Panik büyüyor: Yapay zeka devleri Beyaz Saray'da toplanacak

Panik büyüyor: Yapay zeka devleri Beyaz Saray'da toplanacak

Beyaz Saray'daki toplantıya, Google'dan Sundar Pichai, Microsoft'tan Satya Nadella, OpenAI'den Sam Altman ve Anthropic'ten Dario Amodei gibi isimler katılacak

A+A-

Beyaz Saray, perşembe günü yapay zeka teknolojisine yönelik riskler ve güvenlik önlemleri konusunu görüşmek üzere Alphabet Inc'in Google ve Microsoft gibi önde gelen yapay zeka şirketlerinin CEO'larını ağırlayacak. 

Son dönemde oldukça popüler olan üretken yapay zeka kavramı ChatGPT gibi uygulamalar dünya genelinde hükümetlerin ve yasama organlarının yanı sıra halkın ilgisini çekiyor. Şirketler, işin doğasını değiştirecek benzer ürünler geliştirme konusunda yarışıyor. Yapay zeka araçlarını test eden milyonlarca kullanıcı bulunuyor ve bu teknolojinin gizlilik ihlallerine, istihdam kararlarını etkilemeye, dolandırıcılık ve yanlış bilgilendirme kampanyalarına yol açabileceği konusunda endişeler artıyor.

Perşembe günkü toplantıya, Google'dan Sundar Pichai, Microsoft'tan Satya Nadella, OpenAI'den Sam Altman ve Anthropic'ten Dario Amodei gibi isimlerin yanı sıra Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Biden yönetimi üyeleri katılacak.

Toplantıdan önce yönetim, Ulusal Bilim Vakfı'ndan yeni yapay zeka araştırma enstitüleri kurmak  için 140 milyon dolarlık yatırım açıkladı ve Beyaz Saray'ın Bütçe ve Yönetim Ofisi'nin federal hükümetin yapay zeka kullanımına dair politika rehberliği sunacağını duyurdu.

Biden'ın yeniden seçim kampanyasını başlatmasının ardından, Cumhuriyetçi Ulusal Komite, tamamen yapay zeka ile oluşturulan imgelerle Biden'ın ikinci döneminde distopik bir gelecek sunan bir video yayınlamıştı. Yapay zeka teknolojisinin yaygınlaşmasıyla bu tür politik reklamların daha sık görülmesi bekleniyor.

ABD düzenleyicileri, Avrupa hükümetlerinin teknoloji düzenlemeleri ve derin sahte bilgiler ile yanlış bilgilendirmeye dair katı kurallar konusunda benimsedikleri sert yaklaşıma ayak uyduramıyor. Biden, şubat ayında federal kurumların yapay zeka kullanımında önyargıyı ortadan kaldırmalarını talep eden bir başkanlık kararnamesi imzaladı. Ayrıca, bir Yapay Zeka Hakları Bildirgesi ve risk yönetimi çerçevesi yayınladı. Federal Ticaret Komisyonu ve Adalet Bakanlığı Sivil Haklar Bölümü de, geçtiğimiz hafta yapay zekanın zararları ile mücadele etmek için yasal yetkilerini kullanacaklarını açıklamıştı.

Teknoloji devleri, seçimlerdeki propaganda, COVID-19 aşıları hakkında sahte haberler, ırkçı ve cinsiyetçi mesajlar, pornografi ve çocuk istismarı ve etnik gruplara yönelik nefret dolu mesajlarla mücadele etmeyi birçok kez taahhüt ettiler. Ancak araştırmalar ve haberler, bu konuda başarılı olamadıklarını gösteriyor. Aktivist sivil toplum örgütü Avaaz tarafından yapılan yakın tarihli bir çalışmada, İngilizce olarak yazılmış sahte haberlerin sadece beşte biri yanıltıcı olarak etiketlendi veya kaldırıldı ve diğer Avrupa dillerinde yazılan makaleler ise işaretlenmedi.
 

İlgili Haberler