Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Otoya zam yaฤŸmuru yolda: รœรง koldan geliyor

Yรผksek kur, ร–TV ve รงip krizinin sฤฑfฤฑr araรงta ayrฤฑ ayrฤฑ yeni zamlar yaratmasฤฑ bekleniyor. Dรถviz kurundaki yeni rekorlar 1 Kasฤฑm'dan itibaren otomobil fiyatlarฤฑnฤฑ en az yรผzde 5 artฤฑracak.
Otoya zam yaฤŸmuru yolda: รœรง koldan geliyor Borsatek

Son gรผnlerde hem TLโ€™nin dolar ve Euro karลŸฤฑsฤฑnda yaลŸadฤฑฤŸฤฑ rekor deฤŸer kayฤฑplarฤฑ hem devam eden รงip krizi, son bir yฤฑlda yรผzde 20-35 aralฤฑฤŸฤฑnda zamlanan otomobil fiyatlarฤฑna yeni zamlar getirecek.

Sozcu.com.trโ€™ye konuลŸan Borusan Otomotiv ฤฐcra Kurulu BaลŸkanฤฑ Hakan Tiftik, fiyatlardaki artฤฑลŸฤฑn liste fiyatlarฤฑna gรถre belirlendiฤŸine dikkat รงekerek, zamlarฤฑn anlฤฑk bir ลŸekilde gerรงekleลŸmediฤŸinin altฤฑnฤฑ รงizdi.

Tiftik, โ€œKaรงฤฑnฤฑlmaz olarak kur arttฤฑkรงa yeni gelen araรงlarฤฑn fiyatฤฑ da artฤฑyor. ร‡รผnkรผ aldฤฑฤŸฤฑnฤฑz bedel Euroโ€™ya baฤŸlฤฑ. Son dรถviz kuruna gรถre yeni fiyat ayarlamasฤฑ yapฤฑlacaktฤฑrโ€ dedi.

Toyota Sonkar Genel Mรผdรผrรผ Aykan Ceylan ise, kurdaki son rekorlara iลŸaret ederek โ€œBu ay sonuna kadar bayiler ve distribรผtรถrler sabredecek ancak 1 Kasฤฑmโ€™dan itibaren maalesef otomobil fiyatlarฤฑ artacak. Kur kaynaklฤฑ zamlar yรผzde 5โ€™ten aลŸaฤŸฤฑ olmazโ€ diye konuลŸtu.

Sรถz konusu zamlarฤฑn 1 Kasฤฑmโ€™dan itibaren her ay iki kez yapฤฑlmasฤฑ ihtimali olduฤŸuna iลŸaret eden sektรถr temsilcileri, TLโ€™deki rekor deฤŸer kayฤฑplarฤฑnฤฑn bu yฤฑlฤฑn son รงeyreฤŸinden 2022โ€™nin ilk 2-3 aylฤฑk dรถnemine kadar araรง fiyatlarฤฑnฤฑ toplamda yรผzde 30โ€™a kadar artฤฑracaฤŸฤฑnฤฑ kaydetti.

ร‡ฤฐP KAYNAKLI ZAM TOPLAM YรœZDE 35โ€™ฤฐ BULABฤฐLฤฐR

Otomotiv sektรถrรผ temsilcilerinden aldฤฑฤŸฤฑmฤฑz bilgiye gรถre, son bir yฤฑlda araรง fiyatlarฤฑnda yaลŸanan artฤฑลŸta รงip krizi kaynaklฤฑ zam en az yรผzde 10 oldu. Buna gรถre, รงip krizinin araรง zamlarฤฑndaki payฤฑnฤฑn bir yฤฑl iรงerisinde yรผzde 35โ€™leri bulabileceฤŸi ifade ediliyor.

Sorunlara bรผtรผncรผl bir gรถzle bakฤฑldฤฑฤŸฤฑnda hem รงip krizinin araรง รผretiminde ve tedariฤŸinde yarattฤฑฤŸฤฑ sorunlarฤฑn hem alรผminyumdan รงeliฤŸe yรผkselen ham madde fiyatlarฤฑnฤฑn รผretim maliyetlerini artฤฑrmasฤฑnฤฑn fiyatlarda etkili olduฤŸu gรถrรผlรผyor. Buna yurt iรงinde yรผksek kur ve yรผksek enflasyonun da eklenmesi, otomobil fiyatlarฤฑnda yeni zamlar yaratฤฑyor.

KRฤฐZ SADECE ร‡ฤฐPTE DEฤžฤฐL

Toyota Sonkar Genel Mรผdรผrรผ Aykan Ceylan, krizin yalnฤฑzca รงip kaynaklฤฑ olmadฤฑฤŸฤฑna vurgu yaptฤฑ.

โ€œSektรถrde รงip krizinin yanฤฑ sฤฑra โ€˜fiyatlar artacak kriziโ€™, โ€˜bayilerin gelecek yฤฑlฤฑ planlayamama kriziโ€™ var. Tam bir kaos diyebilirizโ€ diyen Ceylan, kaos olarak nitelendirdiฤŸi bu durumu ลŸรถyle รถzetledi:

โ€œAraรง fiyatlarฤฑnฤฑn daha da artacaฤŸฤฑndan korkan vatandaลŸ, alฤฑm gรผcรผnรผ zorlayarak mevcut seviyelerden araรง satฤฑn almak iรงin bize baลŸvuruyor ve aracฤฑn gelmesini bekliyor. ร‡ip krizinden dolayฤฑ ise otomobiller รผretilemiyor ve gelemiyor. Bizim ise 2022โ€™nin sipariลŸini kasฤฑm ayฤฑnda vermemiz lazฤฑm. Ancak รผretici firmaya ne kadarlฤฑk sipariลŸ vereceฤŸimizi ลŸaลŸฤฑrdฤฑk. Talep var, รงok mu sipariลŸ verelim; kur rekor kฤฑrdฤฑ fiyat artacak talep dรผลŸecek az mฤฑ verelim? ฤฐki arada bir derede kaldฤฑk.โ€

FฤฐYATLAR 50-60 BฤฐN TL BฤฐRDEN ARTACAK

Otomotiv sektรถrรผ, asฤฑl araรง zamlarฤฑnฤฑn ise ร–TV matrahฤฑ kaynaklฤฑ olacaฤŸฤฑna iลŸaret ediyor.

Aykan Ceylan, โ€œKritik nokta yรผzde 50โ€™lik dilimin altฤฑndaki araรงlarฤฑn hฤฑzla yรผzde 80โ€™lik dilime รงฤฑkacak olmasฤฑ. Yรผzde 50โ€™lik dilimde araรง kalmadฤฑ, hฤฑzla yรผzde 80 dilimine geรงtiler. Asฤฑl zam da buradan kaynaklanacak. Yรผzde 50 ร–TV diliminden yรผzde 80โ€™e geรงen aracฤฑn fiyatฤฑ astronomik artmฤฑลŸ olacakโ€ dedi.

Ceylan, โ€œAraรง ร–TV matrahฤฑna takฤฑlacaฤŸฤฑ iรงin fiyatฤฑ 50-60 bin TL birden artacakโ€ diye konuลŸtu.

โ€˜SATIลžLAR DURMA NOKTASINA GELฤฐRโ€™ KORKUSU

Ceylanโ€™ฤฑn verdiฤŸi bilgiye gรถre, sektรถrรผn giderleri son bir yฤฑlda, elektriฤŸinden yedek parรงasฤฑna kadar tรผm kalemlerde ortalama yรผzde 41 arttฤฑ. Ceylan, araรง fiyatlarฤฑnฤฑn ise bir yฤฑlda yรผzde 35 zamlandฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi.

Ceylan bu yรผzden, aฤŸustostan sonra araรง satฤฑลŸlarฤฑnda gรถrรผlen hareketliliฤŸin, TLโ€™nin rekor deฤŸer kayฤฑplarฤฑndan sonra gelecek zamlarla ve araรงlarฤฑn ร–TV matrahฤฑna takฤฑlmasฤฑyla yeniden dibi gรถrebileceฤŸine iลŸaret etti.

EN UCUZ ARAร‡ 185 BฤฐN TL

Ceylan ayrฤฑca, sฤฑfฤฑr otomobillerin vergili vergisiz fiyatฤฑnฤฑ da kฤฑyaslayarak ลŸu bilgileri verdi:

โ€œDiyelim ki arabanฤฑn geliลŸi 145 bin lira ve yรผzde 50 ร–TVโ€™ye tabi. Buna 1300 lira nakliye parasฤฑ ekleniyor. ร–TV matrahฤฑyla birlikte aracฤฑn fiyatฤฑ 250 bin liraya kadar รงฤฑkฤฑyor.

Geรงen yฤฑl en ucuz, kรผรงรผk, B segmenti bir araรง 120 bin liraya alฤฑnabiliyordu. Bu yฤฑl en ucuzu 185 bin lira.

2008 Ekimโ€™de benzinli bir aracฤฑn fiyatฤฑ ortalama 117 bir TL iken bugรผn aynฤฑ aracฤฑn 2021 modeli 260 bin TL.โ€

ERDOฤžAN YENฤฐ VERGฤฐ ORANLARI ร‡IKARABฤฐLECEK

ร–te yandan, Meclis’te kabul edilen dรผzenlemeye gรถre CumhurbaลŸkanฤฑ Recep Tayyip ErdoฤŸan, โ€œtรผtรผn รผrรผnlerininโ€ ve โ€ araรงlarฤฑnโ€ รถzel tรผketim vergileri (ร–TV) ile oranlara esas ร–TV matrahlarฤฑnฤฑn alt ve รผst sฤฑnฤฑrlarฤฑnฤฑ รผรง katฤฑna kadar artฤฑrabilecek.

Sรถz konusu yetkilerin CumhurbaลŸkanฤฑnda 2016โ€™dan beri var olduฤŸu biliniyor. DeฤŸiลŸen hususun ise matrahฤฑn dฤฑลŸฤฑnda dilimler belirleme yetkisi olduฤŸu belirtiliyor.

Buna gรถre ErdoฤŸan, yeni bir vergi oranฤฑ รงฤฑkarabilecek.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.472546.48770.03%
EURO 53.041453.051-0.18%
JAPON YENฤฐ 3.4663.475-0.14%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.374657.4125-0.12%
STERLฤฐN 61.458761.4669-0.24%
ร‡ฤฐN YUANI 6.84496.8471-0.14%
RUS RUBLESฤฐ 0.620.62230.3%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62346.63 -2.8856%
Ethereum 1651.50 -5.4445%
Tether USDt 1.00 0.0061%
BNB 575.82 -2.9964%
Solana 68.70 -7.3024%
USDC 1.00 -0.01%
XRP 1.10 -2.6913%
Dogecoin 0.08 -5.5333%
Toncoin 1.67 0.4736%
Cardano 0.15 -5.1441%
Shiba Inu 0.00 -3.8167%
Avalanche 6.08 -2.9933%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam