Petrol fiyatları Çin kaygısıyla geriliyor

Petrol fiyatları Çin kaygısıyla geriliyor

Petrol fiyatları, Çin'in büyüme endişeleriyle düşüşte

A+A-

Petrol fiyatları, Çin'in Covid-19'un yayılmasıyla mücadele etmek için sokağa çıkma kısıtlamaları uygulamaya devam etmesiyle birlikte talep büyümesine ilişkin yenilenen piyasa endişelerine bağlı olarak bugün aşağı yönlü hareket ediyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, Brent ham Kuzey Denizi petrolü Aralık vadeli kontrat bugün en son 1,03 USD düşüşle 94,74 USD/varil seviyesinden işlem gördü.

Batı Teksas (WTI) petrolü eşdeğer kontrat ise 1,02 USD düşüşle 86,88 USD/varil seviyesinden işlem gerçekleştirdi.

ANZ Bank analistleri tarafından paylaşılan bir notta, “Çin'in ekonomik büyüme görünümüne ilişkin endişelerin azalmasıyla petrol fiyatları Cuma günü düştü. Ülkenin sıfır Covid stratejisine sıkı sıkıya bağlı kalması, ekonomik aktivitenin baskı altında kaldığını görebilir” bilgisi paylaşılıyor.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’in devlet başkanı Xi Jinping'in sıfır-Covid politikasını sürdürmesiyle Çin genelinde düzinelerce şehir tecrit uygulamasına devam ediyor.

ANZ analistleri, bölgenin enerji kriziyle mücadelesi nedeniyle bir dizi karışık ekonomik verinin ardından Avrupa'daki petrol talebi büyüme beklentilerinin de düşük seyrettiğini bildiriyor.

ANZ notunda, “Piyasa, yaptırımların 5 Aralık'ta başlamasından önce Avrupa'nın Rus ham petrolü alımları için yaklaşan son tarihlere karşı temkinli olmaya devam ediyor. Bu, OPEC+ ittifakının 2 milyon varil/gün üretim kesintisine denk geliyor.” İfadeleri yer alıyor.

OPEC ve Rusya liderliğindeki ortaklarından oluşan OPEC+ grubu geçtiğimiz günlerde üretimini Kasım ayından itibaren 2 milyon varil/gün azaltmayı kararlaştırmıştı.

İlgili Haberler