Ekonomik zorluklarla mรผcadele eden Pakistan‘da Merkez Bankasฤฑnฤฑn dรถviz rezervi 3,7 milyar dolara dรผลtรผ.
Ulusal basฤฑndaki haberlere gรถre, Merkez Bankasฤฑ dรถviz rezervleri dฤฑล borรง รถdemelerinin ardฤฑndan 3,7 milyar dolara geriledi.
Bankalarฤฑn elindeki dรถviz miktarฤฑ da 5,7 milyar dolara dรผลtรผ. รlkedeki toplam likit dรถviz miktarฤฑ 9,4 milyar dolar oldu.
Pakistanโฤฑn elinde yaklaลฤฑk 3 haftalฤฑk ithalatฤฑ karลฤฑlayabilecek dรถviz bulunuyor.
ฤฐslamabad, ABD’den IMF iรงin destek istedi
Pakistan Gelir ve Maliye Bakanฤฑ ฤฐshak Dar, baลkent ฤฐslamabad’da ABD Hazine Bakanlฤฑฤฤฑ Asya Mรผsteลar Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Robert Kaproth ile gรถrรผลmesinde, Washington yรถnetiminden Uluslararasฤฑ Para Fonunun (IMF) ฤฐslamabadโa yรถnelik ลartlarฤฑnฤฑ yumuลatmasฤฑ konusunda destek istedi.
IMF Pakistan Daimi Temsilcisi Esther Perez Ruiz, The News gazetesine yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, 31 Ocak-9 ลubat’ta IMFโden bir heyetin Pakistanโฤฑ ziyaret edeceฤini sรถyledi.
Hรผkรผmet, IMF’nin serbest bฤฑrakacaฤฤฑ krediye acil ihtiyaรง duyuyor.
Uzmanlar, IMFโnin krediyi serbest bฤฑrakmamasฤฑ halinde Pakistan’ฤฑn iflasa sรผrรผklenebileceฤini belirtiyor.
Baลbakan ลahbaz ลerif, geรงen hafta IMF’nin tรผm ลartlarฤฑnฤฑ kabul etmeye hazฤฑr olduklarฤฑnฤฑ sรถylemiลti.
IMF ile anlaลma
Pakistan, IMF ile 2019โda 39 ayda รถdenmesi planlanan 6 milyar dolarlฤฑk ekonomik kurtarma paketi iรงin anlaลmฤฑลtฤฑ.
Temmuz 2022’de yeniden masaya oturulmuล ve IMF, toplam kredi miktarฤฑnฤฑn 6 milyar dolardan 7 milyar dolara รงฤฑkarฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑklamฤฑลtฤฑ.
Temmuz 2022’de varฤฑlan anlaลma kapsamฤฑnda IMF, ลartlarฤฑn saฤlanmasฤฑ halinde Pakistan’a 1,17 milyar dolar krediyi serbest bฤฑrakacaฤฤฑnฤฑ belirtmiลti.
Dฤฑล borรง 274 milyar dolar
Siyasi krizler, rupinin dolar karลฤฑsฤฑnda deฤer kaybetmesi ve enflasyonun artmasฤฑnฤฑn yanฤฑnda geรงen sene yaลanan yฤฑkฤฑcฤฑ sel felaketi ve enerji sฤฑkฤฑntฤฑsฤฑ, รผlke ekonomisi รผzerindeki baskฤฑyฤฑ daha da artฤฑrdฤฑ.
Pakistanโฤฑn ulusal borcu 274 milyar dolar civarฤฑnda ve bu borรง, gayrisafi yurt iรงi hasฤฑlanฤฑn (GSYฤฐH) yaklaลฤฑk yรผzde 80’ine tekabรผl ediyor. Bu durum, รผlkeyi ekonomik ลoklara karลฤฑ savunmasฤฑz hale getiriyor.
ฤฐslamabad yรถnetiminin bu mali yฤฑlda yaklaลฤฑk 30 milyar dolar dฤฑล borรง รถdemesi gerekiyor.







