Uluslararasฤฑ Enerji Ajansฤฑ (IEA) ฤฐcra Direktรถrรผ Dr. Fatih Birol, ham petrol fiyatlarฤฑnฤฑn 2020’de sert bir ลekilde yรผkselmesinin beklendiฤini sรถyledi.
Birol, IHS CERAWeek 2017 Enerji Konferansฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, dรผลรผk fiyatlardan dolayฤฑ petrol endรผstrisinde yatฤฑrฤฑmlarฤฑn รถnemli derecede azaldฤฑฤฤฑna dikkati รงekerek, “Eฤer รถnemli sayฤฑda petrol projeleri hayata geรงirilmezse, petrol fiyatlarฤฑnฤฑn 2020’den baลlayarak sert bir ลekilde yรผkselmesi riskiyle karลฤฑ karลฤฑyayฤฑz.” dedi.
Geรงen yฤฑl petrol endรผstrisinde yaklaลฤฑk 450 milyar dolar yatฤฑrฤฑm yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ ve bunun bir รถnceki yฤฑla gรถre yรผzde 25 az olduฤuna iลaret eden Birol, dรผnya genelinde artan petrol talebinin karลฤฑlanabilmesi iรงin her yฤฑl yatฤฑrฤฑmlarฤฑn en az yรผzde 20 artฤฑล kaydetmesi gerektiฤini vurguladฤฑ.
Birol, Haziran 2014’te dรผลรผลe baลlayan petrol fiyatlarฤฑ nedeniyle, son iki yฤฑldฤฑr sektรถrde yatฤฑrฤฑmlarฤฑn รงok azaldฤฑฤฤฑna deฤinerek, dรผnya genelinde ulusal ve รถzel petrol ลirketlerinden alฤฑnan sinyallerin cesaret vermediฤini dile getirdi.
IEA aรงฤฑsฤฑndan asฤฑl duyulan endiลenin petrol รผretiminde yapฤฑlan yatฤฑrฤฑmlardaki dรผลรผล olduฤunu belirten Birol, ลรถyle devam etti:
“Petrol รผreten รผlkelerin yatฤฑrฤฑmlarฤฑnda artฤฑล gรถrmemiz lazฤฑm. Dรผnyada petrol stoklarฤฑ azalฤฑyor. Petrol ฤฐhraรง Eden รlkeler รrgรผtรผnรผn (OPEC) รผretimini sฤฑnฤฑrlama planฤฑ stoklarฤฑn ileriki yฤฑllarda daha da azalmasฤฑna yol aรงacak, piyasa 2020’den itibaren daralacak ve petrol รผreten รผlkelerin atฤฑl kapasitesi tarihi dรผลรผk seviyelere gerileyecek. 2008’de atฤฑl kapasite yaklaลฤฑk yรผzde 4 seviyesindeyken, ลu anda yรผzde 2’nin altฤฑna geriledi.”
“ABD’de ikinci petrol dalgasฤฑ geliyor”
Birol, petrol fiyatlarฤฑndaki deฤiลime en hฤฑzlฤฑ adapte olan รผlkenin ABD olduฤuna belirterek, artan petrol fiyatlarฤฑ nedeniyle รผlkenin petrol รผretiminde artฤฑล gรถrรผlmesinin รถngรถrรผldรผฤรผnรผ sรถyledi.
Birol, “ABD’nin kaya petrolรผ รผretiminde ikinci bir artฤฑล dalgasฤฑnฤฑn yaลanmasฤฑnฤฑ tahmin ediyoruz.” ifadesini kullandฤฑ.
Uluslararasฤฑ en yaygฤฑn olarak kullanฤฑlan Brent tรผrรผ ham petrolรผn varil fiyatฤฑnฤฑn 58 dolar olmasฤฑ durumunda, ABD’nin petrol รผretiminin 2022’ye kadar gรผnlรผk ortalama 1,6 milyon varil artฤฑล gรถstermesinin tahmin edildiฤini belirten Birol, Brent tรผrรผ petrolรผn varil fiyatฤฑnฤฑn 80 dolara รงฤฑkmasฤฑ durumunda da sรถz konusu artฤฑลฤฑn gรผnlรผk ortalama 3 milyon varile รงฤฑkmasฤฑnฤฑn รถngรถrรผldรผฤรผnรผ bildirdi.
Birol, ABD’den sonra Brezilya ve Kanada’nฤฑn petrol รผretimlerinde de รถnemli derece yรผkseliล beklendiฤinin altฤฑnฤฑ รงizerek, kรผresel petrol talebindeki artฤฑล hakkฤฑnda da yorumlarda bulundu.
Hindistan’ฤฑn รin’in petrol talebindeki yรผkseliลin gelecek yฤฑllarda devam etmesinin beklendiฤine iลaret eden Birol, kรผresel petrol talebindeki artฤฑลฤฑn yaklaลฤฑk yarฤฑsฤฑnฤฑn bu iki รผlkeden gelmesinin รถngรถrรผldรผฤรผnรผ sรถzlerine ekledi.







