TรฤฐK’inverdiฤi bilgilere gรถre, sebze รผrรผnleri รผretim miktarฤฑnฤฑn bir รถnceki yฤฑla gรถre yรผzde 0,7 oranฤฑnda artarak yaklaลฤฑk 27,8 milyon ton olarak gerรงekleลtiฤi 2012 yฤฑlฤฑnda patates รผretimi, yรผzde 3,9 oranฤฑndaki yรผkselmeyle 4,8 milyon ton oldu.
Bu รผretimle 2013 yฤฑlฤฑ kฤฑลฤฑnda patates fiyatlarฤฑnda bir yรผkselme yaลanmazken, yaลanan rekabetle vatandaล ortalama 1,5 liradan รผrรผn alabildi.
2013 yฤฑlฤฑnda ise sebze รผrรผnleri รผretim miktarฤฑ yรผzde 2,3 artarak yaklaลฤฑk 28,5 milyon tona รงฤฑksa da patates รผretimi, yรผzde 17,7 azalmayla 4 milyon ton civarฤฑnda gerรงekleลti. 800 bin tonun รผzerindeki bu dรผลรผล, patates fiyatlarฤฑna yansฤฑdฤฑ. Afyonkarahisar gibi รผretim bรถlgelerinde 2013’teki hasadฤฑn ardฤฑndan eylรผl-ekim aylarฤฑnda 50 kilogramlฤฑk รงuvalฤฑ perakendede 45-50 liraya satฤฑlan patatesin kilosu, kฤฑล aylarฤฑnda market ve pazarlarda 3,5 liraya kadar yรผkseldi.
Buna gรถre, eylรผl-ekim aylarฤฑnda kฤฑลa hazฤฑrlฤฑk iรงin รงuvalla patatesini alanlar, fiyat artฤฑลฤฑndan etkilenmeyerek karlฤฑ รงฤฑktฤฑ. (AA)







