Perakende devi 3 yıl içinde büyük oranda otomasyona geçecek

Perakende devi 3 yıl içinde büyük oranda otomasyona geçecek

Walmart, 2026'ya kadar mağazalarının yüzde 65'inin otomasyonla hizmet vermesini hedefliyor.

A+A-

Walmart Salı günü yaptığı açıklamada, çevrimiçi siparişleri yerine getiren tesislerde 2.000'den fazla kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladıktan birkaç gün sonra, 2026 mali yılının sonuna kadar mağazalarının yaklaşık %65'inin otomasyonla hizmet vermesini beklediğini söyledi.

ABD'li perakende devinin Tampa, Florida'daki yıllık yatırımcı toplantısı sırasında yapılan duyuru, Walmart'ın çevrimiçi sipariş teslimatlarını gerçekleştirmek için büyük mağazalarını giderek daha fazla kullandığı ve e-ticaret yerine getirme tesislerinde sipariş işlemlerini hızlandırmak için otomasyona büyük yatırım yaptığı bir dönemde geldi.

Bu hamlenin, yaklaşık 1,7 milyon ABD'li ve 60.000 yurtdışı çalışanı ile ülkenin en büyük özel işvereninde daha fazla işten çıkarmaya yol açıp açmayacağı hemen belli olmadı. Şirket, hamlelerin daha düşük ücretli rollere olan ihtiyacı azaltacağını söyledi.

Bentonville, Arkansas merkezli perakendeci bir dosyada "Değişiklikler işletme genelinde uygulandıkça, sonuçlardan biri daha az fiziksel emek gerektiren ancak daha yüksek bir ücret oranına sahip roller olacaktır" dedi.

"Zaman içinde şirket, yeni roller yaratıldıkça çalışan sayısını korurken veya hatta artırırken otomasyon sayesinde kişi başına üretimin artmasını bekliyor."

Şirket, yerine getirme merkezleri aracılığıyla işlediği paketlerin yaklaşık %55'inin Ocak 2026'ya kadar otomatik tesisler aracılığıyla taşınacağını ve birim maliyet ortalamalarını yaklaşık %20 oranında iyileştireceğini söyledi.

Stephens Inc analisti Ben Bienvenu bir notunda, "Bu artan verimlilik sadece daha iyi envanter yönetimini desteklemekle kalmayacak, aynı zamanda Walmart'ın hızla büyüyen e-ticaret işini de destekleyecektir" dedi.

ABD'de 5.000'den fazla mağaza işleten Walmart, bu hamlelerin yakın vadede işten çıkarmalarla sonuçlanıp sonuçlanmayacağına ilişkin sorulara hemen yanıt vermedi.

Satışlar bakımından dünyanın en büyük perakendecisi, 31 Ocak 2024'te sona erecek mali yıl için net satışların %2,5 ila %3 oranında artmasını ve kazancın hisse başına 5,90 ila 6,05 dolar olmasını öngören tahminini korudu.

Ayrıca, ilk çeyrek satışlarının sabit para biriminde %4,5 ila %5 arasında artacağı tahminini de korudu.

Walmart, market robotları şirketi Alert Innovation'ı satın almak ve çalışanların e-ticaret siparişlerini işleme koyması için gereken adım sayısını 12'den beşe indirmeye yardımcı olmak için Knapp gibi şirketlerle ortaklık kurmak da dahil olmak üzere, çevrimiçi sipariş tesisleri için teknolojiye milyarlarca dolar yatırım yaptı.

Walmart CEO'su Doug McMillon, Şubat ayında kazanç sonrası yaptığı bir görüşmede, bu yılki 15 milyar dolardan fazla sermaye harcaması bütçesinin bir parçası olarak otomasyon teknolojisine yatırımları artırma planlarıyla "sahip olduğumuz otomasyon fırsatı konusunda çok heyecanlı" olduğunu söyledi.

İlgili Haberler