Petrol Çin tatil talebi ve sıkı ABD arzı ile yükselişte

Petrol Çin tatil talebi ve sıkı ABD arzı ile yükselişte

Petrol fiyatları, Çin'den gelen güçlü tatil talebi ve ABD'nin süregelen sıkı temellerinin Suudi Arabistan'dan olası arz artışları beklentilerine ağır basmasıyla Cuma günü toparlandıktan sonra yaklaşık %2'lik bir haftalık kazanç elde etmeye hazırlanıyor.

A+A-

Cuma günü sona erecek olan Kasım vadeli Brent kontratları 5 sent artışla varil başına 95,43 dolara yükseldi. Aralık vadeli Brent kontratları 13 sent değer kazanarak TSİ 0335'te varil başına 93,23 dolardan işlem gördü.

ABD'nin West Texas Intermediate ham petrolü (WTI) 16 sent artışla varil başına 91,87 dolara yükseldi.

Fiyatların son 10 ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından tüccarların kâr elde etmesi ve bazılarının yüksek faiz oranlarının petrol talebini düşürebileceği endişesiyle piyasa bir önceki seansta yaklaşık %1 geriledi.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'den gelen makroekonomik verilerin iyileşmesi ve ülkenin Cuma günü bir haftalık Altın Hafta tatiline başlamasıyla birlikte güçlü akaryakıt talebi fiyatları destekledi.

ANZ analistleri bir müşteri notunda, "Altın Hafta tatili sırasında uluslararası seyahatlerdeki artış Çin petrol talebini artırıyor" dedi.

Uçuş uygulaması Umetrip'in verilerine göre, günlük ortalama uçuş rezervasyonu sayısının COVID öncesi 2019'daki Altın Hafta'ya kıyasla beşte bir oranında daha fazla olması nedeniyle yurt içi seyahatlerin de talebi artırması bekleniyor.

Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, Çin'deki fabrika faaliyetlerinin Eylül ayında istikrar kazanmış olması, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin istikrara kavuşmaya başladığını ve bunun da talebi daha fazla destekleyebileceğini gösteriyor. Resmi veriler Cumartesi günü açıklanacak.

Perşembe günü açıklanan verilere göre, ABD ekonomisi ikinci çeyrekte oldukça güçlü bir büyüme hızı yakaladı ve faaliyetlerin bu çeyrekte hızlandığı görülüyor; bu da güçlü yakıt talebinin devam edebileceğine işaret ediyor.

ABD'de arzın kısıtlı olması, vadeli ABD ham petrolünün teslimat noktası olan Cushing, Oklahoma'daki depoların Temmuz 2022'den bu yana en düşük seviyeye inmesiyle birlikte fiyatlara daha fazla destek sağladı.

ABD petrol üretimi de düşen kule sayısı nedeniyle yavaşlamaya hazırlanıyor. Azalan arz ve 103 mb/d'lik rekor küresel talep, piyasayı son çeyrekte 2 mb/d'den fazla açığa itebilir.

Yatırımcılar, OPEC+ olarak adlandırılan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin gelecek haftaki toplantısını, Suudi Arabistan'ın bu çeyrekte fiyatlarda yaşanan yaklaşık %30'luk artışın ardından arzı arttırmak isteyip istemeyeceğine dair göstergeler için bekliyor.

ING Bank analistleri bir müşteri notunda, "Piyasa açıkça aşırı alım bölgesindeyken, katılımcılar arasında şu anda çok fazla yükselme konusunda muhtemelen isteksizlik var" dedi ve ekledi:

"Fiyatların çok daha fazla yükselmesi halinde OPEC+ ve özellikle Suudi Arabistan'ın kesintileri planlanandan daha erken azaltmaya başlayabileceğine dair olası bir tedirginlik de var."

OPEC+ bakanlar kurulu toplantısının 4 Ekim'de yapılması planlanıyor.

National Australia Bank analistleri bir müşteri notunda, "Gelecek haftaki OPEC toplantısı, Aramco'nun gönüllü arz kesintilerinin azaltılması olasılığının artmasıyla birlikte piyasa için önemli bir güncelleme olacak" dedi.

Bu haber toplam 620 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler