiler tarafından yapılmış. Bu düzenleme ne yazık ki kurumsallaşmayı bitirirken bireyselleşmeyi artıracaktır. Küçük esnafın ayakta kalması, yanında personel çalıştırması gün geçtikçe zorlaşacaktır. Sektör, Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan ikinci el yönetmeliğinin denetimini ve kurallara uymayanlara gerekli yaptırımın uygulanmasını, Maliye Bakanlığı’ndan da kayıt dışı satış yapanların tespitini beklemektedir. Aksi takdirde sektörün tekrar ayağa kalkması çok zor olup, sorunlar gün geçtikçe büyümeye devam edecektir’’ dedi.

İlgili Haberler